När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla recept som man kan göra i en handvändning. De här småkakorna är superenkla att göra och så kan man ha ett par ogräddade rullar i frysen som man bara tar fram och tinar upp och gräddar några goda, spröda småkakor om det kommer oväntade gäster, eller om man blir sugen på något sött, sprött och gott bara sådär.
 

Spröda småkakor med apelsinsmak

Ingredienser:
190 g vetemjöl
80 g florsocker
1 rågad msk vaniljsocker
Zest från 1 apelsin (finrivet ytterskal av frukten)
155 g kallt smör
 
Gör så här:
Blanda vetemjöl, florsocker, vaniljsocker och apelsinzest i en bunke. Skär smöret i små tärningar och lägg ned det i blandningen. Blanda ihop allt till en jämn deg. Jag använder en assistent till detta.
Knåda igenom degen med händerna och forma den till en rulle med en diameter på ca 5 cm. lägg den i kylen i minst en timme – gärna över natten, eller lägg den i frysen om du vill grädda kakorna en annan dag.
Skär degen i ca 1/2-cm breda skivor och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt det vara lite avstånd mellan kakorna. Vill du kan du rulla kakorna med en mönstrad kakrulle, jag gör det för att jag tycker att det blir fint, men man gör som man vill.
Grädda sedan kakorna i 180°C (vanlig värme) i ca 10-12 minuter, till dess de är lätt gyllene i kanterna.
Låt kakorna svalna på galler och förvara dem därefter i en lufttät burk.
Av Natalina Atlanta Bramsted

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.