10. september, 2019  |  Skriven av En Sueco

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappar för att få till en riktigt lyckad jul utan stress. Låt oss i denna artikel kika lite närmare på de spanska jultraditionerna, som skiljer sig lite ifrån de svenska.

Jullotteriet


Många i Spanien anser att startskottet för julfirandet sker då spanska jullotteriet går av stapeln - nummerdragningen för lottot sker alltid den 22 december och sänds på TV i Spanien. Kanske känner du redan till det spanska El Gordo jullotteriet, som för övrigt är världens mest kända och största lotteri. El Gordo betyder “den feta” på spanska och syftar på det stora vinstbeloppet. Varför inte unna dig en egen tidig julklapp - var med och spela och ta chansen att vinna riktigt stora pengar på jullotteriet! Vinn upp till 22 miljarder kronor, betta på Lottoland, smidigt och enkelt online. Vid vinst så sätts pengarna direkt in på ditt spelkonto på sajten.
Jullotteriet har över 30 miljoner spelare och vinstchansen ligger på hela 15%, vilket är väldigt generöst i lotto-världen! Det ligger över 30 miljoner kronor i jackpotten! Resterande prispott utöver jackpotten är även den riktigt tilltalande, över 10 000 spelare vinner vinstpengar i olika valörer. De spanska medborgarna är som tokiga i jullotteriet, 90% av befolkningen deltar årligen i lotteriet, som kommit till att bli en del av jultraditionerna i landet.

Julklappar och religiösa inslag

Vissa Spanska familjer delar traditionsenligt ut julklappar på trettondagsafton, dagen då de tre vise männen besökte Jesusbarnet med gåvor - ofta får barnen i familjen någon liten gåva redan på juldagen. Andra familjer har tagit efter övriga europa och delar istället ut julklapparna på julafton med tillhörande jultomte.
Julaftonskväll innebär en stor folkfest i Spanien, där man festar långt in på småtimmarna, gärna ute på gator och torg med fackeltåg och livemusik. Många Spanjorer besöker denna kväll en midnattsmässa. Julkrubban som julprydnad är ett annat religiöst vanligt inslag i julfirandet i Spanien, i Sverige ser man krubban allt mer sällan. Trettondagsafton räknas också som dagen då julen tar slut till skillnad från i Sverige där vi brukar säga att tjugondag knut avslutar julfirandet.

Julmat

Julmaten skiljer sig åt beroende på vilken region i Spanien som man besöker. Jamonskinka, skaldjur och kalkon är några exempel på vad som ofta tillagas i Spanien i juletid men som kanske inte riktigt är lika vanligt att se på våra svenska julbord som mest består utav sill, skinka bakad i ugn och köttbullar. Marsipan är vanligt som julgodis i Spanien, likaså “Turrón”, som är godis tillverkat av nougat.
 

28 december

Annandag jul är ofta en vanlig arbetsdag i Spanien, men den 28 december varje år så är det dags för ”Día de los santos inocentes” (Värnlösa barns dag), en stökig dag som liknar första april i Sverige. Det är en dag då alla i Spanien mer eller mindre försöker lura alla de stöter på!
 
Jultraditioner skiljer sig åt länder emellan, men det är också någonting som utvecklas med åren. Förr var julen en mycket religiös högtid, numera har den framförallt i Sverige blivit en stor handels helg. Vem vet hur julen blir i framtiden?
 
 
Advertorial

Senaste nyheterna

Turistsäsongen 2020:

Fler vaccin på väg – men först om ett år

Costa del Sol siktar på Fas 2

Turistsäsongen börjar redan i slutet av juni

Spanien inför ny medborgarlön

Miljontals spanjorer har ekonomiska problem

Läs också

Costa del Sol i Fas 2 på måndag

Skriven av En Sueco

Barer och restauranger får ha öppet till kl. 03

Turistsäsongen 2020:

Fler vaccin på väg – men först om ett år

Costa del Sol siktar på Fas 2

Turistsäsongen börjar redan i slutet av juni

Spanien inför ny medborgarlön

Annons

Läs också

Obligatoriskt att bära munskydd

Skriven av En Sueco

Hotell Hilton redo att öppnas

Skriven av En Sueco

Lättnader i Spanien: Málaga jublar i Fas 1

Skriven av En Sueco

Costa del Sol hoppas på den spanska turismen

Skriven av En Sueco

Munskydd blir obligatoriskt

Skriven av En Sueco

EU vill öppna Europa med gemensam plan

Skriven av En Sueco

Lättnader i Spanien: Hela Costa del Sol kan komma att fortsätta till Fas 1

Skriven av En Sueco

Fler har behov av nödhjälp

Skriven av En Sueco