13. juli, 2020  |  Skriven av Ingvild Mørkved

Ålder påverkar Lyckokänslan

Över 1 miljon tillfrågade har svara på frågor om känslor av lycka, och forskarnas slutsats är att 16- och 70-åringar är lyckligast.

Det är kanske lätt att omedelbart tro att åren i början av 20-årsåldern är den lyckligaste tiden i livet? Man är ung och frisk, kanske studerar, reser en del och spenderar mycket tid med vänner. Det är lätt att romantisera denna period och glömma bort att för många präglas dessa år i livet också av bekymmer, osäkerhet, hjärtesorg och dålig ekonomi.


Stor studie

Under sju års tid har forskare vid Office for National Statistics samlat in svar från över 1 miljon deltagare i en studie kring lycka. Deltagarna har svarat på frågor om när lyckokänslan varit som starkast respektive svagast under livet. De fick även frågor som handlade om självkänsla, ångest och bekymmer. Undersökningen visar att jobb, partner och god hälsa är bland de avgörande faktorerna som säkrar en god grund för lycka i livet. Högre utbildning samt huruvida man äger sitt eget hem spelar också stor roll för hur man mår.

Att bli vuxen påverkar lyckan mycket och lyckokänslan minskar redan när vi passerat 16 år. Analyseras resultaten vidare hittas några kortvariga perioder av ökad lycka i 20-årsåldern, och sedan visar resultaten att lyckan blir markant högre efter att man fyllt 50 år. Därefter stiger lyckokurvan stadigt tills man når toppen vid en ålder av 70 år. Forskarnas slutsats är alltså att vi är lyckligast när vi är 16 och 70 år.

Frihet utan förpliktelser

Så varför är man lyckligare när man är 16 år? Experterna pekar på faktorer som förälskelse, vänskap samt att man inte har samma förpliktelser som man har senare i livet. Naturligtvis kan tonåren vara tuffa men det finns några gemensamma nämnare. Många tycker att framtiden är spännande och är nyfikna på livet som ligger framför en, man ser möjligheter i sin egen potential och även om man inte har mycket pengar har man relativt små utgifter. De flesta bor hemma och har lite ansvar och inte speciellt stora bekymmer. Många 16-åringar känner sig redan ”erfarna och vuxna” i och med att de har fått en frihet som de inte hade som barn.

Bra tid

Enligt undersökningen ökar lyckokänslan när vi passerar 50 år och når toppen vi är 70 år. Det är inte någonting som överraskar experterna. Många har levt ett bra liv och kan vid denna ålder njuta av det utan att sträva efter mer. Jakten på det allra senaste och nyaste är inte längre så betydande. Många har gått i pension och upplever inte lika mycket stress som tidigare i livet, vilket kan ge mer till förhållandet till en partner, vänskap, fritidsintressen, familj och barnbarn.

Unga och äldre kan jämföras

Känslan av lycka ligger ofta i att man inte har speciellt mycket stress i sitt liv och att man kan slappna av i förhållande till krav och ansvar. Både 16- och 70-åringar kännetecknas av att de har hög grad av frihet samtidigt som de inte har speciellt många förpliktelser och kan fokusera på det som de tycker om att göra.

Bli lyckligare

Även om du lever ett hektiskt liv och känner att du inte står speciellt högt på lyckostegen finns det mycket som du själv kan göra för att bli lyckligare. Hemligheten bakom känsla av lycka är inte att du måste vara 16 eller 70 år. Människor blomstrar och trivs när de upplever trygghet, säkerhet och möjligheten att leva ut sin potential. Detta är kännetecknande för både 16- och 70-åringar, men kan också uppnås i andra perioder i livet.

3 tips för lycka 

  1. Omge dig med människor som du tycker om – personer som lyfter dig och inte trycker ned dig.
  2. Gör saker som du tycker om att göra – fyll ditt liv med innehåll och aktiviteter som ger dig energi.
  3. Hitta ett jobb som du tycker om – trivsel och mening framför status.

Tillfreds med livet =

20 procent personlighetsgener 

+ 10 procent andra gener 

+ 70 procent miljöfaktorer 


5 om dagen:

  1. Knyt band
  2. Var uppmärksam
  3. Var aktiv
  4. Fortsätt att lära
  5. Ge

Källor: Forskning.no, Office for National Statistics, Napha.

Senaste nyheterna

Ny plan för stadsplanering på väg

Byggbranschen tillbaka på spåret

Bekymmer kring de många små Covid-19-utbrotten

Plaza Mayor utökar sin designer outlet

Coronakrisen slår mot fastighetsmarknaden

Covid-19: Oro kring nya små utbrott

Annons

Läs också

De mest lovande stjärnorna inom spansk fotboll just nu

Skriven av En Sueco

Munskydd obligatoriskt från och med onsdag

Spanskt Covid-19 vaccin färdigt 2021

Ny plan för stadsplanering på väg

Kustpärlan Nerja

På besök i Baskien

Annons

Läs också

Espadrillos

Skriven av Rikke Luell Printz

Byggbranschen tillbaka på spåret

Skriven av En Sueco

Bekymmer kring de många små Covid-19-utbrotten

Skriven av En Sueco

Plaza Mayor utökar sin designer outlet

Skriven av En Sueco

De lokalas Granada

Skriven av Paulo Chichon och Mathias Krøyer Vejrup

Coronakrisen slår mot fastighetsmarknaden

Skriven av En Sueco

Covid-19: Oro kring nya små utbrott

Skriven av En Sueco

Covid-19: IT-branschen skapar fortfarande arbeten

Skriven av En Sueco