Den enda regeln som spanjorerna har i tankarna när de går in i köket för att förbereda jul- eller nyårsmiddagen är att resultatet som senare ska bäras in på bordet ska vara gott. Riktigt gott. Därutöver är det upp till var och ens egen fantasi att servera vad man önskar, och fantasi har ju spanjorerna i överflöd när det kommer till seriösa, kulinariska göromål.

Begeistringen för maten resulterar ofta i att borden först dukas med smårätter, som om det vore ett större tapasbord, och vid festliga tillfällen dukas det med minst den bästa svartfotskinkan och läckra Manchego-osten. Därefter väljer många att servera förrätter med skaldjur som ostron eller havskräftor, gärna efterföljt av en soppa, kanske en fisksoppa, varefter det gärna serveras en fiskrätt, medan huvudrätten ofta kan bestå av en stek av kanske lamm, oxe eller fågel.
Runtomkring härligheterna tillbringar sedan familjen och vännerna åtskilliga timmar. Julaftonen sträcker sig gärna fram till midnatt, så att man kan gå direkt från middagsbordet till midnattsmässan, och nyårsaftonen så att man precis hinner hälla upp cavan i glasen och räkna de tolv druvorna för att skåla och äta in det nya året.
En Sueco har här satt ihop en meny med festliga rätter med spansk härkomst och årstidens ingredienser, som skapar stämning vid såväl den 24 och den 31 december.
 
Recepten är till fyra portioner.
 
mad-ajoblanco
Ajoblanco
Mandlar och druvor är under denna årstid viktiga råvaror och tillsammans skapar de en av de traditionella, kalla sopporna, nämligen Ajoblanco, som ursprungligen kommer från Málaga. Soppan serveras som en aptitretare, gärna i små glas.
Ingredienser:
300 g dagsgammalt, vitt bröd
150 g skållade mandlar
3 klyftor vitlök, eller fler efter smak
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Salt
Blå druvor till garnering
Tillagning:
Blöt upp brödet i lite vatten och sila det därefter. Mixa alla ingredienser tills det är en jämn och fin soppa. Smaka av med salt och eventuellt med lite mer olivolja eller vinäger. Om det önskas kan det även tillsättas en skvätt grädde.
Soppan mår bra av att stå och dra några timmar i kylskåpet. Dekorera med druvor innan servering.
 
mad-havkatter
Havskräftor i cognac
Läckrare än såhär blir det nästan inte: saftiga havskräftor flamberade i cognac från Jerez.
Ingredienser:
16 havskräftor
1 msk smör
2 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
1 dl cognac
2 dl grädde
Nymalen peppar
Salt
Tillagning:
Halvera havskräftorna på längden. Smält smöret lätt tillsammans med vitlöken och tillsätt rikligt med peppar. Pensla sedan smörblandningen på köttsidan av skaldjuren och ställ därefter in dem i kylskåpet i ca 30 minuter. Precis innan servering, stek dem några minuter i stekpanna med köttsidan nedåt. Tillsätt cognac, tänd den och flambera tills elden brinner ut och häll därefter över grädden. Smaka av med salt.
Ett grovt lantbröd passar bra som tillbehör.
 
mad-cavaSorbert
 
Cavasorbet
Det spanska mousserande vinet spelar huvudrollen i denna sorbet som får sällskap av citron.
Ingredienser:
2 dl cava
2 dl vatten
Saften av 1 citron
200 g socker
Extra cava
Tillagning:
Koka upp vattnet tillsammans med sockret i ett par minuter eller tills sockerlagen är genomskinlig. Låt blandningen svalna. Tillsätt sedan citronsaften och cavan. Häll blandningen i en skål som är stor nog till att röra runt i och ställ den i frysen i ca 6 timmar. Ta sedan ut den en gång i timmen och rör eller vispa i blandningen så att det kommer luft i sorben.
Servera sorben i portionsglas och häll eventuellt i lite extra cava vid bordet.
 
mad-sevilla
Sevilla-apelsinanka
I denna rätt från den andalusiska huvudstaden där drygt 30 000 apelsinträd förskönar stadsbilden och sprider söt doft i luften passar både vildanka och tamanka strålande ihop med apelsinerna.
Ingredienser:
1 anka
Finhackad lök
4 klyftor finhackad vitlök
2 skivade apelsiner
En knippe färskt timjan
2 lagerblad
1 dl torr sherry
2 dl kyckling- eller grönsaksfond
1 msk majsmjöl (maizena)
1 msk olivolja
1 msk smör
Salt och peppar
Tillagning:
Gnid in ankan i salt och peppar. Värm oljan och smör i en stekpanna eller tjockbottnad gryta och bryn ankan däri. Lägg sedan över ankan i en ugnsfast form.
Bryn löken i resterna av fettet i pannan eller grytan och stek med vitlöken i ett ögonblick. Tillsätt timjan, sherry och fond samt apelsinskivorna och låt allting koka upp. Sila av saften och häll den över ankan och ställ in den i ugnen i 2 timmar på 180 grader. Ta därefter ut ankan ur ugnen och täck den så att den håller sig varm medan den vilar.
Sila av saften ur den ugnsfasta formen och häll över den i en gryta. Om ankan är fet kan det vara för mycket fett. Blanda ut majsmjölet med lite vatten och tillsätt det i grytan. Hetta upp under omrörning. Servera ankan med såsen och dekorera med apelsinskivor.
Servera gärna tillsammans med potatismos med vitlök och olivolja eller rotfruktsmos.
 
mad-sevilla
Santiagos mandelkaka
Avslutningen på denna festmiddag tar med oss till Galiciens huvudstad Santiago de Compostela och den traditionella kakan Tarta de Santiago – eller aposteln Jakobs kaka, om man så vill.
Ingredienser:
5 ägg
125 g socker
Rivet skal av 1 citron
Rivet skal av 1/2 apelsin
300 g mandelmjöl
evt. florsocker till dekoration
Tillagning:
Separera 4 ägg i vitor och gulor. Vispa vitorna hårda. Vispa därefter äggulorna och sockret luftigt tillsammans med det rivna skalet från citronen och apelsinen. Tillsätt mandelmjölet. Rör i det femte ägget i blandningen. Vänd därefter försiktigt ned de hårt vispade äggvitorna, lite i taget. Häll smeten i en springform med bakplåtspapper i botten. Grädda kakan i ca 30 minuter i 175 grader, kakan ska få en vackert gyllene färg.
I en del recept av denna traditionella kaka används även vetemjöl men det kan alltså uteslutas och därmed fås en mer porös och luftigare kaka.
Klipp ut en schablon av Jakobskorset, placera den över kakan och pudra med florsocker för att få mönstret på kakan såsom den serveras i Galicien. Eller som ses på bilen, med kakao på tallriken.
Servera gärna med gräddglass eller creme fraiche och en frukt-coulis av t ex jordgubbar.
 
¡Buen provecho!
Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.