I möte med Thomas Gustafsson

I möte med Thomas Gustafsson

profil-thomasGustafsson
 
Thomas Gustafsson har gjort och sett mer än många andra skulle kunna föreställa sig. Han är författare, hispanist, föreläsare och journalist.
 
2015 – 30 år som journalist
Thomas stämma är lugn när jag talar med honom. Det är nästan svårt att tänka sig att mannen bakom rösten har rest som journalist och utrikeskorrespondent i ett hundrataltal länder i världen, rapporterat från krigsdrabbade områden och katastrofer, men även kring vardagsliv.
Rösten speglar nog en lugn insida, som kanske behövs för att hålla fötterna på jorden och även se lycka samt glädje bland olycka och tragedi.
 
”Jag är nyfiken. Världen är stor och har så mycket att bjuda på, och jag vill alltid ta reda på mer,” säger han.
 
”Mina föräldrar tyckte om att resa och vi reste över hela Europa, bland annat på min första Spanienresa redan under 1960-talet. Då var Spanien mycket annorlunda mot i dag, låg långt efter norra Europa. Franco levde. Men jag fascinerades av landet redan då och det blev fler resor. Som 18-åring liftade jag själv från Kalmar till Spanien för att lära känna Spanien ordentligt och senare läste jag spanska i Madrid. Och så började även Latinamerika locka”, berättar Thomas.
 
Den i dag prisbelönta journalisten (han har bland annat vunnit flera journalistpriser) började tidigt skildra sina upplevelser i text och bild. Och redan som 14-åring visste han att han skulle bli journalist.
 
Utrikeskorrespondent – ett utmanande yrke
Genom åren har Thomas arbetat för flertalet svenska tidningar samt för radio och tv. Och han har täckt många händelser och historier. Han är ofta på resande fot i Latinamerika och har till exempel följt utvecklingen på Kuba sedan slutet av 1980-talet, och som senaste svenska journalist var det han som fick en personlig intervju med Fidel Castro, kring vems avgång han även rapporterade. Sin bas har han sedan många år i Madrid och redan nu vet han att kan kommer rapportera på plats från parlamentsvalet i höst, något som han gjort sex gånger tidigare.
 
”Som utrikeskorrespondent får man uppleva mycket, både roligheter och tråkigheter, och det är klart, starka möten påverkar. Ibland skulle jag kanske behöva tala om sakerna, men jag är frilans sedan sju år tillbaka, har erfarenhet, är förberedd och klarar det bra”, säger Thomas.
En del av förberedelserna är rent mentala och andra har varit kurser för krigskorrespondenter. Här har även hans värnpliktsutbildning och utbildning som sjukvårdare gett beredskap, speciellt i krigssituationer.
 
”Srebrenicamassakern 1995 var nog det värsta som jag har sett. 8 000 människor dödades. De kvarlevande var rädda och sörjde. Det var fruktansvärt. Men i Latinamerika har jag också sett mycket lidande”, berättar Thomas. Sedan förklarar han: ”Många fotografer säger sig registrera händelser genom linsen och på så sätt rapportera utan annan upplevelse, och så arbetar också jag”. Efter en tankepaus tillägger han att många korrespondenter nog riskerar bli cyniska men att han noga aktar sig för det, och att han är väl medveten om vikten att behålla nyfikenheten.
 
Skildrar en föränderlig vardag
Thomas är inte krigsjournalisten som drar fram till fronten. Hans arbete genomsyras av hans intresse att skildra vad som sker bakom fronten, väcka opinion och berätta, visa vardagen. Hans rapporter är läsarnas ögon i världen och visar att världen inte är statisk utan i ständig förändring.
 
Sann hispanist
När man talar med Thomas Gustafsson går det inte att undvika ämnet Spanien, som han har skrivit flertalet böcker om. Han är en sann Spanienkännare, i alla led, från historia till politik samt kultur och fiestor.
 
”Just nu händer det mycket spännande i Spanien. Landet är på väg ur krisen, men om utvecklingen nu fortsätter framåt eller stannar upp beror på omvärldsfaktorer, bland annat situationen i Ryssland”, förklarar Thomas.
 
Samtalet leder in på det nya spanska partiet Podemos, som han säger vara bland det mest intressanta som har skett inom spansk politik under lång tid. Denna nykomling, ett missnöjesparti, ställer nämligen saker på sin spets och tvingar andra partier att utvecklas, enligt Thomas.
”Som journalist är jag opolitisk men måste säga att tack vare Podemos tvingas de gamla trögrörliga partierna se över partiprogrammen och ta tag i de problem som finns. Intressant är även alla korruptionsfall som nystas upp med resultat att många personer ställs in för rätta, till och med medlemmar ur kungahuset”, säger Thomas, och nu hörs en glöd i rösten. Det märks att han brinner för de spansktalande länderna.
 
Mer relationer än politik
Politik och valår i allra högsta grad men det är inte det som främst fått Thomas att förälska sig i Spanien och den spansktalande världen.
 
”Utmärkande för Spanien, och även Latinamerika, är vikten av närhet och relationer mellan människor. Man har tid för varandra och ingår i ett socialt sammanhang. I en världsomspännande undersökning visades att Latinamerika har världens lyckligaste invånare och spanjorerna tillhör, trots krisen, Europas lyckligaste. I dessa länder är sociala relationer viktiga. Man går inte hem var för sig utan träffas och tar till vara på livets glädjeämnen”, förklarar han.
 
Sann hispanist
Ett utryck för detta är de spanska fiestorna som fortsätter trots krisåren. Thomas Gustafsson har som sagt gett ut ett flertal böcker om Spanien och Latinamerika varav en uppmärksammad Spanien-serie. Detta är en serie med faktaböcker som nyligen fått tillskott av ytterligare en bok – ”¡Fiesta! Spaniens folkfester och traditioner”. Den nya boken tar med läsaren på en resa genom Spanien och de bästa fiestorna, allting ackompanjerat med informativa faktarutor. De två tidigare böckerna i serien om Spanien berättar om landets historia (”Spanien: En färd genom historien”) samt politik, samhälle och vardagsliv (”Spanien: En stat, flera nationer”). Och Thomas arbetar redan på en fjärde bok i serien, som kommer att handla om Spaniens kultur. Så finns det även planer på att avsluta serien med en femte som ska handla om spansk gastronomi.
 
Som en liten blänkare kan En Sueco också avslöja att Thomas redan under våren ger ut en bok om den spanska krisens och dess konsekvenser, men denna ligger utanför bokserien.
 
Kort info:
Namn: Thomas Gustafsson
Född: 20 mars 1961
Bor: Stockholm, med tillgång till lägenhet i Madrid. Thomas delar sin tid mellan Sverige, Madrid och Latinamerika.
Familj: Fru Kristina samt två barn, som ofta följer med på Thomas resor
Övrigt: Första gången Thomas deltog vid en riktig fiesta var när han 18 år gammal liftade från Kalmar till Spanien och hamnade i Pamplona under San Fermín. Det blev en vecka han aldrig glömmer, full av fest med dans och musik hela nätterna, mat och dryck i överflöd samt tjurar rusandes genom stadens gator.
Hemsida: www.spanienportalen.se
Feriatips från experten!
 
Feria del Caballos
Thomas favoritfiesta är Feria del Caballos i Jerez de la Frontera, som varje år äger rum runt den 15 maj. Denna festival påminner mycket om den i Sevilla som ofta prisas som landets sanna feria med flamencotoner och rasslande volangkjolar. Men säger han, skillnaden med Feria del Caballos i Jerez de la Frontera är att där är alla casetorna öppna för allmänheten, så där alla är välkomna!
 
La Romería de Rocío
Vidare rekommenderar han La Romería de Rocío, i just El Rocío. Detta är en lite slumrande andalusisk by som under pingst förvandlas till en spektakulär fest när tiotusentals pilgrimer i bilar, till häst, i oxdragna vagnar eller gående, anländer platsen för tre dygns firande, typiskt sittande på hästryggen, av den heliga jungfrun El Rocío.
 
Festes de Sant Joan
Midsommarfirandet, Festes de Sant Joan, på Menorca är någonting utöver annat midsommarfirande i Spanien. Här dansas det gå gator och torg och i centrum står de väldresserade hästarna som vackert ses resa sig på bakbenen i folkmassorna. Här kan man uppleva Jaleos de Sant Joan, hästarnas magiska dans, i Ciutadella, och hästarna kommer till och med fram till barerna där det serveras Pomada.
 
Få fler tips och läs mer om Spaniens spektakulära fiestor i Thomas Gustafssons senaste bok: ”¡Fiesta! Spaniens folkfester och traditioner”, utgiven Carlsson Bokförlag.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.