28. mars, 2021  |  Skriven av Jette Christiansen

¡Hola! Ja men, vad säger du?

Att ”hola” betyder hej råder det inga tvivel kring. Men vad är det egentligen man säger när man hälsar med ett ”hola”?

Ett av de 4 000 orden

Frågar man spanjorerna om uttryckets etymologi får man ofta till svar att det kommer från ”Allah” – det arabiska ordet för gud.

Det bottnar i den moriska invasionen av den iberiska halvön år 711, med vilken även det arabiska språket följde, vilket är tydligt i många ord och platsnamn i dagens Spanien. Det uppskattas att ca 4 000, eller 8 procent, av de spanska orden och namnen härstammar från arabiskan.

Vad är det egentligen man säger när man hälsar med ett ”hola”?

Det är lätt att tro att det även gäller ”hola”, för ”Allah” används som hälsning, och transformationen från ”Allah” till ”hola” är inte speciellt lång. Så kanske går vi alla runt och säger ”Allah” till varandra.

En annan teori lyder att det visserligen kommer från arabiskan men i stället från ordet ”walläh”, som är ett uttryck för ”verkligen?” och ”gode gud!”, men denna teori finns det inte mycket stöd för.

Stoppa trupper och tillkalla färjkarlar

Det finns många fler hypoteser. En av dem är att uttrycket kommer från visigoterna. De kom hit efter romarrikets fall år 476 och var den härskande befolkningsgruppen fram till 711. Bland goterna fanns det soldater med slaviska rötter och de använde ordet som ett uttryck för stopp, när trupperna skulle stanna. Härförarna höll upp en hand och ropade ”hola”. Därifrån skulle så befolkningen ha tagit till sig ordet som ett uttryck för att man vill ha uppmärksamhet, som i ”se, här är jag!”.

Kanske går vi alla runt och säger ”Allah” till varandra.

Gammal högtyska, är ytterligare ett bud på ett ursprungsspråk. Det skulle då komma från ”holen”, som betyder ”att hämta”, som användes för att tillkalla en färjkarl.

Jag är frisk, ciao

Vi ska nu ännu längre för att hitta ursprunget, för det går snarare att hitta i grekiskan; är en hypotes som andra föredrar. Då skulle ordet komma från ”úle”, som kan översättas till ”jag är frisk”. Det är inte helt omöjligt att tro att ibererna tog till sig hälsningen när de gamla grekerna hade kolonier i Spanien under flera århundraden f.Kr., varför denna teori faktiskt kan stämma. Det kan fritt tolkas som att man önskar varandra god hälsa, ¡salud!

Sedan får vi naturligtvis inte glömma bort romarna, och kanske kan man hitta ordets rötter i flera tidiga italienska varianter, inklusive ”salve”, som i Italien har blivit dagens ciao.

Det skulle då komma från ”holen”, som användes för att tillkalla en färjkarl.

Real Academia Españolas ordbok för det spanska språket visar att ordet betyder samma sak som engelskans ”hello” och tyskans ”hallo”, men akademin ger inget förslag på var det går att hitta ordets ursprung.

Det äldst bevarade skrivna ”hola” är förövrigt från 1500-talet, medan Miguel de Cervantes århundradet senare låter Don Quijote använda uttrycket till att lugna Sancho Panza. María Juana Moliner Ruiz, som på 1960-talet satt samman ordboken Diccionario de Uso del Español, noterar att olika varianter av ”hola” har liknande betydelse på ett antal språk. Man kan också förstå att man fritt kan välja vilken etymologi det lilla ordet kan ha.

Senaste nyheterna

Födelsetalen störtdyker i Spanien

Befolkningen ökar i Málagaprovinsen

Caminito del Rey under ny ledning

Bara en månad tills – WalkaHOME för Cudeca!

FreakCon hela helgen

Mer solenergi Andalusien

Annons

Läs också

Vaccinet från Janssen rullas ut i Spanien

Skriven av En Sueco

Massuppsägningar att vänta inom den finansiella sektorn

Födelsetalen störtdyker i Spanien

Befolkningen ökar i Málagaprovinsen

Caminito del Rey under ny ledning

Bara en månad tills – WalkaHOME för Cudeca!

FreakCon hela helgen

Annons

Läs också

Pfizer lovar Spanien 25 milj. vaccin innan juli

Skriven av En Sueco

ERTE-planen förlängs minst tre månader

Skriven av En Sueco

Covid-19: fjärde vågen blir en mini-våg

Skriven av En Sueco

Möjligt rökförbud på bar- och restaurangterrasser

Skriven av En Sueco

Färre hemlösa katter

Skriven av En Sueco

Fotboll: ”Henkes” första tränartitel i Barca

Skriven av En Sueco

Risken med Astra Zeneca-vaccinet försvinnande liten

Skriven av En Sueco

Kanarieöarna populära bland distansarbetare

Skriven av En Sueco