3. oktober, 2019  |  Skriven av Peter Scheller, optiker, DanOptica

Åldersfläckar på näthinnan – AMD (Åldersrelaterad Macula Degeneration)

AMD är en allvarlig ögonsjukdom som sägs vara den vanligaste orsaken till nedsatt syn i västvärlden. Sjukdomen utvecklas från 60 års ålder och det är viktigt att snabbt reagera på symptomen, då vår AMD kan utvecklas under bara några veckor eller månader.
 
Definition

Åldersförändring i och runt näthinnans gula fläck (macula), det område där den skarpa synen finns, finns i en torr form (ca 80 procent) och i en våt form (ca 20 procent), varav sistnämnda karaktäriseras genom att det läcker ut vätska och därför orsakar svullnad (förtjockning) av näthinnan. Den våta AMD utvecklas normalt snabbare och mer aggressivt än den torra.
 
Symptom

Oskarp syn rakt fram, vilket speciellt skapar svårigheter vid läsning samt gör det svårt att känna igen ansikten på gatan, är typiska symptom som upplevs.
 
Symptomen kommer ofta långsamt men kan i vissa fall förvärras inom bara några få dagar, då synen upplevs som förvrängd. Sistnämnda kan vara tecken på att sjukdomen övergått till sin våta form och en undersökning hos ögonläkare bör ske inom en vecka.
 
 
Undersökningar

Diagnosen ställs genom att man undersöker näthinnan med ett ögonmikroskop eller en funduskamera. I den torra formen ses vita prickar på näthinnan, vilket även kallas näthinneförkalkning, medan den allvarligare, våta AMD också visar tecken på vätska.

Den första undersökningen hos optikern bör alltid innehålla ett enkelt test på det som heter Amslers rutnät och därefter en visuell undersökning som beskrevs ovan med en kamera som kan ta bilder av din ögonbakgrund. Om det råder misstanke om den våta formen kommer det att vara nödvändingt med en undersökningen hos en ögonläkare med bland annat en fotografisk kontrastundersökning eller en OCT-scanning.
 
Hos Danoptica kan du som en del av syntesten ta en bild av din ögonbakgrund och få reda på om du behöver ytterligare undersökningar hos ögonläkaren.
 
De största riskgrupperna

Risken att drabbas av AMD är större hos en del människor jämfört med hos andra. Följande faktorer påverkar risken att drabbas av AMD:

Rökning. Risken att drabbas av AMD är större om man röker.
Kön. Kvinnor är mer utsatta än män.
Fetma. Övervikt ökar risken.
Ras. Kaukasier är mer utsatta än t ex asiater.
Arv. Om någon i din familj har drabbats är risken större att även du drabbas.
Kolesterol och hög puls påverkar också.
 
Behandling

Förlorad syn kan normalt inte fås tillbaka. Behandlingens syfte är därför huvudsakligen att förhindra att synen försämras ytterligare.
 
Tillskott av vitaminer (A, C och E) samt mineraler i sinkdoseringar med 20-50 gånger normal dos kan minska risken för en väsentlig försämring med upp till 40 procent. Vill man förebygga så är det viktigt att ta rikligt med Lutein, som finns i många populära grönsaker som t ex morötter och broccoli.
 
Den våta varianten kan ibland behandlas med så kallad kall laser (PDT – photo-dynamisk terapi), och, som någonting relativt nytt, genom injektion i ögat med en medicin som förhindrar bildandet av nya blodådror.

Senaste nyheterna

Ny plan för stadsplanering på väg

Byggbranschen tillbaka på spåret

Bekymmer kring de många små Covid-19-utbrotten

Plaza Mayor utökar sin designer outlet

Coronakrisen slår mot fastighetsmarknaden

Covid-19: Oro kring nya små utbrott

Annons

Läs också

De mest lovande stjärnorna inom spansk fotboll just nu

Skriven av En Sueco

Munskydd obligatoriskt från och med onsdag

Spanskt Covid-19 vaccin färdigt 2021

Ny plan för stadsplanering på väg

Kustpärlan Nerja

På besök i Baskien

Annons

Läs också

Espadrillos

Skriven av Rikke Luell Printz

Byggbranschen tillbaka på spåret

Skriven av En Sueco

Bekymmer kring de många små Covid-19-utbrotten

Skriven av En Sueco

Plaza Mayor utökar sin designer outlet

Skriven av En Sueco

De lokalas Granada

Skriven av Paulo Chichon och Mathias Krøyer Vejrup

Coronakrisen slår mot fastighetsmarknaden

Skriven av En Sueco

Covid-19: Oro kring nya små utbrott

Skriven av En Sueco

Covid-19: IT-branschen skapar fortfarande arbeten

Skriven av En Sueco