Drömmen om att flytta till Spanien!

Det är många som bor i Sverige som tycker det är jobbigt med den långa och mörka vintern. Svenskarna får också ofta lida sig igenom en lång vår som nästan inte kan kallas för en vår utan snarare en förlängd vinter. Under sådana förhållanden är det inte konstigt att många människor drömmer om att flytta till ett land med mycket behagligare klimat, som till exempel Spanien. 

Som EU-medborgare har svenskar också rätt till att bosätta sig i Spanien utan något som helst krångel, man behöver bara leta upp någonstans att bo, därefter kan man i njuta av ett liv i solen, och även om solen inte alltid skiner under vinterhalvåret i Spanien så kan man alltid kura upp sig i soffan med en god bok eller så kan man titta på film eller koppla av med att spela på Mr green. Ofta behöver man inte kura så länge innan solen kommer tillbaka och golfklubborna kan plockas fram igen.

Nu är det dessvärre inte så enkelt. Det finns en hel del saker som behöver tas i beaktande när man flyttar till ett land som Spanien.

Skillnad på att bo och att besöka

Det första man behöver tänka på när man flyttar är att det är en stor skillnad mellan att besöka ett land och att flytta till ett land för en längre period. Detta gäller för alla länder. Det första man behöver ordna när man ska flytta till Spanien är en bostad. Hyr man en bostad kommer man undan med viss byråkrati men ska man köpa en bostad är det värre, och man kommer säkert att behöva stöd av någon som kan systemet och pratar spanska, det är nämligen så att trots Spaniens stora andel utlänningar så är det knappt någon i den spanska stats- eller regionförvaltningen som prata engelska – eller något annat språk än Spanska och de regionala språken på framförallt östkusten. 

Byråkratin i Spanien en utmaning

Det första man behöver ordna är ett så kallat NIE-nummer, det är då man kan öppna ett bankkonto och ingå kontrakt i Spanien. Men planerar man att bo i Spanien under en tid längre än tre månader behöver man också en försäkring, som kostar från 500 euro och uppåt per år, samt en mantalsskrivning. Är man frisk är det lätt att få en försäkring och det finns många agenter som är glada att hjälpa till med det. Mantalsskrivningen är heller inte särskilt komplicerad eftersom de kommunerna i Spanien får statsbidrag baserat på invånarantal och därför är glada att hjälpa till. Man behöver också visa att man har tillräckligt med pengar för att man ska klara sig i Spanien. 2020 uppgår belopet till 5,000 euro per person och pengarna måste ha varit deponerade på ett konto i en spansk bank under minst tre månader innan man lämnar in sin ansökan.

Uppehållskort

När dessa handlingar är klara så kan man söka ett uppehållskort i Spanien, enligt EU-rätten måste man söka ett sådant inom tre månader efter att man kommit till ett annat EU-land. När man söker ett uppehållskort, så kallat ”residencia” på spanska börjar man med att boka en tid hos invandringspolisen, betalar en avgift och går sedan till rätt poliskontor för att vid besöket där lämna in sin ansökan. 

När detta är klart så väntar solen på dig. 

Senaste nyheterna

Covid-19: IT-branschen skapar fortfarande arbeten

Värmebölja blåser in över Andalusien

Covid-19: Spanskt vaccin på väg

Covid-19: Spanien bättre förberett på ny smittvåg

Hård start för arbetsmarknaden

Covid-19: utbrott under kontroll

Annons

Läs också

Coronakrisen slår mot fastighetsmarknaden

Skriven av En Sueco

Covid-19: Oro kring nya små utbrott

Covid-19: IT-branschen skapar fortfarande arbeten

Värmebölja blåser in över Andalusien

Veras Veranda: Ferrero Roche cupcakes

På andra sidan… Vart tog generationsskiftet vägen?

Naturen glöms bort i coronapandemin

Annons

Läs också

Ett ögonblick, vad säger panelen? (Juli/Augusti 2020)

Skriven av Sara Laine

Covid-19: Spanskt vaccin på väg

Skriven av En Sueco

Covid-19: Spanien bättre förberett på ny smittvåg

Skriven av En Sueco

Hård start för arbetsmarknaden

Skriven av En Sueco

Golf i Solen (Juli-Augusti 2020)

Skriven av En Sueco

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco juli/augusti 2020

Skriven av Sara Laine

Täcker privata reseförsäkringar när det är epidemi?

Skriven av En Sueco

Bra stämning hos Muebles Pirámides

Skriven av En Sueco