Siesta: myter och realiteter

Du kanske trodde att siestan var en så inarbetad sedvana i den spanska kulturen att ingenting skulle kunna rucka den. Men tänk om. Det ses nämligen att nya tendenser är på intåg, även inom denna, den för oss nordbor så mytiska och mycket spanska sedvana, som endast i teorin betyder att man tar ledigt ett par timmar mitt på dagen.

Slår ihjäl tiden

Siestan har bidragit till att spanjorerna ofta, och alla över en och samma kam, beskylls för att vara lite halvslöa och lata, men det är egentligen inte rättvist. Pausen mitt på dagen betyder att många börjar sin dag vid 8-tiden och först avslutar dagens alla måsten vid 21-tiden, alltså 13 timmar senare.

Kontorens och butikernas öppettider varierar en del, men för många spanjorer ser en typisk arbetsdag ut såhär:De åker till arbetet kl. 8, spenderar en timme på resande med offentliga transportmedel eller i trafikköer, för att vara på arbetsplatsen kl. 9. Sedan arbetar de fem timmar till kl. 14 varefter de kastar sig ut i trafiken ännu en gång. Hemma väntar lunch, som mamá förr i tiden spenderade förmiddagarna till att tillaga, men nutidens spanska mammor jobbar ju, så dagens huvudmåltid ska först förberedas. Utöver det spenderas tiden kanske på barn, lite TV och, om det fortfarande finns tid kvar, till en kort tupplur, den egentliga siestan. Kl. 16 ringer väckarklockan igen och nu väntar ytterligare en timme i trafiken, ytterligare en vända på jobbet från kl. 17 till kl. 20, varefter de är hemma igen omkring kl. 21.

Kvällen – den korta tid som återstår – tillbringas återigen med matlagning, de tidigare nämnda eventuella barnen, som man ska läsa läxor med, mata, byta på och gosa samt tvätta och alla andra saker som ingår i livets vardag. Tiden för fritidsaktiviteter är helt enkelt knapp.

För att undvika trafiken mitt på dagen är det många som väljer att stanna på sin arbetsplats, eller att äta lunch på ett café eller en tapasbar där den dyrbara tiden är någonting som ska fördrivas. Dock har de flesta en smartphone eller surfplatta som de kan använda, med vilken de kan följa med i kulturlivet, besöka museer, läsa spännande reseskildringar, kommunicera med vänner, spela spel, spela kort, kanske besöka de nya casinon 2020 eller andra sysselsättningar, genom att använda den teknik som den moderna tidsåldern ger oss, så att vi emellanåt kan kompensera för bristen på tid och bristen på rörlighet.

Sunda siestor?

Middagstupplurens hälsomässiga lyx har studerats och varit mycket omtalad och undersökningar visar att människor som tar en halvtimmes tupplur, minst tre gånger i veckan, har 37 procent mindre risk för att dö av hjärtproblem. Det sägs bero på att blodtrycket sjunker omedelbart före sömn.

Men de hälsomässiga konsekvenserna av många spanjorers arbetsdagar är knappast inkluderade i dessa uträkningar.Siestan härstammar ju från en tid då de flesta arbetade på landet eller på andra sätt ute, och när kvicksilvret nådde upp till 47 grader på eftermiddagarna, när det också är omänskligt att utföra någon som helst form av arbete. Men idag är det få spanjorer som arbetar med olivplockning eller med att valla getter. Istället arbetar de flesta inomhus med luftkonditioneringens uppfräschande temperaturer.

General Franco får ofta skulden för siestan då han lär ha varit övertygad om att när spanjorerna nu var fullt sysselsatta med att slösa bort sin tid, så hade de varken tid eller överskott till att göra uppror mot diktatorn.

Siestans slut i sikte

En annan undersökning visar att spanjorerna är bland de européer (endast överträffade av grekerna) som tillbringar flest timmar på arbetet, faktiskt 1 690 timmar per år, vilket är 277 timmar fler än de effektiva tyskarna, som alltså årligen arbetar 1 413 timmar.

Men att tillbringa långa dagar på kontoret är inte det samma som att vara produktiv. Därför diskuterar myndigheterna om att syna siestan i sömmarna och saken har nyligen debatterats i kongressen, dock utan att man antagit något beslut om förändring. 

I storstäder som t ex Madrid och Barcelona har många företag redan gått över till kontinuerliga öppningstider som t ex kl. 9-17, men det är fortfarande långt kvar innan alla kan säga farväl till den gamla sedvanan med att fördriva tiden.

Senaste nyheterna

Ny plan för stadsplanering på väg

Byggbranschen tillbaka på spåret

Bekymmer kring de många små Covid-19-utbrotten

Plaza Mayor utökar sin designer outlet

Coronakrisen slår mot fastighetsmarknaden

Covid-19: Oro kring nya små utbrott

Annons

Läs också

De mest lovande stjärnorna inom spansk fotboll just nu

Skriven av En Sueco

Munskydd obligatoriskt från och med onsdag

Spanskt Covid-19 vaccin färdigt 2021

Ny plan för stadsplanering på väg

Kustpärlan Nerja

På besök i Baskien

Annons

Läs också

Espadrillos

Skriven av Rikke Luell Printz

Byggbranschen tillbaka på spåret

Skriven av En Sueco

Bekymmer kring de många små Covid-19-utbrotten

Skriven av En Sueco

Plaza Mayor utökar sin designer outlet

Skriven av En Sueco

De lokalas Granada

Skriven av Paulo Chichon och Mathias Krøyer Vejrup

Coronakrisen slår mot fastighetsmarknaden

Skriven av En Sueco

Covid-19: Oro kring nya små utbrott

Skriven av En Sueco

Covid-19: IT-branschen skapar fortfarande arbeten

Skriven av En Sueco