Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!
Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att beställa en drink utan alkohol när du är ute på fest på takbarerna eller på någon av de andra trendiga ställena i Málaga.

 
Som tur är, är spanjorerna relativt i framkant när det kommer till alkoholfria drinkar. De så kallade ”mocktails” får allt mer plats på drinklistorna. De bästa barerna i Málaga serverar t ex romfri Mojito gjorda på tranbär och Bloody Mary utan en enda droppe vodka.
 
Känner du för en drink som inte är ”sex on the beach” med allt som hör till med små parasoll och glitter och känner att en cola är för tråkigt så kan du fråga efter en ”mocktail” nästa gång du är ute. Eller så kan du testa bartenderkonsten med alkoholfri gin i hemmabaren, om du vill ta hänsyn till avhållsamma gäster, eller om du själv väljer att låta bli alkohol.

Gin Corner – bartenderns alkoholfria rekommendationer

En Sueco har pratat med en av Málagas absolut bästa bartendrar, Alejandro Florido, från cocktailbaren Gin Corner:
”Nästan alla alkoholfria drinkar som vi gör görs på säsongens färska frukter eller sirap och puréer ihop med tonics eller andra kolsyrade drycker. Det viktigaste är att inte dränka dessa drinkar i socker, så de kan också göras med ”shrubs”, vilket är en sirap gjord på vinäger. Hos Gin Corner gör vi många ”mocktails”, t ex en San Francisco med apelsin, ananas samt persika och i stället för grenadin använder vi jordgubbspuré. Vår Piña Colada utan rom görs med stekt ananas och vi gör en riktigt god Moscow Mule som har Ginger Ale, sirap och en vispad äggvita med jordgubbar som hälls över cocktailen. Utöver det gör vi också olika alkoholfria varianter av frusna cocktails som Frozen Daquiri med jordgubbar, mango eller passionsfrukt”, berättar den begeistrade bartendern på en av Málagas trendigaste coktailbarer, som har hundratals olika sorters gin – och på vars drinklista det också finns plats för ”mocktails”.
 

Seedlip – världens första alkoholfria gin

 
seedlip
En Moscow Mule går bra att göra utan alkohol – här dock utan äggvita, som annars ingår när den blandas av Alejandro Florido från Gin Corner i Málaga.
 
Det var lite av en sensation när produkten lanserades men Seedlip har blivit ganska vanlig liksom att denna alkoholfria ginvariant även fått sällskap av andra ”artfränder” av gin utan alkohol på hyllorna. Rätt ska vara rätt – Seedlip var först på marknaden med deras variant, som baseras på en medicinsk destilleringsmetod, som använts sedan 1600-talet.
 
Seedlip finns i tre varianter: Seedlip 108 (Garden), Seedlip 94 (Spice) och Seedlip 42 (Grove), och kan bland annat köpas på El Corte Inglés. Kom ihåg en god tonic till!
Seedlips slogan är, mycket passande: ”What to drink when you’re not drinking”.
 

Speakeasy – uppfriskande recept med alkoholfri gin

Elías Bentolila står bakom cocktailbaren Speakeasy i Fuengirola samt dennes nyöppnade systerbar i centrala Málaga – The Pharmacy. Till En Sueco berättar han om sin syn på alkoholfria drinkar:
 
”Dessvärre är ofta alkoholfria drinkar proppfulla med socker och färdiga juicer. Men ibland vill man ju bara ha en uppfriskande drink utan alkohol som inte nödvändigtvis behöver vara söt.”
Elias Bentolila, som vunnit flera prestigefyllda priser från bartendertävlingen World Class Competition España, ger här En Suecos läsare ett förslag på en god alkoholfri cocktail som kan göras gemma:
”Cocktails med Seedlip har blivit mycket populära på världens bästa barer. Denna gin är alkoholfri och har inga kalorier, och så har den heller inga allergener och kan bland annat användas i detta recept”: 


 

The fresh prescription


40 ml Seedlip Grove 42 
20 ml grapefruktjuice
25 ml puré av skogsbär *
120 ml mediterranean tonic
Blanda alla ingredienser i en shaker och servera i lågt glas med isbitar, häll över tonic och dekorera med röda bär (hallon, björnbär och tranbär).
*purén är gjord på hallon, tranbär och björnbär (blanda det med lite vatten).
 

Cerveza sin alcohol, por favor


En kall öl när solen står som högst på himlen, smakar alltid gott en varm sommardag. Den spanska konsumentorganisationen Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) har nyligen listat de bästa fem alkoholfria ölsorterna som finns att köpa i Spanien. Först ska det dock sägas att det är skillnad på öl som är ”0,0”, som överhuvudtaget inte innehåller alkohol, och de öl som heter ”Sin”, som innehåller i genomsnitt 0,7 % alkohol. Som jämförelse innehåller en vanlig öl ca 4,7 % alkohol.
 
Sex smakexperter har testat och utvärderat 20 olika öl utifrån faktorer som bland annat: färgintensitet, aromintensitet och -kvalitet, fyllighet, sötma, maltsmak, gästsmak, metallsmak, skum samt helhetsintryck.
 
Listan är som följer:
1. Estrella Galicia 0,0.
2. San Miguel 0,0.
3. Alhambra Especial Sin Alcohol.
4. Karsquell Sin.
5. Steinburg Sin.
6. Cruzcampo 0,0.
 
cervezas
 
 

Fakta om alkoholfri öl i Spanien

Spanjorerna dricker i genomsnutt 48 liter öl om året. 14 procent är alkoholfri öl.
 
Öl med mindre än 1,2 % alkohol behöver enligt konsumentorganisationen OCU inte ange exakt hur mycket alkohol de innehåller.
Källa: www.ocu.org

Druvor utan alkohol


Hos Birdie Vinos i Mijas märker de att efterfrågan på alkoholfritt vin ökar:
 ”Det kan ligga flera olika orsaker bakom att våra kunder efterfrågar alkoholfritt vin. Ofta har det någonting att göra med en medicinsk behandling, t ex strålbehandling, eller att någon tar en viss medicin. Men trots både det ena och det andra vill de flesta fortfarande kunna delta med en aperitif eller annat, dock utan alkohol. Efterfrågan finns, så naturligtvis har vi även alkoholfritt vin i vårt utbud. Det kommer dock aldrig bli det samma som vanligt vin då man tar bort hela vinets ”fyllighet” och låter resten vara kvar. Några goda alkoholfria alternativ är WIN-vinerna från vinhuset Matarromera, och vi har både ett rött och ett vitt från dem”, berättar Jeanette Lorentzen från Birdie Vinos.
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.