27. oktober, 2020  |  Skriven av Sven Källström

Bostadsbloggen: Vad är sanningen om husockupationer?

Under senaste året har det varit mycket skriverier om husockupationer, dvs. personer som utan tillstånd flyttar in i någon annans bostad och sedan vägrar att lämna den. Nu är det många som är oroliga över dessa ”okupas” och svårigheterna att få ut dem från de bostäder de invaderat.

Uppmärksamheten om dessa husockupationer började med att syskonen Lisbeth och Jörn Hokholts hus ”Casa Elsa” i Torre del Mar i september förra året blev ockuperat och syskonen har, trots stora ansträngningar, inte lyckats få bort inkräktarna förrän de i början av oktober gav sig iväg och nu hoppas syskonen åter kunna flytta in i sitt hus. 

Hur kan man vräka ockupanterna?

Rykten har gått om att fastighetsägaren måste vräka ockupanterna inom de första 48 timmarna efter husockupationen. Och att det därefter inte är möjligt att bli av med dem utan att gå till domstol. Enligt de jurister vi pratat med finns det ingen sådan bestämmelse i den spanska lagen. Polisen kan agera när som helst för att vräka de illegala bosättarna, alltså oavsett hur många timmar som har passerat.

Vad som däremot är viktigt att veta är att vräkningen kan gå till på olika sätt beroende på om det är frågan om hemfridsbrott eller egenmäktigt förfarande. Det som skiljer dessa två brottsrubriceringarna är hur bostaden används av ägaren. Exempel på detta är om bostaden ockuperas och ägaren använder den som sin bostad och det spelar ingen roll om det är en semesterbostad eller permanentbostad. Då rör det sig om hemfridsbrott och kan ge fängelsestraff. Eller om det är en tom fastighet som ägs av en bank eller fond, dvs. hemfridsbrott, och det straffas endast med böter.

Marbella tar krafttag för att hindra husockupationer 

Nu har Marbellas borgmästare Ángeles Muñoz gjort en strålande insats för sina kommuninvånare för att förebygga husockupationer och hjälpa utländska fastighetsägare med råd och information i ärendet. Hon påpekar också att Marbella kommun inte har ett generellt problem i dag med detta men hon vill i preventivt syfte starta detta projekt. 

Borgmästaren har startat en ny avdelning inom den lokala polisen (Policía Local) med en enhet av 30 lokala poliser som kommer att arbeta tillsammans med kommunens utlänningskontor för att erbjuda rådgivning, informera och underlätta vid polisanmälningar. Denna rådgivning kommer också att kunna ske på var och ens modersmål vid behov. Poliserna kommer också att ha samarbete med bostadsrättsföreningar, fastighetsskötare och mäklarkontor för att i god tid få information om något är på gång. Vidare kommer man

att göra en kartläggning av olika områden där risken för husockupationer bedöms som särskild stor, och där extra bevakning kan sättas in. Den lokala enheten inom lokalpolisen kommer också att arbeta tillsammans med nationalpolisen, som är den polisenhet i kommunen som ansvarar och ingriper vid husockupationer. Ángeles Muñoz betonar att detta initiativ är gjort för att ge ökad trygghet till de tusentals utländska invånare som har köpt bostad i kommunen.

Senaste nyheterna

Covid-19: Desinfektion av gator ej nödvändigt

Kyrkan erkänner (några) övergrepp

Arabiska bad från 12:e århundradet hittade i tapasbar i Sevilla

Jättepark på väg i Mijas

Málaga-företag når nya rekord

Engelsmännen kommer den 17 maj

Annons

Läs också

Covid-19: Stor försiktighet trots bra utveckling

Skriven av En Sueco

Covid-19: Färre på sjukhus

Covid-19: Desinfektion av gator ej nödvändigt

Kyrkan erkänner (några) övergrepp

Arabiska bad från 12:e århundradet hittade i tapasbar i Sevilla

Jättepark på väg i Mijas

Málaga-företag når nya rekord

Annons

Läs också

Covid-19: Tredje smittvågen under kontroll

Skriven av En Sueco

Covid-19: Vaccinering på halvfart

Skriven av En Sueco

Fler byggprojekt på väg i Marbella

Skriven av En Sueco

Påskveckan har presenterats

Skriven av En Sueco

Självstyrande buss i Málaga

Skriven av En Sueco

Málaga välkomnar distansarbetare

Skriven av En Sueco

Covid-19: Nanomaterial mot coronavirus

Skriven av En Sueco

Covid-19: 26 kommuner slipper perimeterkarantän

Skriven av En Sueco