Vilka partners behöver jag för att göra en säker och lyckad fastighetsaffär?

Vilka partners behöver jag för att göra en säker och lyckad fastighetsaffär?

I dag är det nästan inte möjligt att bli lurad om man använder sig av seriösa och kunniga partners när man löper bostad. Det är speciellt två saker som är viktiga för att du ska genomföra ett tryggt bostadsköp i Spanien. Först bör du försäkra dig om att du använder dig av en etablerad och kunnig fastighetsmäklare som hjälper dig att finna det rätta objektet just för dig. När din mäklare har hittat det du vill köpa måste du se till att ALLTID ha en juridisk rådgivare vid din sida. Din advokat blir ditt ombud och hjälper dig juridiskt genom hela affären ända tills du får lagfart.
 

Är det komplicerat att köpa en bostad i Spanien?

Proceduren vid fastighetsköp i Spanien är inte komplicerad om man gör det på rätt sätt. Jag rekommenderar alltid att köparen har en opartisk advokat vid sin sida som företräder köparen genom hela köpprocessen, eftersom det kan finnas brister och fel i fastighetsregistret och dessa bör i så fall korrigeras innan man tar över fastigheten. Advokaten hjälper också till att ansöka om ett spanskt personnummer (NIE-nummer) och ett bankkonto i köparens namn i en valfri spansk bank. Utan dessa två saker kan du inte köpa en bostad i Spanien. Alla utländska medborgare måste ha detta.

Skillnader i köpprocessen mellan Sverige och Spanien

När du har hittat det objekt som du önskar köpa börjar en process som är olik den vi är vana vid i Sverige. I Spanien förekommer inte budgivning där flera köpare konkurrerar om vem som bjuder mest för en fastighet. Här är det en fråga om att, med mäklarens hjälp, komma fram till ett pris som köpare och säljare kan acceptera. En annan sak som skiljer sig från Sverige är att fastigheter som är till salu ofta säljs av flera mäklare. Ibland kan det vara upp till fem mäklare som konkurrerar om att sälja bostaden. Det innebär att när du som köpare har avtalat ett pris med säljaren gäller det att snabbt reservera fastigheten och ta bort den från marknaden, så att ingen annan köpare kan erbjuda ett högre pris.

Vad är mäklarens roll och vilken mäklare ska jag välja?

Mäklarens primära uppgift i Spanien är att sammanföra köpare och säljare utan att djupare gå in på olika juridiska frågor angående bostaden. I Spanien är mäklaryrket inte skyddat vilket innebär att vem som helst kan ta titeln fastighetsmäklare, utan varken erfarenhet eller kunskap. Vänd dig därför endast till en etablerad byrå som du känner till eller får via rekommendationer. Det finns många bra mäklare på kusten och du kan välja mellan flera seriösa skandinaviska mäklare med kontor utmed hela Costa del Sol.

Vad gör advokaten för dig?

Normalt klarar du inte av att göra ett fastighetsköp utan en advokat vid din sida. Kom ihåg att alla dokument som är aktuella vid ett köp är på spanska. Genom att anlita en advokat kan du lugnt luta dig tillbaka och låta advokaten via en fullmakt sköta alla papper som behöver skrivas under ända fram till den dag du blir lagfaren ägare. Säljaren har nästan alltid också en advokat och de två samarbetar genom hela affären.

Detta är några viktiga saker som din advokat kontrollerar och gör för dig:

  • Att säljaren är lagfaren ägare av fastigheten
  • Att fastigheten inte är belastad med lån eller servitut
  • Att ev. tillbyggnader är lagligt gjorda
  • Att det finns bygglov (vid nybyggnation)
  • Att säljaren ger bankgaranti (vid nybyggnation)
  • Skriver det privata köpekontraktet mellan köpare och säljare
  • Ser till att alla skatter och avgifter är betalda av säljaren
  • Skriver under lagfarten i ditt namn inför Notarius Publicus
  • Ordnar med kontrakt för el och vatten i ditt namn
Att anlita en advokat i en fastighetsaffär i Spanien är att betrakta som en investering i säkerhet för din del. Normalt är advokatens arvode mellan 1 – 1,5 procent av priset. Många spanska advokatbyråer har engelsk- eller skandinaviskspråkig personal. Det finns också flera skandinaviska advokatfirmor utmed kusten som jag varmt kan rekommendera.
 
Av Sven F. Källström, Alamo Costa del Sol Real Estate

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.