25. november, 2019  |  Skriven av En Sueco

Det nalkas jul - vilket för många förknippas med kastanjer

Kvällarna är mörka, temperaturen har sjunkit och sommarens heta stranddagar känns långt borta medan julbelysningen lyser upp centrala gator och torg. Spanjorerna klär sig för årstiden och en svag doft av malmedel skvallrar om att ullkapporna och pälsarna letats fram. Men ut på stadens gator känner vi också en annan doft förknippad med årstiden, nämligen doften av rostade kastanjer.
 
Kastanjeträdet Castanea Sativa, som ursprungligen kommer från Kina, ska ha förts till Europa med grekerna och senare även romarna. Träden, med sina vackra, vita blomklasar, har vuxit vilt i Medelhavsländerna i över 3 000 år. I Spanien trivs dessa matnyttiga träd bäst i den nordvästra delen av landet.
 
De goda och näringsrika nötterna utgjorde förr i tiden en viktig del av kosten på den iberiska halvön, speciellt på den tiden innan potatis och majs hittade vägen till Europa med Columbus. Kastanjer är rika på kostfibrer och C-vitamin och innehåller även vitamin B6, kalium och folat/folsyra. Den förhållandevis neutrala smaka gör att de kan användas i nästan alla sorters maträtter.
 
Det är värt att betona att kastanjerna som växer vilt i Skandinavien, så kallade hästkastanjer, innehåller eskulin och är giftiga för både människor och djur.

Stor satsning på kastanjer

I provinsen Cáceres, som ligger i regionen Extremadura, värderas kastanjer högt. Nya träd planteras och det forskas på olika sorter. Lokalbefolkningen uppmanas plocka nedfallna kastanjer när de är ute och går för att sälja dessa till uppköpare, någonting som utan tvekan ge en bra extraintäkt. Det stora fokus på de näringsrika nötterna i ett område som är ett av Spaniens fattigaste har blivit speciellt väl mottaget av både politiker och befolkningen i allmänhet. Låga underhållskostnader och bra försäljningspriser gör detta till en lönsam produkt. Det ska även tilläggas att kastanjeträd har ett stort miljövärde tack vare den biologiska mångfald som träden skapar runt omkring sig, vilket också omfattar att det kan odlas andra jordbruksprodukter mellan träden.
 
Den medvetna satsningen på kastanjer i Extremadura har fått stor uppmärksamhet från andra områden i Spanien, samt även från andra Medelhavsländer.
 
Kastanjer omges av ett skal med långa taggar/stickor som oftast tas bort innan de når butikshyllorna. Vill du tillaga dina egna castañas asadas finns det otaliga recept på internet, på både spanska, engelska och svenska.
 
Själva föredrar vi att köpa dem från ett rosteri på gatan, där en leende person sträcker fram en papperskon fylld med färdigrostade nötter för bara några få euro, en mörk vintereftermiddag...
 
 

Senaste nyheterna

Plaza Mayor utökar sin designer outlet

Coronakrisen slår mot fastighetsmarknaden

Covid-19: Oro kring nya små utbrott

Covid-19: IT-branschen skapar fortfarande arbeten

Värmebölja blåser in över Andalusien

Covid-19: Spanskt vaccin på väg

Annons

Läs också

Kustpärlan Nerja

Skriven av Ingvild Mørkved

På besök i Baskien

Ålder påverkar Lyckokänslan

Málagas botaniska trädgård – ett levande museum

Fler nya laddstationer

Espadrillos

Annons

Läs också

De lokalas Granada

Skriven av Paulo Chichon och Mathias Krøyer Vejrup

Coronakrisen slår mot fastighetsmarknaden

Skriven av En Sueco

Covid-19: Oro kring nya små utbrott

Skriven av En Sueco

Covid-19: IT-branschen skapar fortfarande arbeten

Skriven av En Sueco

Värmebölja blåser in över Andalusien

Skriven av En Sueco

Veras Veranda: Ferrero Roche cupcakes

På andra sidan… Vart tog generationsskiftet vägen?

Skriven av Henrik Andersen

Naturen glöms bort i coronapandemin

Skriven av Sara Laine