30. september, 2020  |  Skriven av Gabriella Elkhouri

Hemlösa får hjälp i coronatider – tuffa tider för hjälporganisationer

Volontärer hjälper till att handla råvaror för Asociación Adintre.

Coronaviruset påverkar oss alla, men smittan är inte det enda hotet av pandemin. En effekt av pandemin är att många riskerar arbetslöshet. En speciellt utsatt grupp är personer som drabbas av arbetslöshet och som tvingas leva på knappa ekonomiska medel och kanske till och med i hemlöshet. Arbetslösa och hemlösa människor lever i ständig rädsla över att det inte kommer finns mat på bordet. Dessa människor behöver nu mer hjälp än någonsin för att överleva dagen. 
En grupp människor som väntar på att bli serverade lunch.

Los Ángeles Malagueños de la Noche 

För att mätta tomma magar ställer sig olika organisationer runt om i Málaga och delar ut mat dagligen till det mest utsatta. Organisationen Los Ángeles Malagueños de la Noche, i centrala Málaga, är en ideell organisation som startades för 15 år sedan med hjälp av volontärer och donationer.

“Detta skapades av kärlek för kärleken, det är vårt sätt att arbeta och så kommer vi att fortsätta arbeta”, berättar Antonio Meléndez, föreningspresidenten för Los Ángeles Malagueños de la Noche. Organisationen är 100 procent volontär och det är ca 30 personer som hjälper till dagligen med att laga och dela ut mat. Organisationen får varken statliga, kommunala bidrag eller hjälp av matbanker. Härav är de inte bundna till kommunens regler och behöver ingen dokumentation från de behövande. 

“Här ber vi inte om några dokument, är de människor i nöd så får de hjälp. Här ställer vi inga frågor”, säger Antonio. Varorna skänks till organisationen från olika bagerier, butiker och bönder samt privatpersoner. Organisationen erbjuder frukost, lunch och middag. Vilka måltider som serveras beror på vilka varor som de får in. Ibland är det soppor, mackor och olika grytor som serveras.

Volontärer häller upp mat till människor i nöd.

För organisationen Los Ángeles Malagueños de la Noche har coronapandemin varit tuff. Under tre dagar i början av pandemin höll organisationen stängt för att inte riskera smitta, men efter flera samtal om att många människor behöver mat öppnade organisationen upp igen. Under coronapandemin har organisationen serverat över 35 000 måltider. Av ca 300-500 personer som kommer dagligen är 100 hemlösa på grund av krisen. 

“Eftersom flera företag förväntas att behöva stänga ned kommer allt fler bli hemlösa, och då kommer det vara viktigare att vi finns och kan hjälpa till så mycket vi kan. Vi uppskattar all hjälp vi får och vi hoppas att så många som möjligt hjälper till i dessa svåra stunder. Det är en mycket fin upplevelse att hjälp människor, det är viktigt att vi uppmärksammar och inser vad som sker runtomkring oss. Världen kommer inte att förändras med hjälp av religion eller politik, världen kommer att förändras med kärlek”, säger Antonio. 

Maten som ska serveras till personer i nöd.

Asociación Adintre  

En annan organisation som dagligen hjälper utsatta människor är organisationen Asociación Adintre, i Fuengirola. Asociación Adintre har varit verksam sedan 2007 och styrs av fyra medarbetare, resterande är volontärer. Till skillnad från Los Ángeles Malagueños de la Noche får Asociación Adintre hjälp från olika offentliga institutioner, företag, privatpersoner och Bancosol, sistnämnda är en matbank som delar ut mat varje vecka till organisationen för att den i sin tur ska kunna laga mat. Organisationen delar även ut kläder och möbler till familjer i nöd. Under nedstängningen i våras delade Asociación Adintre ut 110 400 måltider. 

För organisationen har arbetet under pandemin ökat till fem gånger mer, jämfört med det som tidigare varit, och arbetstrycket är konstant, men antalet medarbetare är det samma som tidigare.

Antonio Meléndez, förenings presidenten för Los Ángeles Malagueños de la Noche.

“Vi ser att antalet familjer, ensamstående och äldre människor som bor på gatorna ökat avsevärt. Vi ser människor som inte har råd med att köpa mat eller betala för el och vatten”, berättar Joyce Gyimah Amponsah, grundare för Asociación Adintre och hon tillägger “Under coronapandemin ser vi människor från alla samhällsskikt komma hit. Det är familjer, människor som förlorat sina jobb och även människor med en högre utbildning som behöver stöd från organisationen.”

På grund av Covid-19, har det ekonomiska stödet till Asociación Adintre minskat med 60 procent, däremot slutar människor i nöd inte att öka. Organisationen riskerar nu att tvingas stänga ned om det inte får mer ekonomiska bidrag.

”Vi får inte tillräckligt med hjälp, vi behöver mycket mer stöd på grund av den situation som vi finner oss i. Vi har brist på produkter och vi tvingas vid många tillfällen att ransonera så att ingen lämnas utan hjälp. Vi behöver människor som fortsätter att visa solidaritet och stödjer oss med donationer“, säger Joyce.  

Senaste nyheterna

Nya Ryanair-avgångar från Málaga

Covid-19: Stabila smittsiffror i Málaga

Black Friday slår alla rekord

87 procent i Málaga överlever bröstcancer

Regn till på fredag

Markanta prishöjningar på bilar från årsskiftet

Annons

Läs också

Covid-19: 31 milj. vaccindoser på väg till Spanien

Skriven av En Sueco

Covid-19: fortsatt låga smittsiffror på Costa del Sol

Nya Ryanair-avgångar från Málaga

Covid-19: Stabila smittsiffror i Málaga

Black Friday slår alla rekord

87 procent i Málaga överlever bröstcancer

Regn till på fredag

Annons

Läs också

Ett möte med Martin Rance

Skriven av Henrik Andersen

Coca-Cola stänger i Málaga

Skriven av En Sueco

Covid-19: smittan minskar ytterligare på Costa del Sol

Skriven av En Sueco

Ny populär gångbro

Skriven av En Sueco

De Svenska Spelbolagen agerar kreativt gällande välkomstbonus!

Skriven av En Sueco

Ett försiktigt transferfönster för de spanska storklubbarna

Skriven av En Sueco

Covid-19: smittan minskar på Costa del Sol

Skriven av En Sueco

Stor skillnad i inkomster

Skriven av En Sueco