Rulla ner för att komma till En Sueco
Stäng annonsen
26. november, 2019  |  Skriven av Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Málaga - Idrottshuvudstad 2020

År 2020 blir ett stort år för Málaga stad, som utnämnts till Europeisk idrottshuvudstad, vilket innebär att idrott och sport får extra fokus i staden under året.
 
”Vi har stora förväntningar på året som kommer och hela nuvarande år har det arbetats ihärdigt med förberedelser inför 2020. Målet med Málaga som Europeisk idrottshuvudstad 2020 är att stimulera idrottsaktiviteter bland stadens befolkning, samt även naturligtvis bland invånarna i hela provinsen.
 
Förutom kända sporter som fotboll och basket syftar vi även att uppmärksamma idrotter och sporter som inte är så kända som t ex vattenpolo”, berättar Noelia Losada Moreno, delegationsråd för kultur och idrott i Málaga, som möter En Suecos journalist i Málagas kommunhus.
 
Det råder ingen tvekan om att utnämningen av Málaga som Europeisk idrottshuvudstad 2020 hjälper till att sätta Málaga på kartan, vid sidan om bland annat kultur och gastronomi, då det naturligtvis kommer att arrangeras många sport- och idrottsevenemang, men Noelia Losado Moreno ser även ekonomiska fördelar med investeringarna i sport och idrott.

”I Málaga ser vi sport och idrott som någonting verkligen viktigt. Vår stad har riktigt bra förutsättningarna för framförallt utomhusaktiviteter för alla, unga som gamla, amatörer som professionella. Staden har bra klimat, vatten, fin natur och bra arenor, som lämpar sig till sport på alla nivåer, oavsett om det handlar om vattensport eller en joggingtur längs havet”, säger Noelia Losado Moreno och fortsätter: ”I Málaga satsar vi mycket på att få in sport och idrott som någonting vardagligt hos befolkningen redan i ung ålder. För detta investeras det mycket i både skolor och i t ex idrottsakademier av olika slag. Vi gör det här för att vi vet att aktiva barn fortsätter att vara aktiva som vuxna.”
 
Noelia Losado Moreno förklarar vidare att man i Málaga uppskattar att varje euro som investeras i sport och idrott genererar 50 euro i hälsa, vilket gynnar alla på lång sikt. Och resultat av investeringar som redan gjorts visar tydliga effekter; siffror visar att Málaga under de senaste åren gått från att ca 20 procent av befolkningen idrottat regelbundet till att det i dag är mer än 50 procent som inkluderat idrott i vardagen.
 
Innan Noelia Losada Moreno skyndar vidare i förberedelserna nämner hon att Málaga stad har agendan för 2020 full av sport- och idrottsaktiviteter, och att det kommer att bli en del störningar i trafiken ibland: ”Det går inte att undvika att gator och delar av staden måste stängas av för t ex stadens maraton och att det kan förväntas mycket både människor och trafik i och med idrottsevenemang, som t ex när Málaga står värd för Copa del Rey i basket 13-16 februari. Men kommunen kommunicerar med t ex buss- och tågbolag som är i full gång med förberedelser med t ex extrainsatta avgångar för att effekterna rent trafikmässigt ska bli så små som möjligt.”
 
I skrivande stund innehar Budapest titeln som Europeisk Idrottshuvudstad 2019, men den 10 december kommer denna att lämnas över till Málaga under en stor ceremoni i Bryssel. Och när det nya året börjar är det dags för Málaga att visa sig från sin bästa, idrottsliga sida!
 
basket
 
Utnämnandet som Europeisk Idrottshuvudstad organiseras av ACES Europe (European Capitals and Cities of Sport Federation). Detta är en ideell förening baserad i Bryssel som varje år delar ut bland annat titeln Europeisk Idrottshuvudstad enligt bestämda principer för ansvar och etik, medvetenhet om idrott som en viktig del i samhället för att förbättra livskvalitet, psyko-fysiskt välbefinnande och integration mellan sociala klasser.
 
Initiativet är erkänt i EU-kommissionens vitbok.

Är du intresserad av vad som sker och vilka insatser som görs Idrottshuvudstadsåret 2020?
 
Information uppdateras löpande på www.malaga2020.eu
 
Förutom det sänder Canal Málaga Televisión, torsdagar kl. 21.00, tv-program som handlar om idrott i olika former – skolor, kommunala tävlingar, hälsa, främjande av fysisk aktivitet, idrottsaktiviteter i olika områden m.m.

Senaste nyheterna

Dyster utsikt för turismen 2020

De coronafria byarna

Spanien stänger ned helt

Costa del Sol förberett

Temperaturen faller ytterligare

Fortsatt spridning av coronaviruset

Läs också

Djup, ljus och värme - Möt Natale Orlich

Skriven av Sara Laine, sara@norrbom.com

Coronakrisen i Spanien

3 miljoner utan jobb

Dyster utsikt för turismen 2020

De coronafria byarna

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco april 2020

Spanien stänger ned helt

Annons

Läs också

Konflikten fortsätter – Svenska kyrkan Costa del Sol stänger

Skriven av En Sueco

Fortsatt spridning av coronaviruset

Skriven av En Sueco

Toppen nås först i april

Skriven av En Sueco

Den internationella ferian i Fuengirola ställs in

Skriven av En Sueco

Coronaviruset är fortfarande inte under kontroll

Skriven av En Sueco

Costa del Sol är väl förberett på coronaviruset

Skriven av En Sueco

Spanjorerna rädda för att mista sina jobb

Skriven av En Sueco

Vintervädret återvänder

Skriven av En Sueco