Till Córdoba med skinkor, anislikör och choklad i baksätet

Till Córdoba med skinkor, anislikör och choklad i baksätet

cordoba
 
December är lika med hjärtans fest och i den lilla byn Rute dekoreras det ordentligt med både pynt och godsaker i byns museer och tillhörande butiker. Ibéricoskinkor i långa rader, söta och torra anislikörer och Betlehem byggt i choklad berättar historien om Rutes kulinariska traditioner. Pueblon ligger i Córdobaprovinsen och är en självklar plats att besöka på väg mot den andalusiska storstaden.
 
Drygt 92 km norr om Málaga ligger den lilla byn Rute vid foten av det trädbevuxna berget Monte Hacho. Klimatet i dessa trakter varierar från extremt varmt om sommaren till extremt kallt om vintern, vilket gör det till den perfekta platsen för att torka de stora ibéricoskinkorna, får vi veta av 19-årige Pablo Jimérez, som har ansvar över byns skinkmuseum och tillhörande butik. Han är barnbarn till museets grundare som också heter Pablo Jimérez, och som trots sina 91 år fortfarande håller ett skarpt öga på att allting sker efter bokens alla regler i det lilla skinkhuset. En typisk flat-cap täcker hans bara hjässa, där håret en gång växte tjockt, och en lite framåtlutan gång vittnar om ett långt liv ute på landet. Han är inte speciellt lång och ögonen ler kärlek när han berättar om sitt livsverk. Han ser precis ut som en som har rundat 91 och kanske hör det ihop med att skinkorna från Rute sägs ha en hälsosam effekt.
 
En skinka med historia, saft och kraft
Rute omges av vinmarker och stenekar, som tillsammans med det unika mikroklimatet skapar de perfekta omgivningarna för de många iberiska grisarna som går på ängarna. I generationer har bönder fött upp grisar i detta område och den stora produktionen av ibéricoskinkor kan dateras ända tillbaka till 1600-talet. Historien berättar att hertigen av Medina-Sidonia träffade Kung Felipe IV av Spanien i Coto de Doñana, där härtigen gav kungen 300 skinkor från Rute som tack för mötet. Att det överhuvudtaget var möjligt att producera så många skinkor på den tiden vittnar om att det redan då fanns en omfattande skinkindustri. Men det är inte bara produktionen och kvaliteten som har gjort skinkorna från Rute berömda. Enligt den spanska författaren och poeten Miguel de Cervantes ska det ha sagts att de även har en helande kraft.
I novellen El Casamiento Engañoso skriver han: ”Om den sjuke inte återhämtar sig kan ett par skivor ibéricoskinka från Rute rädda livet.”
Huruvida det är skinkorna från Rute som har välsignat Pablo Jimérez med en god hälsa får vara osagt men den lilla gnutta historia, tradition och helande kraft som skinkorna omgärdas av passar perfekt till julbordet.
 
Anis är den nya snapsen
Rute är inte bara känt för sin kvalitetsskinka, i folkmun kallas byn även för anis-staden. Det är nämligen så att den lakritsaktiga plantan utgör grunden för ytterligare en stor industri här. Precis som med skinkorna har denna gröna planta också fått sitt eget museum i Rute, där framställningen av anislikör kan dateras ända tillbala till 1600-talet med över 1 000 destillerier under de bästa tiderna. Anis är en ettårig växt som genomgår hela sin livscykel under loppet av en växtsäsong. Den blommar inom loppet av våren och sommaren varefter den tappar sina frön under hösten för att därefter förvandlas till mull. I Rute är traditionen att anislikörerna får namn efter kända spanska personligheter såsom tjurfäktare, flamencosångare och politiker. Det finns ett brett utbud av anislikörer som sträcker sig över en skala från den alldeles torra, som ofta blandas ut med vatten, till den söta, som sublimt ackompanjerar julens läckerheter. Apropå juliga läckerheter kan Rute även erbjuda choklad och kakor i stora lass. Det är nämligen här som fabriken Galleros Artesano och Spaniens största chokladstad finns.
Betlehem med en gnutta Spanien
På chokladmuseet i Rute sker det varje år ett litet julmirakel. Här förvandlas nämligen drygt 50 m2 och 1 400 kg choklad (35 procent mörk och 65 procent vit) till en miniatyr av Betlehem. Men det är inte en ren kopia av staden. Här ser besökarna en chokladstad som alltid återspeglar en liten bit av Andalusien. I år ingår således den berömda Gran Teatro Falla (Cádiz) i chokladstaden. Tidigare år har inspiration hämtats från sydspanska städer såsom Sevilla (2010), Málaga (2011) och Granada (2012). Museet är öppet fram till och med 5 januari varefter konstverket bryts i bitar. Men tro inte att chokladen går till spillo. Nej, nej, istället bjuds alla traktens skolbarn in för en ät-så-mycket-du-orkar chokladdag och chokladstaden äts bokstavligttalat upp. Det är nu 14 år sedan som museet öppnade dörrarna till Betlehem för första gången och sedan dess har det också tillkommit avdelningar med andra figurer. Bland dessa finns bland annat medlemmar ur kungafamiljen, SvampBob Fyrkant och Greta Gris, som de yngsta säkert känner igen. Chokladmuseet är en del av kakfabriken Galleros Artesanos och det är deras duktiga konditorer som bygger upp staden i choklad varje år. Vid museets utgång finns en liten butik där det är som upplagt för att köpa traktens berömda kakor, Piononos, som liknar en smördegs-”stubbe”, fylld med vaniljkräm och pudrad med florsocker. Med magen och bilen full kan resan nu fortsätta vidare till vackra Córdoba, där romantik och julstämning fyller staden.
 
Ge dig ut på juläventyr i Córdoba
Lukten av röken från en eld möter en när bildörren öppnas. Längre ned på gatan står en kraftig, mörkögd kvinna och rostar kastanjer åt turisterna som passerar förbi, som vallfärdar till den imponerande katedralen i den gamla stadsdelen i Córdoba. Staden, som under sin tid var Spaniens huvudstad, och som är hemstad för flertalet vackra gårdar (patios), har med sina små kullerstensbelagda gator och antika byggnader skrivit in sig i historien och inte minst på UNESCO:s världsarvslista. 1984 upptogs stadens vackra moské, som idag är ombyggd till en katedral, på listan, varefter övriga delar av den gamla stadsdelen också togs med 1994. Mitt i detta gamla kvarter ligger Hotel Balcón de Córdoba. Ett litet fyrstjärnigt hotell med egen patio, flamencokonsert och restaurang. Den iranska ägaren, Mahmoud Priouz, byggde denna byggnad för att han blev så förälskad i Córdoba, och varje rum har ett namn som har en unik betydelse från den persiska kulturen och är taget från ägarens egen familj. Familjära omgivningar är också ett nyckelelement i hotellet.
”Det är ett hem, inte ett hotell, Vi gör mycket för att våra gäster ska känna att de är på en plats där de kan slappna av. Därför har vi ingen hög disk att checka in och ut vid utan bara ett enkelt skrivbord, vid vilket vi möter gästen i ögonhöjd”, berättar hotellets direktör, Loudovic Douilly med en kraftig fransk brytning och fortsätter:
”De tre nyckelorden som vi lever efter här är: autenticitet, historia och avslappning. Det autentiska hör ihop med att det är ett ’riktigt’ hem som har gjorts om till ett hotell. Därför har vi också bara plats för drygt 20 gäster, vilket innebär att atmosfären är mycket intim. Historian märks genom att huset speglar Córdobas själ och då gästerna själva är med och skriver berättelsen om platsen när de kommer på besök. Och restaurangen ger en inblick i Córdobas historia och kultur då vi huvudsakligen serverar lokala råvaror till gästerna. Och både musiken och de små mysiga vrårna som finns i huset är utvalda till att skapa en avslappnad atmosfär. Det här är inte en plats där man bara ska sova. Vi har en plats som man ska njuta och uppleva som en del av Córdoba.”
Patios, tapasmarknad och julstämning
Hotellet är perfekt för en övernattning eller två i den vackra staden där det finns många möjligheter för både kulinariska, kulturella och historiska upplevelser. Från Hotel Balcón de Córdoba kan man gå till de flesta sevärdheter i staden och katedralen ligger bara ett stenkast bort. Den läckra tapasmarknaden Mercado Victoría ligger 15 minuter från hotellet och bör besökas. Mercado Victoría påminner om Mercado San Miguel i Madrid – en saluhall för gourmander där det både kan ätas och drickas gott, och här i Mercado Victoría finns det också en del internationella inslag. Det serveras bland annat tapasrätter som i t ex salmorejo-boden där över sex olika versioner av den kalla soppan kan smakas. En rödbetssalmorejo toppad med ansjovis och svart parmesanost utmanar smaksinnet positivt och efterföljs av den friska skink- och melonsalmorejon med ibéricoskinka. Föredrar man kött eller fisk finns det också bodar med sushi eller mexikansk mat. På väg tillbaka mot hotellet passeras ett område som är känt för sina många patios. Mysiga, smala kullerstensgator och charmerande hus utgör stadsdelen och på flera platser står dörrarna öppna mot de blomsterbeklädda gårdarna, som i mitten av maj utgör centrum för festivalen ’Los Patios Cordobeses’.
En hund skäller bakom en järngrind till ett av husen och två gröna dvärgpapegojor flyger förbi. Solen är på väg ned och tillbaka på hotellet är kvällsförberedelserna i full gång. I hotellets egen restaurang serveras allt från grillade lammspett till stekt havsöring och varje lördag kan maten avnjutas till flamencogitarrens toner framförda av en lokal musiker. Till jul pyntas hotellet med levande ljus, julstjärnor och en julgran med glittrande glaskulor, och på nyårsafton ges en exklusiv flamencokonsert och det kommer att serveras specialtillagad mat till festligheten.
Från hotellets altan är det panoramautsikt över stadens tak och det känns som om att katedralen är så nära att det nästan går att nå den med fingerspetsarna. Röda och blåaktiga färger dansar på himlen och snart kallar sängen, för i morgon står en ny dag och julen inför dörren.
Av Christine Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.