12. juli, 2020  |  Skriven av Rikke Luell Printz

Espadrillos

Espadrillos = sommar.

Skor för var smak

Moderna, klassiska, platta, platå, wedge, slingback, ballerina, vackra, vanliga, billiga, dyra, enfärgade, mönstrade skor – till vardag och fest. Vi tänker självklart på de ur-spanska espadrillos, som har tillverkats i Spanien i många hundra år. De äldsta och mest primitiva gjordes redan för nästan 4 000 år sedan.

På 1300-talet började dock spanjorerna göra espadrillos så som vi känner dem i dag. Namnet har de fått från esparto-gräset, som växer vilt på många platser i Spanien. Gräset bearbetas och tvinnas ihop till långa rep, som formas till en sula. I dag görs sulan för det mesta av jute och ofta läggs det ett lager gummi på undersidan, för att skon inte ska suga upp fukt. Överdelen är ofta gjord i tjockt bomullstyg.

På Museu de l’Espardenya i Banyeres de Mariola (Valencia) kan vi se en film om hur man kan göra sina egna espadrillos (espardenyas på valencianska). Här finns också espartogräs och all nödvändig utrustning som behövs för att göra de historiska skorna.

Gör sina egna espadrillos

Trots att fabriker i stort sett övertagit produktionen av de populära skorna hålls det gamla hantverket fortfarande vid liv. Vi har besökt museet Museu de l’espardenya i Banyeres da Mariola, som ligger i norra delen av Alivanteprovinsen. Här finns det en exposition med modeller från olika tidsepoker, och vi kan följa förvandlingen från gräs till färdig sko. Varje sommar arrangeras det kurser för dem som vill lära sig göra sina egna espadrillos, men det ska sägas att detta är ett tufft arbete för fingrarna! Passar inte tidpunkten kan du be om att få se en ca 30 minuter lång film som informerar om detta hantverk. 

Från att ha varit en sko för de fattiga blev dessa annorlunda skor mycket populära i USA efter biosuccén Key Largo, från 1948, vari Lauren Bacall lanserade espadrillos för den amerikanska marknaden. Senare sågs liknande skor på flera kändisar som bland andra Marilyn Monroe och Jacqueline Kennedy, och på 1980-talet blev den platta varianten populär även bland män efter att Don Johnson, alias Sonny Crockett, ofta bar espadrillos under inspelningen av Miami Vice.

Espadrillos finns i nästan alla färger – och prisklasser.

Priset på ett par espadrillos kan variera oerhört mycket. Hos Chanel på Bon Marche i Paris kostar ett par platta espadrillos 250 euro. På en marknad i Spanien kan man köpa ett par för 3 euro. Bortsett från att Chanel-modellen har en tjockare gummisula är skorna annars ganska lika.

Spaniens kändaste tillverkare av espadrillos är Casa Hernanz, i Madrid. En bra dag kan de sälja fler än 700 par.

Smoking, vit skjorta och espadrillos

Salvador Dalí, som kanske är lika känd för sitt excentriska beteende och sina surrealistiska ”outfits” som sin konst, älskade espadrillos. Till skillnad från sina spanska landsmän, som i alla fall på den tiden huvudsakligen använde espadrillos när de skulle gå till stranden, promenerade han runt på Paris gator med dessa speciella skor. Även i sällskap med andra celebriteter, klädd i smoking och vit skjorta, föredrog han skor gjorda av vildgräs från sitt hemland.

www.banyeresdemariolaturisme.com/en/museu-de-l-espardenya.html

På marknader säljs espadrillos för 3 euro.

Senaste nyheterna

Stor gasexplosion i Madrid

Flygbolaget Norwegian räddas

Costa del Sol stänger kommungränserna

Restriktionerna ses över varje vecka

Fruktad brottsling gripen i Fuengirola

Mer regn att vänta

Annons

Läs också

Tydligt besked från regeringen: Nej till lockdowns

Skriven av En Sueco

Kommungränserna stängda i hela Andalusien

Stor gasexplosion i Madrid

Flygbolaget Norwegian räddas

Costa del Sol stänger kommungränserna

Restriktionerna ses över varje vecka

Fruktad brottsling gripen i Fuengirola

Annons

Läs också

Passagerarantalet kollapsar på Málagas flygplats

Skriven av En Sueco

Juan Carlos blir delvis okränkbar

Skriven av En Sueco

Snö och kyla över hela landet

Skriven av En Sueco

Covid-19: smittrekord på Costa del Sol

Skriven av En Sueco

Massor av vatten

Skriven av En Sueco

Rean startar

Skriven av En Sueco

Första Moderna-vaccinen på väg till Spanien

Skriven av En Sueco

Storm över Costa del Sol

Skriven av En Sueco