Är min bostad säker mot husockupanter under det nödläge som utlysts i Spanien?

En av de starkaste orospunkterna just nu för ägare av fritidsbostäder och de som hyr ut semesterbostäder, är att det har visat sig omöjligt att kontrollera den olagliga husockupation som under nödläget har ökat avsevärt på olika håll i Spanien, särskilt i de stora städerna.

Det rör sig om en officiell ökning på 10 %, vilket kan jämföras med en minskning av antalet inbrott i vanliga bostäder som polis och larmföretag har registrerat.  Anledningen är mycket enkel: det är så lätt att hitta bostäder som står tomma, genom att titta på webbplatser för uthyrning av semesterbostäder. Det är särskilt enkelt nu när vi vet att det i många regioner inte ens är tillåtet att hyra dessa bostäder.  

Det är inte ett enskilt fall. Bara på Airbnb, ledande inom semestersektorn, hittar vi över 190 000 bostäder som är ämnade för korttidsuthyrning, helger och korta semestrar, som nu står tomma på grund av omständigheterna under det nödläge som fortfarande är utlyst på grund av krisen med covid-19. Det rör sig om över 430 000 tillgängliga sovplatser i hela Spanien, vilket är långt över antalet hotellplatser i landet, enligt rapporter från ExcelTur.

Med detta scenario är det för varje dag som går viktigare med ett större skydd och kontroll av bostäder för att på så sätt förebygga problemet med husockupanter. Därför är det viktigt att utrusta bostäderna med säkerhetsmekanismer som kan detektera oegentligheter i tid. Dessa är anslutna till larmcentraler så att utryckningstjänst och säkerhetsstyrkor kan aviseras om våld eller ockupation och vara på plats så snabbt som möjligt. På så sätt kan man undvika farliga händelser med husockupanter både i fristående bostäder och, vilket är vanligare, i flerbostadshus.

Detektorer för rörelse, vibrationer, temperatur, rök, översvämning med mera, upptäcker och varnar för alla typer av intrång eller händelser i bostaden, så att nödtjänsten kan åka dit vid minsta misstanke om olaglig husockupation. Detta gör utan tvekan att bostäder med integrerat larm i allmänhet undviks av organiserade ockupanter. 

Under nödläget har många områden som vanligtvis är fulla av liv och rörelse lämnats öde, och många butiker och andra lokaler har stängt, med material av högt värde kvarlämnat – ofta helt utan säkerhet. 

Säkerhetsföretag som Sector Alarm, med egen larmcentral, utryckningstjänst och avisering till polis och nödtjänster, är ett utmärkt alternativ för att förhindra situationer med ockupation eller andra intrång, och att agera omedelbart när de trots allt inträffar.

Advertorial

Senaste nyheterna

Covid-19: IT-branschen skapar fortfarande arbeten

Värmebölja blåser in över Andalusien

Covid-19: Spanskt vaccin på väg

Covid-19: Spanien bättre förberett på ny smittvåg

Hård start för arbetsmarknaden

Covid-19: utbrott under kontroll

Annons

Läs också

Coronakrisen slår mot fastighetsmarknaden

Skriven av En Sueco

Covid-19: Oro kring nya små utbrott

Covid-19: IT-branschen skapar fortfarande arbeten

Värmebölja blåser in över Andalusien

Veras Veranda: Ferrero Roche cupcakes

På andra sidan… Vart tog generationsskiftet vägen?

Naturen glöms bort i coronapandemin

Annons

Läs också

Ett ögonblick, vad säger panelen? (Juli/Augusti 2020)

Skriven av Sara Laine

Covid-19: Spanskt vaccin på väg

Skriven av En Sueco

Covid-19: Spanien bättre förberett på ny smittvåg

Skriven av En Sueco

Hård start för arbetsmarknaden

Skriven av En Sueco

Golf i Solen (Juli-Augusti 2020)

Skriven av En Sueco

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco juli/augusti 2020

Skriven av Sara Laine

Täcker privata reseförsäkringar när det är epidemi?

Skriven av En Sueco

Bra stämning hos Muebles Pirámides

Skriven av En Sueco