29. september, 2009  |  Skriven av Steinar Hofstad, öron-, näs- och halsläkare

Influensa och heshet

Nu när vi alla är rädda för att få influensa, tänkte jag att det kunde vara intressant att ta upp ett fall med influensa och heshet. På min klinik kom det in en man i 45-års åldern, som för fem veckor sedan hade blivit riktigt hes. Denna heshet uppstod plötsligt. Patienten hade inte känt sig riktigt kry under ett par dagar och klagat över hosta, feber, huvudvärk och muskelvärk speciellt i skuldrorna. För att lindra obehaget och värken hade han tagit paracetamol.

Antibiotika hjälpte inte
Hans vanliga läkare menade att han hade en akut stämbandsinflammation (laryngitis).
Därför gav han patienten en kur med antibiotika och ordinerade honom att ånga med eukalyptuslösning.
Det hjälpte inte. Patienten kunde inte heller hosta normalt. När han pratade lugnt var det möjligt att förstå honom men han klarade inte av att höja rösten. När det fanns buller omkring honom blev det svårt att förstå honom. Själv hade han då också svårt för att prata. Av och till hade han också en egendomlig känsla i halsen, det var som om det satt en klump slem i halsen efter maten. Han lyckades inte att hosta upp klumpen och han fick en känsla av att han inte kunde andas tillräckligt.
På grund av detta fick han också en känsla av att vilja hyperventilera.

Till öron-, näsa-, halsspecialist
Lyckligtvis så försvann de influensaliknande symptomen i samband med att muskelvärken, huvudvärken och febern hade försvunnit. Patienten hade god hälsa, normal vikt, var inte avmagrad, rökte inte men drack av och till ett glas öl.
Mot denna bakgrund blev patienten skickad till en öron-, näsa-, halsspecialist. Vid undersökningen där fann man ett stillastående vänster stämband. Normalt rör sig båda stämbanden när vi pratar.
Därför ber läkaren ofta patienten vid undersökningar rörande röstproblem att säga "hiiiiiiiiiiii" eller "haaaaaa" medan han håller fast tungan och undersöker patientens hals med en spegel eller med ett annat instrument. Han kan då se om stämbanden rör sig normalt.

Influensavirus
Ett stämband kan av olika orsaker stå stilla, alltså det rör sig inte. Därför är det väldigt viktigt att en patient med heshet som har varat mer än två till tre veckor blir undersökt av en öron-, näsa- och halsläkare.
Halsen på denna patient hade inga svullnader och röntgenundersökningen visade ingen avvikelse. Vi kan dra den slutsatsen att hos patienten var orsaken till problemet med vänstra stämbandet detta influensavirus.
Patienten blev lugnad med att störningen vanligtvis försvinner efter tre till sex månader. Vidare fick han också rådet att öva så mycket som möjligt med rösten. En logoped hjälpte honom med detta. Efter tre månader visade det sig vid en efterkontroll att stämbanden fungerade nästan normalt.

Senaste nyheterna

Hotell Hilton redo att öppnas

Lättnader i Spanien: Málaga jublar i Fas 1

Costa del Sol hoppas på den spanska turismen

Munskydd blir obligatoriskt

EU vill öppna Europa med gemensam plan

Lättnader i Spanien: Hela Costa del Sol kan komma att fortsätta till Fas 1

Läs också

Miljontals spanjorer har ekonomiska problem

Skriven av En Sueco

Obligatoriskt att bära munskydd

Hotell Hilton redo att öppnas

Lättnader i Spanien: Málaga jublar i Fas 1

Costa del Sol hoppas på den spanska turismen

Munskydd blir obligatoriskt

EU vill öppna Europa med gemensam plan

Annons

Läs också

Vaccin på gång

Skriven av En Sueco

Karantän för alla inresande till Spanien

Skriven av En Sueco

Lättnader i Spanien:

Skriven av En Sueco

Det nationella nödläget förlängt

Skriven av En Sueco

Välkommen till framtidens shopping

Skriven av En Sueco

Coronavirus: Markant minskning av antalet smittade

Skriven av En Sueco

Arbetslösheten skjuter i höjden

Skriven av En Sueco

Återöppning av stränderna: Fuengirola i pionjärprojekt

Skriven av En Sueco