2. maj, 2019  |  Skriven av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Dricks i Spanien

I många längder, inklusive Spanien, är dricks en viktig och stor del av inkomsten för många yrkesgrupper. I Sverige har alla, oavsett yrke, vanligtvis en lön som räcker till en normal, svensk livsstil. Därför kan det vara svårt att se hur viktig dricks är för vissa yrkesgrupper i Spanien.

Spanjorernas ekonomiska pussel

I Spanien uppgår den lagstadgade minimilönen till 900 euro per månad, oavsett yrke. Minimilönen innan höjningen var 735,90 euro. Vidare uppgår den spanska genomsnittslönen till ca 1 700 euro per månad, men på grund av stora skillnader både klassmässigt och socialt är det en relativt liten del av befolkningen som bidrar till att höja genomsnittslönen till en nivå som motsvarar nästan den dubbla lagstadgade minimilönen. Tänk på att det här talas om bruttobelopp.
Anställda inom lågstatusyrken har ofta inte mer i lön än minimilönen och ofta betalas de ännu mindre ”svart”, utan möjlighet att arbeta ihop till pension och utan rätt till t ex sjukersättning.
 
Låt oss lägga ”svart” lön åt sidan och förhålla oss till den lagstadgade minimilönen, som alltså uppgår till ca 6 euro i timmen för en heltidsanställd, före skatt. Detta är en lön som är svår att leva på, även i Spanien. Spanien är inte så billigt som många svenskar vill påstå. Relativt höga bostadspriser, dyr el, dyra drivmedel, höga avgifter och höga vattenkostnader är några av utgifterna som utmärker sig som speciellt dyra. Därmed är dricks från kunder och gäster ett väsentligt tillskott till månadskassan hos många yrken, och rent av en nödvändighet för många som är anställda med bara minimilön.

Dricksa

För många yrkesgrupper betyder det alltså mycket att få dricks efter utfört arbete. Lägg till 10 procent på restaurangnotan (även om det redan står att 10 procent serviceavgift ingår i notan), betala 1,20 euro för ett glas vin även om det egentligen bara kostar 1 euro, och ge taxichauffören lite extra om denne var punktlig och i övrigt trevlig och korrekt. Köp varor på marknaden utan att pruta priset i botten. Några euro behöver inte skapa stora hål i ens egen månadsbudget men för en servitris kan det handla om betydande summor om alla gäster lämnar dricks, totalt räknat under en månad!

Senaste nyheterna

Spanien inför ny medborgarlön

Miljontals spanjorer har ekonomiska problem

Obligatoriskt att bära munskydd

Hotell Hilton redo att öppnas

Lättnader i Spanien: Málaga jublar i Fas 1

Costa del Sol hoppas på den spanska turismen

Läs också

Costa del Sol siktar på Fas 2

Skriven av En Sueco

Turistsäsongen börjar redan i slutet av juni

Spanien inför ny medborgarlön

Drömmen om att flytta till Spanien!

Tydligare regler kring språkbruk på casino

Miljontals spanjorer har ekonomiska problem

Obligatoriskt att bära munskydd

Annons

Läs också

Munskydd blir obligatoriskt

Skriven av En Sueco

EU vill öppna Europa med gemensam plan

Skriven av En Sueco

Lättnader i Spanien: Hela Costa del Sol kan komma att fortsätta till Fas 1

Skriven av En Sueco

Fler har behov av nödhjälp

Skriven av En Sueco

Lättnader i Spanien: Málaga kan få komma i Fas 1 på måndag

Skriven av En Sueco

Vaccin på gång

Skriven av En Sueco

Karantän för alla inresande till Spanien

Skriven av En Sueco

Lättnader i Spanien:

Skriven av En Sueco