Köp bostad och pensionera dig på Costa del Sol – det kommer att värma både kropp och plånbok!

Köp bostad och pensionera dig på Costa del Sol – det kommer att värma både kropp och plånbok!

Spanien har under nästan 50 år varit svenskarnas absoluta favoritland när det gäller pensionering utomlands. Av de cirka 2 000 som flyttar till Spanien varje år är de flesta pensionärer, vilket grundas på flera faktorer. Klimatet och den relativa närheten till Sverige är två av anledningarna till den stora populariteten. De täta flygförbindelserna och flygtiden på drygt fyra timmar gör att Spanien med största säkerhet kommer att dominera även i fortsättningen. Den tredje anledningen är att det blir betydligt mer kvar i plånboken av pensionen om man flyttar permanent till Spanien och blir beskattad här. Först vill jag poängtera att Spanien inte tillhör något av de utpräglade lågskatteländerna för svenska pensionärer. Trots det så blir det mer kvar i plånboken och lägger man också till de lägre levnadsomkostnaderna blir det en ännu mer angenäm kalkyl.

Låt oss titta närmare på den ekonomiska situationen för en svensk pensionär som blir permanent bosatt i Spanien (resident).

I vilket land betalar du skatt på pensionen

* Svensk allmän pension – beskattas i både Sverige och Spanien.
* Tjänstepension från privatsektor – beskattas i Spanien, Sverige får beskatta (se fördjupning).
* Tjänstepension från offentlig sektor – beskattas endast i Sverige.
* Privat pensionsförsäkring – beskattas i både Sverige och Spanien.
 
Beskattning enligt ovan bygger på rådande dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Spanien och bygger på att du flyttat ut permanent (emigrerat) samt att du uppfyller kraven för att inte längre ha väsentlig anknytning till Sverige. Vid en första anblick på ovanstående regel kan man lätt få uppfattningen att skattebördan blir tung när man pensionerar sig i Spanien. Faktum är dock att du i princip alltid minskar skatten på din pension när du flyttar till Spanien. Detta beror på en mängd faktorer; bland annat på hur det spanska skattesystemet ser ut, spanska avdrag, svenska regler och inte minst hur dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Spanien skall tolkas. Dessutom, när Sverige äger rätt att beskatta din pension så sker det inte med den vanliga svenska inkomstskatten utan särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, så kallad SINK-skatt.

Skatter att betala i Sverige

Om du pensionerar dig i Sverige beskattas du på inkomst av tjänst enligt följande skatteskala: Från noll till 438 900 blir skatten ca 33 %, 439 000 – 638 500 blir skatten ca 53 % och över 638 600 tas det ut ca 58 % i skatt. Beloppen avser inkomst före grundavdrag. Den exakta skattens storlek beror på kommunala skattesatser, kyrkoskatter m fl. Den genomsnittliga kommunalskatten i Sverige, inklusive kyrko- och begravningsavgift, uppgår till ca 33 %.

Skatt i Spanien för en pensionär

Inkomstskatten är progressiv och den generella skatteskalan återfinns inom intervallet 19 – 45 % men beror även i hög grad på vilken region som du är bosatt i. Innan beskattning sker äger du rätt till grundavdrag som uppgår till 5 550 euro. Om du är äldre än 65 år ökar grundavdraget till 6 700 euro. Förmögenhetsskatten, som varit avskaffad sedan 1 januari 2008, återinfördes i december 2011. Det är de olika regionerna som avgör de exakta villkoren för skatteuttaget men vissa grundavdrag medges, t ex för permanentbostad (upp till 300 000 euro). Enkelt uttryckt utgör förmögenhetsskatten ett ”problem” för dig om din förmögenhet uppgår till mer än 1 miljon euro.

Yngve sänker skatten med 50 000 kr/år

Trots att Spanien inte tillhör de länder med lägst skatt för en svensk pensionär kan en emigration till Spanien högst väsentligt förbättra privatekonomin. Speciellt gynnsam blir situationen för en svensk pensionär med höga pensionsinkomster och därmed med hög marginalskatt i Sverige. Detta bevisas i nedanstående exempel:
 
”Yngve, som är ensamstående, söker ett varmare klimat och vill även kunna spela golf hela året. Yngve pensionerar sig därför i Spanien vid 65 års ålder. Yngve har haft en mycket välavlönad chefstjänst inom kommunen och räknar med att den kommunala tjänstepensionen uppgår till 22 000 kr per månad. Yngve saknar privat pensionssparande och beräknar den allmänna pensionen till 15 000 kr per månad.
 
Det råder ingen tvekan om att Yngve kan lägga en hel del pengar på golf under åren i Spanien. Pensionen ökar nämligen med mer än 50 000 kr årligen efter skatt. Det behagliga klimatet får han på köpet. Han får dessutom lägre kapitalvinstbeskattning och den så kallade 10-årsregeln är i Spaniens avtal med Sverige nedsatt till noll (0) år. Yngve tillhör förvisso gruppen höginkomsttagare men även om du har låg pension kommer du att få mer kvar i plånboken efter skatt om du pensionerar dig i Spanien. Detta förutsätter givetvis att du utnyttjar de legala regler som finns och att planeringen sker på ett bra sätt. En ordentlig utredning krävs därför i varje enskilt fall.”
Källa: Sparsam Skatt
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.