Ingen plusvalía skatt när man säljer sin bostad med förlust?

Ingen plusvalía skatt när man säljer sin bostad med förlust?

Historiskt sett har alla fastighetsägare betalat denna markvärdesskatt. Även de som hade sålt en bostad med förlust. Många försäljningar går med förlust och många fler kommer det att bli eftersom dagens priser oftast är lägre än de som gällde för några år sen. Numera är det lättare att reklamera det belopp man har betalat i kommunal reavinstskatt efter att ha sålt en bostad utan någon vinst. Fram till nu har de olika spanska kommunerna automatiskt höjt denna skatt vid försäljning av fastigheter. Under åren efter att fastighetsbubblan sprack 2007 har det varit stora protester mot att fastighetsägare skall betala en skatt på en försäljning med en förlust. Det kan nu komma att ändras eftersom författningsdomstolen har funnit att detta strider mot den spanska grundlagen.

Vad är Plusvalía?

Plusvalía (Impuesto sobre el Incremento de Valor de los Terrenos de Naturaleza Urbana) är en kapitalvinstskatt som tas ut på ökningen av det officiellt fastställda värdet på marken som bostaden är byggd på sedan den sist var såld. Procentsatsen varierar beroende på var bostaden ligger, hur stor marken är och hur lång tid som har gått sedan den sist såldes. Detta gäller både för nya och begagnade bostäder. Denna skatt skall inte blandas ihop med Reavinstskatt (Ganancia Patrimonial) som är skatt på den vinst man gör vid bostadsförsäljningen och som också betalas av säljaren.

Vem betalar Plusvalía?

Vid fastighetsöverlåtelser på Costa del Sol är det nästan alltid säljaren som betalar skatten eftersom säljaren är den part som är skattskyldig för värdeökningen av marken. Man bör komma ihåg att under åren av ”fastighetsbubblan” var det relativt vanligt att byggare införde en sådan klausul i de allmänna villkoren i köpeavtalet. Det var en klausul som ofta inte var förhandlingsbar och som ändrade den rättsliga skyldigheten att betala plusvalía från säljaren till köparen. Mitt råd till dig som köpare är att ALLTID kräva att det tydligt skrivs in i avtalet att säljaren skall betala hela plusvalía skatten.

Domstolsutslag blir ett prejudikat

Under 2016 kom en dom i Baskien som klart uttalade att kommunen inte automatiskt kan höja taxeringsvärdet på fastigheter även om marknadsvärdet har sjunkit. Denna dom kommer med stor sannolikhet att få en prejudicerande effekt i övriga kommuner i Spanien. Advokater jag talat med på Costa del Sol förväntar sig att många kommer att reklamera och kräva återbetalning. Eftersom plusvalía är en stor inkomst för kommunerna så kommer detta sannolikt att bli mycket kostsamt. Även på Costa del Sol har en dom fallit till förmån för en fastighetsägare. Det gäller ett mål i Fuengirola där provinsdomstolen i Málaga beslutade i januari 2017 att kommunen måste återbetala ett stort belopp till en fastighetsägare som sålde sin bostad med en stor förlust. Inklusive ränta!

Försäljningspris eller expertvärdering?

Enligt en dom nyligen från högsta domstolen i Valencia är det inte nödvändigt med en expertvärdering för att fastställa fastighetens värde, eftersom domstolen anser att de värden som framkommer i köpeavtalet tydligt visar på fastighetens verkliga värde och man kan därmed fastslå om säljaren har gjort någon vinst eller inte. Tidigare var den skattebetalare, som ville reklamera på rättslig väg, tvungen att få fastigheten värderad av en sakkunnig för att bevisa att det verkliga överlåtelsevärdet var lägre än anskaffningsvärdet.

Detta kan leda till en ny lagstiftning

Regeringen kommer troligen bli tvungen att genomföra en lagändring för att förhindra att kommunerna fortsätter att kräva betalning i sådana här situationer. Det starkaste argumentet till skattebetalarens fördel, är att den spanska författningsdomstolen har fastslagit att det strider mot principen om ekonomisk kapacitet som fastställs i artikel 31.1 i den spanska författningen, att tvinga en medborgare att betala skatt för en obefintlig förmögenhet efter försäljningen av en fastighet. Författningsdomstolen klargör att det är lagstiftarna som bör ändra det lagstadgade skattesystemet för att förhindra att någon åläggs att betala i de fall det inte har förekommit någon kapitalvinst vid försäljningen av en fastighet.

Vad gör jag om detta har hänt mig?

Först och främst måste de som vill bestrida den slutgiltiga reavinst som kommunen har ålagt dem, vara på det klara med att de först måste betala den och därefter påbörja reklamationsprocessen. För att kunna kräva återbetalning måste de troligtvis gå via domstol. Kontakta din advokat som känner till processen.
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.