Ett ögonblick, vad säger panelen? (Januari 2020)

Ett ögonblick, vad säger panelen? (Januari 2020)

Denna månad börjar En Sueco den nya artikelserien Ett ögonblick, vad säger panelen?

Här ställs frågor om både det ena och det andra, från sol och lite regn till tradition och politik, som boende på Costa del Sol, eller andra med relation till kusten, kan relatera till samt ha åsikter kring.

Månadens frågor

1. I december sände SVT1 dokumentären ”Det goda livet-på spanska solkusten”, om svenskar på Costa del Sol. Är den representativ för livet på Costa del Sol?

2. Det pågår en konflikt kring Svenska kyrkan Costa del Sol, som En Sueco skrivit om tidigare. Har kyrkan på kusten någon betydelse och har du någon kommentar om konflikten?

3. Det är januari, en av årets mörkaste månader, både i Spanien och Sverige, vad är ditt bästa tips för att få energi?


Namn: Tony Söderberg

Bor: Skövde

Gör: Kundservicechef på Mio 

Ålder: 46

Tony har spenderat oräkneliga semesterveckor runt om i Spanien de senaste åren och har hittat rätt på Costa del Sol med dess grönska, behagliga klimat och många genuina spanska städer och byar.

1. Jag tycker att det var en väldigt märklig ”dokumentär”. Vad var syftet? Vad vill filmaren och SVT påvisa med den? I mitt tycke gav den en mycket snedvriden bild av de svenskar som bor i Spanien. Nej, jag tycker inte att den är representativ alls. 

2. Gällande konflikten har jag för dålig insyn för att uttala mig. Men visst kan kyrkan ha betydelse, framför allt för äldre, som flyttar eller tillbringar mycket tid i Spanien. Kanske blir det en naturlig samlingsplats, likväl som kyrkan många gånger blir en samlingsplats för invandrare i Sverige blir den det för svenskar som flyttar utomlands. Man träffar likasinnade, får höra sitt modersmål och uppleva sådant man upplevt i sitt hemland. 

3. Mitt bästa tips: Boka en ny resa till solen och ha något att se fram emot! 


Namn:  Monica Silverstrand

Bor:      Marbella

Gör:      Sjunger, översätter och säljer bostäder

Ålder:   60 år den 4 januari

Monica trivdes aldrig med att bo i Sverige. Så fort hon kom hem efter en resa ville hon ha nästa resa bokad, men sedan hon flyttade till Marbella 2011 har hon inte velat åka därifrån! Att valet föll på Costa del Sol beror på, som hon själv säger: ”Vi har det bästa vädret i Europa, ingen stressar, maten är god och det är mycket billigare att leva. Dessutom kan jag som EU-medborgare jobba obehindrat.”

1. Jag har sett den, tyvärr. Vilken fruktansvärt snedvriden bild denna amatörfilmare får lov att visa i svensk tv. Helt sinnessjukt. Det där kravet på opartiskhet gäller tydligen inte honom. Jag har anmält programmet. Han måste ha hittat de enda 10-15 personer på hela kusten som inte lyckats leva ett ordnat liv. Alla vi andra 35 000 har ju inga problem med det. Tvi!

2. Kyrkan, eller rättare sagt Lena och Mikael, är oerhört viktiga för svenskkolonin. Innan de kom var kyrkan i stort sett saligen insomnad. Som sångerska har jag många gånger sjungit på vigslar som Mikael förrättat, och jag har sjungit med Lena otaliga gånger. De är fantastiska människor och det gör mig ont att de blivit så grundlurade av SKUT och av den vidrige amatörfilmaren som klippte och klistrade helt utan tanke på deras privatliv.Kvinnomisshandlaren Örjan Ramberg fick SVT fällda just av den anledningen för dokumentären om Josefin Nilsson som han fälldes för misshandel av tre gånger. Hoppas verkligen att denna s.k. dokumentär också fälls.

Som sagt, kyrkan har en viktig roll. Dess roll omfattar så mycket: ett socialt nav, ungdomsverksamhet, stöd till behövande, evenemang och en trygg plats för den som är ensam att gå till, körverksamhet – listan är lång.

3. Jag fyller 60 den 4 januari och har bjudit in alla nära och kära till en tredagarsfest i Marbella, så mina 80 gäster kommer att se till att månaden blir lika ljus och mysig som nästan alla månader i Marbella är.


Namn:  Marie-Anne Taygan

Bor:      Fuengirola

Gör:      Arbetar hos Pro-Nordix

Ålder:   70 år

Marie-Anne blev erbjuden arbete i Puerto Banús när hon bodde i Sverige, vilket hon tackade ja till 2015. Hon valde Costa del Sol för värmen och lugnet. Efter ett och ett halvt år i Puerto Banús flyttade hon till Fuengirola där hon trivs väldigt bra.

1. Jag har inte sett den då jag inte har några svenska kanaler, men jag har hört ganska mycket om dokumentären. Det jag har hört och läst om vinklingarna är att de flesta av oss är alkisar och uteliggare vilket inte stämmer med verkligheten. De svenskar som jag känner arbetar och är väldigt skötsamma.

2. Kyrkan är en mötesplats för dem som är religiösa och förutom vigslar är dess roll även att hjälpa folk som är i nöd genom samtal och stöd.

3. Gå ut och promenera för det finns många soltimmar att ta vara på, då kommer energin tillbaka. 


Namn:  Brith Bogårdh 

Bor:      Kungsör och Fuengirola

Gör:      Lärare

Ålder:   72

Under nio vintrar har Brith och hennes man tillbringat sin tid i Fuengirola, mycket på grund av rekommendation från en vän. ”Det känns helt rätt eftersom jag varit lärare i Sverige i 40 år, i bland annat spanska. Dessutom upplever jag denna fina lilla stad som en mycket trevlig plats att bo på. Vi blir bemötta med intresse och vänlighet av de spanska invånarna. Jag känner mig verkligen ’hemma’”, berättar Brith.

1. Jag såg dokumentären utan att riktigt veta vad den skulle handla om utom en viss positiv förväntan utifrån rubriken Det goda livet. Det visade sig sen att urvalet av de intervjuade inte riktigt speglade det liv och de människor jag mött genom åren. Jag är fullt medveten om de olika levnadsvillkor som finns här precis som i Sverige. Det ska vi inte blunda för, men det hade varit bättre att uppmärksamma inte bara de på livets skuggsida. Det finns mycket positivt här av socialt engagemang, kultur, integration och sunda levnadsvanor. Det är inte bara ”Sangria y Sol”!

2. När jag kom ned i november hade jag läst om den tråkiga konflikten. Det blev tyvärr bara allt värre i och med alla inlägg på Facebook. Många inlägg var positiva och stödjande men tyvärr alltför många, vad jag hört, hatiska och inkorrekta. Kyrkan har en mycket central roll för många som bor utomlands. Gudstjänster, social verksamhet, aktivitetsgrupper för alla åldrar och inte minst en möjlighet till en skön fikastund på terrassen, som är en trevlig plats att möta nya och gamla vänner, gör att kyrkan behövs. 

Jag ska inte glömma att nämna vår Kyrkokör, som medverkar vid gudstjänster och trivselkvällar. Kyrkan är en viktig träffpunkt för ”alla” oavsett religion, etnisk tillhörighet och livsvillkor.

3. Ta tillvara det fina klimatet, som ger möjlighet till mycket uteliv, träffa vänner på ett fik i solen, utöva fysisk aktivitet t ex den dagliga promenaden då människor av alla nationaliteter möts. Ett leende, ett varmt ögonkast och ett enkelt ”hola” gör mycket om vi vill må bra och integrera oss. Jag kan nästan lova att du får ett leende och ett vänligt ord tillbaka. Det ger energi och välbefinnande.


Vill du ställa en fråga? Maila den till sara@norrbom.com! Skriv ”Fråga panelen” i ämnesraden.*Redaktionen förbehåller sig rätten att välja mellan inskickade frågor.

Vill du vara med i panelen? Maila ditt intresse till sara@norrbom.com! Skriv ”Panelmedlem” i ämnesraden.

Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.