Rulla ner för att komma till En Sueco
Stäng annonsen
2. mars, 2020  |  Skriven av Sven Källström, Alamo Costa del Sol Real Estate

Bostadsbloggen: Mäklaren och advokaten - dina två bästa samarbetspartners vid ett köp

Det är i dag tryggt att köpa en fastighet på Costa del Sol om det görs en serie kontrollåtgärder som är absolut nödvändiga för ett säkert köp. För att uppnå detta måste du använda dig av seriösa och kunniga partners iaffären. Kort sagt är två saker viktiga att ha vid din sida i en lyckad fastighetsaffär. Du måste hitta en seriös och kunnig fastighetsmäklare, som kan söka efter rätt objekt åt dig och förhandla om priset för din räkning. Den andra partnern som du måste ha i ditt köp är en advokat som hjälper dig juridiskt genom hela affären ända tills du får lagfart.

Hur arbetar en mäklare i Spanien

I Sverige är fastighetsmäklare sedan 1984 ett av staten reglerat yrke och för att bli registrerad som fastighetsmäklare krävs en högskoleutbildning. I Spanien är titeln fastighetsmäklare inte skyddad, vilket innebär att i stort sett vem som helst utan erfarenhet och kunskap kan använda sig av den titeln. Det innebär att du bör vara ytterst försiktig med vem du väljer att kontakta för att köpa en bostad i Spanien. Kontrollera attdet finns ett registrerat spanskt aktiebolag bakom mäklaren och ta gärna referenser från advokater, bankereller kunder som redan har köpt. Det kan vara en fördel att vända sig till en etablerad byrå som funnits länge på marknaden. Du kommer att bli överraskad över att ett objekt kan ligga ute till försäljning hos flera mäklare,vilket vi inte är vana vid från Sverige. En stor skillnad är att ansvaret är mycket mer begränsat för en mäklare iSpanien jämfört med Sverige. I Spanien har mäklaren nästan bara uppgiften att sammanföra en säljare med enköpare och sedan får parternas respektive advokater kontrollera egendomen i samarbete med varandra. Detta gör att man som köpare alltid har behov av en advokat.

Vad gör advokaten för dig

Proceduren vid köp av fastighet i Spanien är inte komplicerad om man gör det på rätt sätt. Eftersom mäklarensprimära uppgift i Spanien är att sammanföra köpare och säljare utan att djupare gå in på olika juridiska frågorangående bostaden, så klarar du normalt inte av att göra ett fastighetsköp utan en advokat vid sin sida. Advokatens viktigaste roll är att kontrollera att allt är korrekt med den fastighet du vill köpa. Att det är rätt person som står som ägare, att det inte finns några sanktioner eller krav från tredje part samt att den har alla legala tillstånd som behövs. Advokaten hjälper dig också att ansöka om ett spanskt personnummer (NIE-nummer) och att öppna ett konto i en spansk bank. Utan dessa två saker kan du som utlänning inte köpa en bostad i Spanien. Genom att anlita en advokat och ge denne en fullmakt för alla moment i en fastighetsaffär, kandu lugnt luta dig tillbaka och låta advokaten sköta alla papper som behöver skrivas under ända fram till den dag dublir lagfaren ägare. Säljaren har också nästan alltid en advokat och de två samarbetar genom hela affären. Vidareser advokaten till att du får nya kontrakt med el- och vattenbolag samt att dessa räkningar skickas till din bank för autogirobetalningar (domiciliación). Många spanska advokatbyråer har engelsk- eller skandinaviskspråkig personal. 

Senaste nyheterna

Temperaturen faller ytterligare

Fortsatt spridning av coronaviruset

Toppen nås först i april

Den internationella ferian i Fuengirola ställs in

Coronaviruset är fortfarande inte under kontroll

Costa del Sol är väl förberett på coronaviruset

Läs också

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco april 2020

Skriven av En Sueco

Spanien stänger ned helt

Costa del Sol förberett

Temperaturen faller ytterligare

6 goda råd för ett säkert och bekvämt hemmakontor

Konflikten fortsätter – Svenska kyrkan Costa del Sol stänger

Fortsatt spridning av coronaviruset

Annons

Läs också

Costa del Sol är väl förberett på coronaviruset

Skriven av En Sueco

Spanjorerna rädda för att mista sina jobb

Skriven av En Sueco

Vintervädret återvänder

Skriven av En Sueco

Spridningen av coronaviruset fortsätter

Skriven av En Sueco

Andalusien bra förberett i kampen mot corona

Skriven av En Sueco

Málaga C.F.-legenden Joaquín Peiró är död

Skriven av En Sueco

Fråga experten: April 2020

Skriven av Jessica Kamph, delägare & VD

Nätbedrägeri i samband med coronaviruset: Här får du 7 tips till säker näthandel

Skriven av AnyTech365 – www.anytech365.com