30. oktober, 2019  |  Skriven av En Sueco

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco november 2019!

Det är intressant hur många betraktar oss svenskar här i Spanien. Jag var nyligen på en sammankomst med svenskar på besök i Spanien. Flera av dem jag talade med uttryckte en önskan om att äga bostad i Spanien, gärna här på Costa del Sol, men först när de gått i pension. De talade om den svaga svenska kronan samt hur svårt det är att leva i Spanien när man är svensk och i arbetsför ålder. Den allmänna uppfattningen var att det är syn om oss spaniensvenskar som varje månad måste vända på centen och arbeta för slavlöner, så det skulle alltså vara bättre att flytta hit som pensionär.
 
Jag svarade med stort leende att jag inte håller med om deras uppfattning och att jag råder alla som drömmer om att flytta att göra det så snart man kan, för vem vet hur förutsättningarna är senare i livet Och, väntar man som svensk i Sverige till dess man blir pensionär så fås pensionen i kronor. Flyttar man i stället i arbetsför ålder har man chans att skapa någonting som inte är beroende av den svenska kronan.

Sedan fortsatte jag med att visst är det svårare när den svenska kronan tappat mycket mot euron senaste tiden, så jag förstår att man, om man har sina tillgångar i svenska kronor uppfattar euroländer som dyrare. Det går inte att sticka under stol med. Men att det är synd om spaniensvenskar och att vi går på knäna, nej, det är inte sant. Faktiskt tycker jag att det är en naiv uppfattning. De flesta av oss har en normalt fungerande vardag, med allt som det innebär, och att kronan är svag är något som påverkar ett fåtal av oss då de flesta av oss som arbetar här tjänar och lever med euro.
 
Jag förstår att många läst de artiklar som skrivits i svensk kvällspress om svenskar som det gått dåligt för i Spanien. För visst händer det, men det händer också i Sverige, oavsett krona eller euro. Men ser man på hur många svenskar som bosatt sig på Costa del Sol och lever vardagsliv här så har vi ju ett tydligt svar. De flesta av oss tjänar tillräckligt för att ha ett bra liv. Med det sagt vill jag tillägga; lägger man alla sina ägg i en och samma korg, och är beroende av svensk köpkraft, är det ju självklart att man påverkas när den svenska kronan faller. Det är någonting som inte bör komma som en överraskning för någon. Och händer det, ja, jag upprepar nu någonting som i alla fall jag fick höra många gånger när jag växte upp: Motgångar är ofta dörröppnare till nya framgångar – om man vågar.
 
Och det är väl kännetecknande för många spaniensvenskar och någonting som vi har gemensamt – vi vågar! Vi har redan vågat minst en gång, vi har packar ihop livet i Sverige för att packa upp det i Spanien, så vi har det som krävs för att våga igen!
 
Nej, det är inte synd om oss spaniensvenskar!
 
 

Senaste nyheterna

Goya kommer till Málaga

Svenska kyrkan har öppnat med ny kyrkoherde

Andalusien storsatsar

Araber vill bygga för 6 miljoner euro

Spansk polis förhindrade svensk begå självmord efter dödshot mot vän

Annons

Läs också

ITV-anläggningarna kollapsar

Skriven av En Sueco

Pensionen höjs

Goya kommer till Málaga

Svenska kyrkan har öppnat med ny kyrkoherde

Andalusien storsatsar

Araber vill bygga för 6 miljoner euro

Annons

Läs också

Nu blir det lättare att bygga i Fuengirola

Skriven av En Sueco

VTC:are ökar stormartat i Málaga

Skriven av En Sueco

Ny Rotary Club på Solkusten

Skriven av En Sueco

Direktflyg mellan Málaga och Qatar

Skriven av En Sueco

Ny regering nästa vecka

Skriven av En Sueco

Färst antal trafikolyckor under 2019

Skriven av En Sueco

Markanta prisökningar på bostäder

Skriven av En Sueco

Mangocello - njut den som den är eller i en cocktail

Skriven av Sara Laine, sara@norrbom.com
Annons