Britterna och Costa del Sol vid vägskälet

Britterna och Costa del Sol vid vägskälet

Försäljningen har fallit och osäkerheten kring Brexit har ökat – men just nu finns det en mängd orsaker till att återigen vara optimistisk kring britternas framtid på Costa del Sol. Det menar både flera skandinaviska och brittiska mäklare samt kommunkontoren.


Visst är det en bit kvar fortfarande men de sista årens oklarhet vändes i början av året till klarhet när Storbritannien tillslut trädde ur EU. En del skrattar, andra gråter – men det definitiva utträdet skapar en mycket tydligare bild om framtiden för britterna som utan tvekan utgör den största utländska kolonin på Costa del Sol. De lokala kommunerna har deras plan färdig. Det har även Junta e Andalucía i Sevilla. De lokala mäklarna har sina tydliga åsikter. Nu är det bara Mr. & Mrs. Storbritannien som ska bestämma sig – och de har fram till exakt den 31 december på sig att göra det. Som en viktig del av Brexitavtalet har de brittiska medborgarna i Spanien året ut på sig för att bestämma sig vart de tillhör. Tusentals härboende britter ska nu bestämma sig om de ska vara residenter eller inte. Eller med andra ord: de ska bestämma sig för om de ska bo här eller inte. Det är naturligtvis ett beslut som har stor betydelse för hela Costa del Sols näringsliv.

”Jag har aldrig varit speciellt rädd för konsekvenserna av Brexit. Britterna har alltid haft ett gott öga till Costa del Sol och för många britter är det bättre att vara resident i EU än i Storbritannien.”

– Per Mønsted, Mojo Estates

Precis som de brittiska medborgarna ska fatta ett beslut ska även Spanien och Storbritannien fatta ett beslut kring deras medborgares uppehållsrättigheter och plikter. Även för detta går tidsfristen ut vid årsskiftet. Utgångspunkten för ett nytt avtal är den gamla 90-dagarsregeln, som innebär att en brittisk icke-resident i framtiden bara får vistas i Spanien 90 dagar om året. Begränsningar som denna är inte speciellt uppmuntrande för många. Trots det är det optimism och lättnad som präglar stämningen på kustens kommunkontor samt hos fastighetsmäklare.

”Det politiska klimatet mellan Spanien och Storbritannien har varit riktigt bra under många, många år. Det ses bland annat på Gibraltar. Därför tror jag även på en mjuklandning för de många britter som befinner sig i Spanien, samt tvärtom. Det blir ingen klappjakt.”

– Finn Wissenberg, Wissgar Estates

Från oklarhet till klarhet

”De senaste åren har onekligen präglats av tvivel och osäkerhet – både bland våra potentiella köpare, som övervägde att sälja. Att vi nu tillslut är ute ur EU skapar lugn och klarhet, vilket vi inte haft på länge.” Orden kommer från Jack Cheshire från fastighetsmäklaren Team España i Nerja. Majoriteten av företagets kunder har alltid varit britter. ”Bara det faktum att en britt i framtiden fritt kan köpa, sälja, hyra och hyra ut en bostad i Spanien skapar lugn. Att man så nu ska bestämma sig för om man vill vara resident eller inte, är inte motiv till oro. Jag ser det som ett lyxval”, säger Jack Cheshire, som anser att den känsliga punkten för de härboende britterna i hela Brexit-debatten är någonting helt annat. ”Det kommande valutasamarbetet mellan det brittiska pundet och euron får stor betydelse för all handel mellan Storbritannien och EU – även britternas lust och möjlighet för att köpa och hyra en bostad i Spanien. En fast växelkurs skulle vara bra för alla handel på Costa del Sol. Med rörliga kurser finns det god anledning till att vara rädd för ett svagt pund i framtiden, som givetvis skulle göra det för dyrt för många britter att stanna här. Och det skulle göra det dyrt att köpa för framtidens potentiella bostadsägare”, förklarar den brittiska fastighetsmäklaren. Trots osäker framtid har Team España bara registrerat en minimal minskning i bostadsförsäljningen under 2019. Företagets uthyrning har ökat med 38 procent och det nya kontoret i centrala Málaga har fått en bra start. ”Vi har gått igenom en förändring och är inte rädda för att gå nya vägar. Så blir det även i framtiden, för marknaden förändras hela tiden.”

”Jag kan gott och väl bekymra mig lite över de mäklare som uteslutande satsar på den brittiska marknaden. I framtiden kommer naturligtvis många att hyra i stället för att köpa bostad. Men med det sagt så tror jag att 2020 blir ett bra år, för de britter som vill köpa köper nu. Britterna får knappast bättre villkor i framtiden jämfört med i dag.”

– Sven Källström, Alamo Real Estate

Just ordet förändring används flitigt av Sven Källström, när det talas om konsekvenserna av Brexit. Han oroar sig för de mäklare som hittills bara satsat på den brittiska marknaden. Å andra sidan tror han att 2020 blir ett bra år. ”Britterna har året ut på sig att köpa med samma villkor och bestämmelser som hittills. Och det är fördelaktiga villkor. Därför tror och hoppas jag på att de slår till nu. Det kommer knappast bli lättare för dem i framtiden”, uppskattar den svenska mäklaren, som ser optimistiskt på 2020. ”Jag vet att marknaden har det lite svårare nu jämfört med tidigare, rent allmänt, men det är ingenting som vi känner av här hos Alamo. Vår start på 2020 har varit bättre än förra året.” 

Samma åsikt och optimism möter vi hos Per Mønsted från Mojo Estates: Britternas rättigheter som residenter i Spanien är riktigt bra. Därför tror jag att de kommer att stanna här och fler kommer till och med att spendera mer tid här i framtiden”, menar den danska mäklaren och fortsätter: ”Costa del Sol har blivit så attraktivt att bo på att man inte bara flyttar härifrån. Här finns plats för alla och man kan skapa sig en bra tillvaro för en liten peng.”

”Det pratas mycket om ett hårt eller mjukt Brexit. Här pratas det nu om man ska vara resident eller inte. Jag ser det som att det är det framtida valutaavtalet som blir det avgörande för britternas vilja och möjlighet att besöka och köpa bostad på Costa del Sol.”

– Jack Cheshire, Team España

Finn Wissenberg från Wissgar Estates följer upp: ”Britterna har alltid tyckt om Spanien och deras iver att komma till Costa del Sol sträcker sig mer än 50 år bakåt i tiden. Det ska mycket mer än nya regler och lagar till för att de ska hålla sig borta. I framtiden kommer en del att komma oftare, andra lite mer sällan”, menar Finn Wissenberg, som dock inte glömmer bort att hålla sig till fakta. ”Förra året föll den brittiska bostadsmarknaden, men de senaste åren har å andra sidan varit bra”, avslutar han.

Oavsett varåt utvecklingen bär har både Junta de Andalucía och kommunerna förberett sig för striden om britterna. 

”Helt klart känner jag att de som velat flytta har flyttat. I framtiden blir det definitivt inte färre britter än vad det är i dag.”

– Anette Skou, Utlänningskontoret i Mijas

Det offentliga går i offensiven

Detta gäller bland annat Mijas kommun där Anette Skou, på utlänningskontoret, har följt utvecklingen. ”De senaste åren har vi gått ut med och uppmanat alla utlänningar att bli residenter och skriva in sig i sin kommun. Det är rättvist för alla. Det är bara på det sättet som utlänningar kan säkra sig sina fullständiga invånarrättigheter, medan vi som kommun då får alla de bidrag vi är berättigade till från stat och landsting för bland annat renoveringar, fler poliser och lokala initiativ”, förklarar Anette Skou, som inte tvekar när hon rosar det brittiska konsulatet för arbetet med att informera och vägleda de britter som har stått, och kanske fortfarande står vid vägskälet. ”Vi har använt många resurser på att informera. Mitt intryck är att de som ville flytta har flyttat. De flesta har dock valt att stanna och fler nya brittiska residenter är på väg. Bekymrens tid är över. Nu gäller det att tänka framåt.”

Och just att tänka framåt är vad man gör hos Junta de Andalucía. För år 2020 har landstinget ökat sin marknadsföringsbudget med 1,8 miljoner euro. Pengarna är öronmärkta för den brittiska marknaden, där man i år gör mer än någonsin tidigare. Varken Andalusien eller Costa del Sol får försvinna från britternas näthinna. 

Av Henrik Andersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.