5. maj, 2020  |  Skriven av Rikke Iuell Printz

Miguel de Cervantes - Grundaren av vår tids roman

Ett flackande liv

Miguel de Cervantes Saavedra föddes 1547 i Alcalá de Henares, en liten universitetsstad i närheten av Madrid. Hans pappa var fattig läkare, som flyttade runt i Spanien med sin familj, och därför kunde inte sonen få annat än sporadisk skolgång. Vi vet inte mycket om hans första 20 år men det tros att han skulle ha gått i skola dels i Valladolid och dels i Sevilla. År 1569 sändes han i exil, möjligtvis på grund av problem med det spanska rättsväsendet. Han gav sig av till Rom där han fick arbeta hos ed italiensk adelsman. Dock tog det inte lång tid innan han tog värvning hos den spanska marinen.

Cervantes ska ha varit en tapper soldat. I kriget mot Turkiet fick han dock tre skottskador – två i bröstet och en i vänster arm, vilket gjorde att han inte längre kunde använda vänsterarmen. Resten av sitt liv såg han dock tillbaka på striderna mot Turkiet som den period i sitt liv som han var mest stolt över. Senare skrev han att han var med i det vinnande slaget, som kom att påverka hela Europas historia.

Uttrycket ”slåss mot väderkvarnar” används fortfarande, både när det gäller att kämpa en meningslös kamp eller en kamp mot fiender som inte finns.

Cervantes deltog även på expeditioner till de grekiska öarna, där han togs till fånga av pirater. Efter fem år och fyra flyktförsök köptes han fri av sina föräldrar i samarbete med en spansk munkorden. Därefter flyttade han tillbaka till Madrid där han tvingades tacka ja till ett dåligt betalt arbete som tjänsteman för den spanska staten. För att dryga ut kassan började han skriva, men hans böcker blev inte speciellt populära. Hans första stora, litterära verk La Galatea kom ut 1585. Bogen är skriven i både prosa och poesi, och det är en romantisk skildring om två vänner som är förälskade i samma flicka, nämligen La Galatea.

År 1597 hamnade han i fängelse när det upptäcktes att bokföringen inte stämde på arbetet, som han gjorde för den spanska staten.

Berg-och-dalbana

Cervantes liv måste ha varit en upplevelsemässig berg-och-dalbana, och redan tidigt i sitt författarskap visste han att han hade livlig fantasi. Han litterära mästerverk, de två böcker om Don Quijote, kom ut 1605 respektive 1615. Böckerna anses vara den första ”moderna” romanen i den västliga litterära världen, och Cervantes hyllas fortfarande som en av de största författarna i modern tid. Dessutom har hans inflytande på det spanska språket varit så stort att det senare kallades la lengua de Cervantes (Cervantes språk). Cervantes kallas också El príncipe de los ingenios (prinsen av begåvning/talang).

Don Quijote

De båda böckerna om Don Quijote handlar om den fattiga lågadliga Alonso Quijano, som läser riddarromaner. Han blandar ihop fantasi och verklighet och tror att han är riddaren Don Quijote från La Mancha. Tillsammans med sin vän, bonden Sancho Panza, beger han sig ut för att bekämpa ondskan i världen. Själv rider han till häst medan Sancho Panza får lov att rida på en gammal åsna. Don Quijotes sjuka hjärna gör att han ser väderkvarnar som sina största fiender, får som hedningar och bondflickor som vackra prinsessor. Detta skildras med en stor dos humor och inte minst satir. Don Quijote tvingas till slut att resa hem, där han dör efter att han återfått sitt förstånd.

Det mest kända porträttet av Cervantes är målat av Juan de Jáuregui, men man vet inte om det är ett egentligt porträtt. Det finns också ett porträtt av den kända diktare målat av El Greco, Retrato de un caballero desconocido (porträtt av en okänd man), som hänger på Museo del Prado, och som många säger säkerligen föreställer Cervantes.

Senaste nyheterna

Ny statsbudget på väg

Covid-19: Málaga säger god natt kl. 23.00

Covid-19: Stabil utveckling på Costa del Sol

Axarquía får Spaniens tredje längsta hängbro

Covid-19: 31 milj. vaccindoser på väg till Spanien

Covid-19: fortsatt låga smittsiffror på Costa del Sol

Annons

Läs också

Covid-19: Gränserna stängs i flera andalusiska städer

Skriven av En Sueco

Sista skålen klockan 22.30 på Costa del Sol

Ny statsbudget på väg

Ett ögonblick, vad säger panelen? (November 2020)

Utflykt till Mazagón med besök i El Rocío och La Marismas de Odiel

På andra sidan... Står vi mitt i ännu en gåta?

Nykomlingen och veteranen

Annons

Läs också

Hur kommer Covid-19 ändra vårt sätt att resa?

Skriven av Gabriella Elkhouri

Veras Veranda: Chokladkakor

Skriven av Natalina Atlanta Bramsted

Fråga Experten: Vad gäller egentligen för fastighetsskatten för icke-residenta?

Skriven av Jessica Kamph, delägare & VD

Bostadsbloggen: Vad är sanningen om husockupationer?

Skriven av Sven Källström

Golf i Solen - November 2020

Skriven av En Sueco

AHN Golf - November 2020

Skriven av En Sueco

Skandinavisk entreprenör levererar billig energi till spaniensvenskarna

Skriven av Henrik Andersen

Andningsbesvär och hosta

Skriven av Anni Dahms