5. maj, 2020  |  Skriven av Jette Christiansen

Jesus svetteduk i Oviedo

Katedralen i Oviedo, där El Cid hittade tygstycket i ett skrin år 1057.

Den katolska kyrkan är övertygad om att svetteduken är äkta. Vetenskapen menar att den ej är det, men så kanske den är det i alla fall.

Svetteduken var det tygstycke som Jesus ansikte täcktes med den sista tiden som han hängde på korset, och efter att han togs ned. Den är en av Spaniens viktigaste reliker och förvaras i Oveidos katedral, San Salvador.

Den långa vägen till Oviedo

Enligt Johannesevangeliet 20:7 lades ett tygstycke över Jesus ansikte under korsfästelsen, liksom att han sveptes in i ett tygstycke, som kanske är det som vi känner som Svepeduken i Turin. Det var en judisk tradition att täcka kroppen på detta sätt innan begravningen. Svepeduken och svetteduken låg kvar i graven när lärjungarna kom dit tre dagar efter begravningen. Petrus ska ha behållit svetteduken och lär ha använt den som en relik som helade sjuka.

Sedan nämns svetteduken år 570, när Antonio de Piacenza skriver att den finns på klostret San Marcos i Jerusalem. År 614 invaderade perserna det heliga landet och tygstycket fördes till Alexandria, men den persiska hären fortsatte till Egypten varför tygstycket skickades till den iberiska halvön.

Historien berättar att svetteduken först kom till Cartagena. Därifrån fördes den till Sevilla och vidare till goternas huvudstad, Toledo, år 657.

Enligt berättelsen ska svetteduken först ha kommit till Cartagena, därifrån den fördes till Sevilla och sedan vidare till goternas huvudstad, Toledo, år 657. År 711 invaderade som bekant morerna trakten varför denna samt andra reliker och skatter fördes till Oviedo, som ju var en av de sista kristna bastionerna.

Arabiska texter berättar att allting gömdes i en brunn på berget Monsacro i närheten av staden. Då hotet från morerna var över i området, på 800-talet, tog pilgrimer på väg till Santiago de Compostela ned relikerna till kyrkan.

El Cid hittar tyget

Flera hundra år senare, närmare bestämt den 14 mars 1075, bestämde kung Alfonso VI att man skulle öppna ett skrin som hittats gömt i katedralen. Vid hovet fanns Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som den mytomspunna El Cid, och han var med när skrinet öppnades. I skrinet fann de tygstycket och förklarade det som den heliga svetteduken. Ett rum, som kallades Cámera Santa, ställdes i ordning för skrinet med svetteduken.

Blodgrupp AB innebär att personen haft både en mor och en far, vilket skulle förkasta historien om jungfrufödseln.

Trons vishet, vetenskapens tvivel

Med hjälp av kol-14 metoden undersöktes tre tester från svetteduken år 1988. Resultaten visade att tyget är från mellan år 1260-1390. Det kan låta avgörande, men det finns en hake i vetenskapen, och den är, att det som man daterar med kol-14 metoden inte får ha varit i kontakt med någonting som kan ha ”förorenat” objektet. Men det har detta tygstycke varit, speciellt vid en brand 1532 samt under ett förmodat marxistiskt terrorattentat med dynamit 1934, varför vetenskapsmän också anser att testernas resultat måste avfärdas.

En schweizisk pollenexpert, som fått undersöka tygstycket, och har hittat två sorters pollen på det – pollen är typiska i Israel/Palestina, samt ett som finns i Nordafrika.

År 1994 hölls en konferens kring tygstycket och det beslutades då att det skulle tas tester av blodfläckarna som finns på det. Genom dessa tester kom man fram till att blodtypen är AB, vilket är samma blodtyp som har hittats på svepeduken i Turin. Men blodgrupp AB innebär att personen haft både en mor och en far, vilket skulle förkasta historien om jungfrufödseln. 

Frågan är om svetteduken därmed grundar för fler frågor än svar, och det hela får förbli en fråga om tro.


Svetteduken, som med ett fint ord kallas sudarium, som troende menar användes till att täcka Jesus ansikte. Fläckarna sägs vara Jesus blod. Tygstycket är 84 x 53 cm. 

Svetteduken visas

Tygstycket visas bara tre gånger om året. Detta sker under Långfredagen samt den 14 och 21 september.

Se mer på: www.catedraldeoviedo.com/santo-sudario

Senaste nyheterna

Nya Ryanair-avgångar från Málaga

Covid-19: Stabila smittsiffror i Málaga

Black Friday slår alla rekord

87 procent i Málaga överlever bröstcancer

Regn till på fredag

Markanta prishöjningar på bilar från årsskiftet

Annons

Läs också

Covid-19: 31 milj. vaccindoser på väg till Spanien

Skriven av En Sueco

Covid-19: fortsatt låga smittsiffror på Costa del Sol

Nya Ryanair-avgångar från Málaga

Covid-19: Stabila smittsiffror i Málaga

Black Friday slår alla rekord

87 procent i Málaga överlever bröstcancer

Regn till på fredag

Annons

Läs också

Ett möte med Martin Rance

Skriven av Henrik Andersen

Coca-Cola stänger i Málaga

Skriven av En Sueco

Covid-19: smittan minskar ytterligare på Costa del Sol

Skriven av En Sueco

Ny populär gångbro

Skriven av En Sueco

De Svenska Spelbolagen agerar kreativt gällande välkomstbonus!

Skriven av En Sueco

Ett försiktigt transferfönster för de spanska storklubbarna

Skriven av En Sueco

Covid-19: smittan minskar på Costa del Sol

Skriven av En Sueco

Stor skillnad i inkomster

Skriven av En Sueco