Allvarliga följder av att gnissla tänder

Allvarliga följder av att gnissla tänder

Att gnissla tänder kan reducera tandhöjden allvarligt.

– Känner du att dina tänder är slitna och att det verkar bli värre och värre?
– Känns det som om du har flera olika bett som kan kännas rätt när du biter ihop?
– Känns dina käkar trötta efter en lång dag eller när du vaknar om morgonen?
– Vaknar du med huvudvärk ibland?
– Klagar din sängpartner på ljudet av att du gnisslar tänder?
 
Då är det dags att vi tillsammans tar oss en titt på saken och påbörjar en behandling, som passar just dig.
 
Att gnissla tänder och/eller pressa tänder är en ofrivillig vana, som vi ofta gör när vi sover. Ca 10-20 procent av befolkningen lider av denna ovana, som kan orsakas av stress, och ovanan kan resultera i huvudvärk och käk-, nack- och öronsmärtor. I en del fall kan det även leda till lägre bithöjd eftersom tänderna slits på höjden, och tillslut kan det ses samlingar av saliv i mungiporna, som kan leda till rodnader och sluta med eksem, samt ett sämre leende.
 
Hos Clínica Dental Escandinava vill vi informera om vikten att förebygga förslitningar som orsakas av tandgnissel och/eller tandpressande genom att använda bettskenor samt återuppbygga tänder som skadats mycket av förslitningar. Detta kan i en del fall göras med plastuppbyggnader/-fasader och i andra fall kan det vara nödvändigt med porslinsfasader eller -kronor för att återupprätta det normala käkförhållandet.

Vad är behandlingen mot tandgnissel och tandpressning?

Vi rekommenderar att patienten får gjort en bettskena i akryl som denne sover med för att förebygga ytterligare förslitningar. Samtidigt kan en bettskena avlasta muskler, leder och tänder från tandgnissel Om det diagnostiseras att man pressar i hop tänderna kan en mjuk bettskena hjälpa till att avlasta samt verka som en ”stötdämpare” för käken.
 
Som regel används bettskenan nattetid eller när patienten är hemma, då bettskenan gör det svårt att tala.
Om patienten gnisslar eller pressar i hop tänderna dagtid kan det hjälpa till att uppmärksamma patienten om detta samt informera om att tänderna bara bör röra varandra i ca 30 minuter om dagen, alltså den tid som används för att tugga den mat som vi äter. Resten av tiden ska underkäken slappna av.
 
Om tandgnisslet sker nattetid, när vi inte är medvetna om vad vi gör, är det viktigt att skaffa en bettskena för att undvika allvarlig förslitning.

Är tänderna redan slitna?

I dessa fall är det viktigt att återuppbygga höjden av tänderna. Det görs i flera stadier. Först återuppbyggs de stora kindtänderna med keramikkronor eller plastuppbyggnader, för att lyfta och hålla bettet. Vi försöker alltid att vara så konservativa som möjligt med hänsyn till dina tänders hälsa och i första hand väljs den behandling som är mest lik tandsubstansen. Om skadan på tänderna efter tandgnisslet är stor behövs det en krona för att nå en hållbar lösning.
 
En självklarhet är att dessa behandlingar kräver att patienten därefter använder en bettskena för att skydda de nya kronorna/fyllningarna/fasaderna.
 
Det är viktigt att förstå att för att få en ny betthöjd för ditt leende (ge dig ett utseende av tänder som har rätt längd) måste vi titta till hela tandraderna. Genom att även titta på de bakre kindtänderna förhindras frakturer.
 
Dessa fall är komplexa och kräver en ingående undersökning innan en behandling kan sättas in för att nå bästa möjliga resultat.

Mitt barn gnisslar tänder. Är det farligt?

En del barn gnisslar tänderna mycket när de har sina mjölktänder och får då mycket nedslitna mjölktänder. Men har de inga symptom efter det behöver de inte heller behandlas.

Varför gnisslar man tänder?

Man vet inte helt exakt varför man gnisslar tänder. Tandgnissel anses i dag vara en form av sömnstörning liksom krypningar i benen. Det beror främst på förhållanden i det centrala nervsystemet och kan bland annat påverkas av psykologiska faktorer, koffein, nikotin, medicin m.m.
Det händer också att tandgnissel uppstår efter hjärnskada eller sjukdom. Detta gäller speciellt vid sjukdom med relation till rörelser i ansiktet. Tandgnissel kan också bero på biverkningar av mediciner mot psykiatrisk sjukdom som t ex bestämda typer av medicin mot depression.
Så många som en tredjedel av alla barn gnisslar tänder, speciellt i fem-sexårsålder. De allra flesta växer ifrån problemet men även tandgnissel under en kort period kan medföra skador på de permanenta tänderna.

Vad kan jag göra själv?

Det första du bör göra är att undersökas av en tandläkare eller en tandsköterska. Då kan vi fastställa varifrån förslitningarna kommer och vilken behandling som är mest lämplig för dig. Ett exempel kan vara att vi genom frågor om syrerika drycker, medicin/sjudom ihop med dina vanor kring tandborstning kommer fram till att dina tänder skadas av din dagliga rutin och informationen skulle kunna minska ytterligare förslitningar. Generella råd skulle kunna vara:
• Intaget av syrerika drycker bör minskas och bör intas i samband med de stora måltiderna (frukost, lunch, middag).
• Borta inte tänderna en timme innan och en timme efter förtäring av syrerik vätska.
• Lider du av refluxsjukdomar eller har ökad syrenivå i munhålan bör du dricka mer vatten för att neutralisera.
Gnisslar du tänder nattetid och dricker syrerika drycker är skadan/förslitningarna på tänderna dubbelt så stort än om det var den ena orsaken bakom förslitningarna.
Av tandläkare Eja Christensen Clínica Dental Escandinava

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.