mode-2
Spanien är ett land som ofta hamnar i skuggan av grannländerna Frankrike och Italien när det talas om mode. Det är synd. Spanien har nämligen tack vare sitt rika kulturarv mycket att bjuda på i modevärlden. Det är både experimentellt, minimalistiskt, klassiskt och trendigt. Och nu när Málagas egen modevecka blir allt mer populär tänkte En Sueco att det är dags att i en serie artiklar botanisera bland den spanska modevärldens skapare.
 
Vi börjar med den kanske mest celebra och värdigaste av alla spanska designers, Cristóbal Balenciago. Han har kallats Haute Couturens mästare och hans design, som varit med och förändrat den kvinnliga siluetten med både struktur och oförutsägbara detaljer, sakar motstycke. Hans kläder har burits av Europas aristokrati som strömmat till honom i både ljusa och mörka tider.

”En bra designer måste vara arkitekt för mönstret, konstnär för skisserna,
musiker för harmonin och filosof för måtten.” – Cristóbal Balenciaga.
 
Det var en gång
Balenciagas anor sträcker sig långt tillbaka. Modehusets skapare, Cristóbal Balenciaga Eizaguirre, föddes den 21 januari 1895 i fiskebyn Getaria i provinsen Gipuzkoa, Baskien. Hans far var sjöman och modern sömmerska, och båda strikta katoliker. Av sakens natur följde lille Cristóbal med sin mor till arbetet. Nyfiket studerande han sin mor och snart arbetade han vid hennes sida. Där i systugan började drömmarna växa om att en dag själv få designa och varje ledig stund spenderades med att skissa nya skapelser. Ingen kunde undvika att se unge Balenciagas talang. Inte heller byns noblaste kvinna markisinna de Casa Torres, som en dag gav hon honom en bit tyg tillsammans med en av hennes mest exklusiva klänningar för att mäta hans talang genom att se honom kopiera den. Det var början på hans karriär och under de kommande skickade hon honom som lärling till de bästa skrädderierna samt på resor till Paris, både i arbete och för att bekanta sig närmare med modevärldens huvudstad.
 
mode-1
Hyllades av de stora
Cristóbal Balenciagas karriär var given och hans första butik öppnades i San Sebastian 1917. Redan då sågs hans kläder på inga mindre än damerna i det spanska och österrikiska kungahusen. Senare öppnade han även butiker i Madrid och Barcelona. Men som många andra mötte Balenciaga svåra tider när inbördeskriget bröt ut 1936. Han beslutade sig då för att flytta till Paris där han öppnade sitt couture-hus året efter. Det blev en omedelbar succé och han hyllades han av dåtidens moderedaktörer och celebriteter samt samtida modeskapare som Christian Dior och Coco. Dock vägrade han ansluta sig till den franska couture-organisationen och fick således inte kalla sina kläder haute couture, trots det avancerade hantverket.
 
Förändrade siluetten
Allt Balenciaga gjorde blev populärt. Från de tidiga skapelserna, med traditionella spanska detaljerna i kombination magnifika broderier i spektakulära aftonklänningar, till kollektionerna som presenterades efter andra världskriget då han helt förändrade den klassiska siluetten. Hans design utmanade modevärlden och i kollektionerna sågs bland annat löstsittande plagg, stora volymer, flytande midjor, tunikor, ballongkjolar, baby-doll klänningar, kokongkappor och pillerburks-hattar, och inte att förglömma det populära påfågelsläpet och trekvarts-ärmen. Han blev känd för att bemästra konsten att skapa illusioner, som till exempel den höga kragen som skänkte vilken kvinna som helst en vacker svanhals liksom att låta längderna vara kortare framtill än baktill, i både klänningar och kappor, för en känsla av längd. Fiskarsonen var professionell och perfektionist samt lämnade ingenting åt slumpen. Han släppte lös sina drömmar samtidigt som allt var sofistikerat och balanserat. Paradfärgen svart, inspirerad från spanjorskornas traditionella kläder, samtidigt var han inte rädd för att använda ibland hela färgpaletten, likt flamencons passion. Men det är mer än färgerna som inspirerades hemlandet, det gjorde även hans sätt att använda tyger, sömmar och snitt, vars inspirationskällor många gånger går att hitta i målningar av Goya och Velásques.
Balenciaga lär ha sagt att kvinnor som bar hans kläder inte behövde vara vackra och perfekta då det var hans kläder som skulle försköna kvinnorna.
 
Inspirerar eftervärlden
Tiden hade sin gång. Med åren kände Cristóbal Balenciaga att respekten för modevärlden, som han kände den, sinade. Någonting han inte ville erfara. Så 1968, efter att ha designat sin sista kollektion samt flygvärdinneuniformerna till Air France, stängde han sitt modehus med butiker i Paris, Madrid, Barcelona och San Sebastian. Han drog sig tillbaka och återvände till Spanien. Därefter kom han dock att skapa ytterligare ett plagg, en brudklänning, specialbeställd av María del Carmen Martínez-Bordiú, Francos barnbarn och blivande grevinna av Cadiz. Strax därefter, närmare bestämt den 24 mars 1972, avled den store Cristóbal Balenciaga i Jaéva, Alicante, och ligger idag begravd i hemstaden Getaria. Balenciagas design har inspirerat många, bland andra Oscar de la Renta och Hubert Givenchy.
 
Modehuset Balenciaga idag
Sedan 2012 styrs modehuset Balenciaga under Alexander Wangs professionella hand. Innan dess var det Nicolas Ghesquiéres, som liksom Balenciaga är självlärd inom yrket, som stod vid rodret i 15 år. Innan Nicolas Ghesquiéres försökte flera designers återväcka varumärket efter att Jacques Bogart krävde rätten till det och återöppnade modehuset 1986.
Idag designar modehuset Balenciaga smycken, handväskor, kläder samt mycket mer och än idag hyllas varumärket som ett av de mest inflytelserika haute couture-husen.
Haute couture är den högsta formen av sömnadskonst.
Beteckningen haute couture borgar för konstskicklighet och exklusivitet.
Efter att Europas modevärld tagit sig igenom andra världskriget var det dags att återväcka intresse för extravaganta skapelser och inte minst för att återväcka Paris som världshuvudstad på modekartan. Balenciaga deltar i detta genom att tillsammans med Paris bästa designers ge sig ut med en resande modevisning i både Europa och Amerika. Visningen gick under namnet ”Théâtre de la Mode” och bestod av dockor iklädda haute couture-dockkläder.
Av Sara Laine / Foton: Museo Cristóbal Balenciaga, Getaria.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.