31. augusti, 2020  |  Skriven av Sven Källström

Bostadsbloggen: Hur reagerar fastighetsmarknaden på Covid-19?

Nu har det gått snart 4 månader sedan vi den 18 maj åter kunde öppna dörrarna till mäklarkontoren på Costa del Sol. Men karantänen fortsatte och det var fortfarande inte möjligt att resa ner till Costa del Sol förrän den1 juli då utländska medborgare var välkomna. Vad kunde vi vänta oss att konsekvenserna skulle bli för branschen och hur ser vi nu på framtiden vad gäller intresset för att köpa bostad på Costa del Sol?

Finns det risk för ny nedstängning?

Det är fortfarande spridning av Covid-19 i Spanien med över 1 000 smittade i hela landet. Merparten av dessa finns i norra Spanien och framför allt i Madrid, Aragon, Katalonien och Navarra. I mitten av augusti meddelade den spanska regeringen att man utesluter en ny nedstängning av hela Spanien, och man låter ansvaret i framtiden vila på de enskilda autonoma regionerna vad gäller regler och ansvar för en ökad smittrisk. Vi väntar nu med spänning på hur den andalusiska regionregeringen, Junta de Andalucía, kommer att hantera detta. En ny nedstängning skulle bli katastrofal för hela samhället.

Vad kommer att hända med bostadspriserna?

Nästan alla i branschen är överens om att priserna kommer att gå ned men man är inte alls enig om hur mycket. Enligt det spanska värderingsinstitutet Tinsa har priserna på bostäder på Costa del Sol sjunkit med cirka 4 procent sedan i mars månad och kalkylerar med ett prisfall på mellan 5-10 procent under 2020. Idealista, Spaniens största fastighetsportal, meddelar att säljpriserna i dag ligger cirka 6 procent lägre än före Coronautbrottet. Ingen vet exakt vad det kommer att sluta med. Man kan gå tillbaka till finanskrisen som började 2007 och jämföra med hur priserna under åren 2007-2015, då priset på många objekt gick ned mellan 30-50 procent beroende på fastighetens belägenhet. Detta stora prisras tror dock ingen kommer att ske i Coronakrisens spår.

Kommer det finnas tillräckligt med kunder i framtiden?

Här finns det nästan lika många teorier som det finns mäklare! Kommer det att finnas samma sug efter objekt i Spanien eller kommer spekulanterna att vilja avvakta och sätta drömmen om en bostad på Costa del Sol på framtiden? Antalet köpsugna kunder kommer säkerligen att minska den närmaste framtiden beroende på flera olika saker. Enligt Tinsa kommer det totala antalet fastighetsaffärer att minska mellan 20-30 procent under 2020. Aktuella siffor från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores visar att det är 53 procent färre affärer i år jämfört med 2019.

Mäklarbranschens framtid på Costa del Sol

Jag ser personligen mycket positivt på framtiden trots allt. Detta trots att många mindre mäklarkontor kommer att kämpa för att överleva. Vi kommer ihåg vad som hände efter finanskrisen 2007-2008. Hundratals, ja kanske till och med tusentals, mäklarföretag runt om i Spanien gick endera i konkurs eller lades ned. Enligt min uppfattning behövs också en sanering av mäklarbranschen på Costa del Sol. Det finns idag alldeles för många små mäklarföretag som inte kan erbjuda en professionell service till sina kunder och i vissa fall inte ens har ett riktigt kontor. Många av dem kommer att försvinna och det är bra för branschen, där de väletablerade företagen kommer att överleva och stå som vinnare i framtiden. 

Senaste nyheterna

Covid-19: Desinfektion av gator ej nödvändigt

Kyrkan erkänner (några) övergrepp

Arabiska bad från 12:e århundradet hittade i tapasbar i Sevilla

Jättepark på väg i Mijas

Málaga-företag når nya rekord

Engelsmännen kommer den 17 maj

Annons

Läs också

De 5 bästa kasinona att besöka i Spanien

Skriven av En Sueco

Möt kvinnan bakom titeln Sveriges honorärkonsul: Isabel Pascual Villamor

Casabermeja – en fin liten by med Andalusiens största arkeologiska frilands-”museum”

Påskrecept

På andra sidan… Blir vi fria människor nu?

Fråga Experten: Hur länge måste man spara på dokument?

Ett ögonblick, vad säger panelen? (Mars 2021)

Annons

Läs också

Veras Veranda: Spröda baguetter

Skriven av Natalina Atlanta Bramsted

När lilla Unicaja blev en storbank

Skriven av Henrik Andersen

AnyTech365 presenterar ATP-tennis på Costa del Sol

Skriven av En Sueco

Golf i Solen - Mars 2021

Skriven av En Sueco

AHN Golf - Mars 2021

Skriven av En Sueco

Sol Eyes fortsätter hälsa välkommen till kliniken

Skriven av Sol Eyes

Livsstilsförändringar - Hur svårt kan det vara

Skriven av Anni Dahms

Covid-19: Stor försiktighet trots bra utveckling

Skriven av En Sueco