31. augusti, 2020  |  Skriven av Sara Laine

Möt Peter Hellgren - kustens nya vikarierande präst

Det är återigen en välkomnande känsla som möter mig när jag kliver in genom dörren till Svenska kyrkan i Fuengirola. Jag är här för att möta Peter Hellgren, som tagit på sig rollen som vikarierande kyrkoherde i kyrkan till och med december.

Viktig mötesplats

”Jag har varit utlandspräst i 14 år; i sju länder, på fyra olika kontinenter. Så jag har sett vad kyrkan kan betyda i utlandet – den är naturligtvis en kyrka med allt det innefattar, men utomlands är kyrkan många gånger även ett sätt att bevara svenska traditioner och få kontakt med alla svenskar”, berättar Peter när jag frågar om han är bekant med kyrklig utlandsverksamhet. Han fortsätter: ”Kyrkan betyder olika saker för människor. När jag arbetade inom sjömanskyrkan hade vi tre bord när man kom in – första var ett biljardbord, andra ett cafébord och tredje var altarbordet. Alltså fanns det någonting för alla. Jag menar att en del sitter i caféet och lyssnar på en gudstjänst, men de skulle vara främmande för att sitta på kyrkbänkarna längst fram vid altaret. Och så ska det få vara! Se på caféverksamheten, den utgör en stor del av kyrkan här då denna mötesplats är viktig för många.”

Olika platser olika behov

Peter fortsätter att tala om vikten av Svenska kyrkan utomlands samt att ingen utlandskyrka är den andra lik – det finns olika behov på olika platser. Han nämner att uppdraget på Costa del Sol nu är att lyssna av behoven här. I detta ingår också att se på efterfrågan av barntimmar, konfirmation, pysselgrupper m.m. utöver de självklara gudstjänsterna, själavården, sjukhus- och hembesöken. Redan den 2 september kl. 18.00 börjar han med veckomässa. Peters erfarenhet visar att veckomässan kan vara viktigare än söndagsgudstjänsten för en del, då just söndagar för många är den enda dagen med tid för familjeaktiviteter på annat håll. 

Beroende av volontärer

”För mig är det församlingen som är i centrum här, inte jag. Så jag måste lyssna på församlingen. Och jag har lärt mig se aktiviteter som café, barntimmar, pysselgrupper m.m. i kyrkan som en andra chans för människor som annars inte skulle besöka kyrkan – en chans att möta Gud för första gången eller på nytt”, ler Peter varmt.

Någonting Peter nämner upprepade gånger är vikten av att ta vara på de frivilliga i församlingen, samt vikten av att det finns just frivilliga – för utan volontärer fungerar inte kyrkan på Costa del Sol.

Olikheter berikar

Jag frågar Peter om någon av hans erfarenheter under hans 45 år som präst, varav 35 år som kyrkoherde, har gjort extra stort intryck hos honom. Han svarar att han, speciellt i utlandet, upplevt att människor klagar över att saker inte fungerar som ”hemma i Sverige”. Vid sådana tillfällen har han en stilla bön som han ber: ”Herre, fräls mig från jämförelse”. Peter menar att vi ska glädas över olikheter och se olikheter som berikande i stället för någonting negativt.

Peter om Gud

Under samtalet kan jag inte låta bli att undra vem Gud är för Peter och vad som fört in honom i ett liv med Gud ständigt närvarande. Peter berättar: ”När det var dags för universitetsstudier läste jag först juridik i Uppsala, men efter bara en termin kändes det inte rätt. För att söka svar gick jag till domkyrkan och bad, och så kändes det rätt att läsa teologi.

Gud för mig är himlens och jordens skapare. Gud är kärlek. Gud står för någonting gott och Gud hör vår bön. Och just bönen betyder mycket för mig, jag räknar med Guds hjälp, också nu här; den heliga Anden visar vägen och Gud vill någonting här i Fuengirola, det är en utpost att möta människor.”

Gillar utmaningar

I september 2019 gick Peter i pension, men han sitter som synes inte still för det. Tvärtom tycker han att det är spännande med en ny utlandstjänst, här i Fuengirola. 

”Jag tycker om utmaningar liksom att jag tycker om att se människor som vill någonting. Återigen, jag är inte här för att säga hur saker ska vara. Planen är att lyssna på er här hur en nystart av kyrkan ska göras och jag förväntar mig att alla kan lägga det som varit bakom sig och se framåt. 

Det handlar nu om att tillsammans skapa någonting fint till alla som kommer hit, och här finns Gud med och hjälper till”, förklarar han.

Värt att tillägga är att Peter kanske är en av de mest erfarna i SKUT (svenska kyrkan i utlandet), för förutom arbete i olika församlingar inom SKUT och nu senast 13 år som kyrkoherde i Askim, har han haft bland annat styrelseuppdrag och ordförandepost i SKUT.

Spännande bakgrund

Nu är det dags att tacka Peter för en mycket trevlig pratstund. Jag känner på mig att han kommer att bli omtyckt i församlingen med sin öppenhet, lyhördhet och ordningsamma person – vilken ses i kyrkans lokaler, som fått en ordentlig genomstädning innan återöppnandet. Dessutom vet jag nu att han har många fantastiska och spännande historier samt erfarenheter att berätta om, som t ex julfirande i Melbourne, tiden som sjömanspräst i Yokohama och mötet med Johannes Paulus II i Mexiko. 


Kort info

Namn: Peter Hellgren

Född: 1952 i Göteborg

Gör: Vikarierande kyrkoherde i Svenska kyrkan Costa del Sol, planerat till 2 december 2020

Familj: Fru Marita (fortsätter sin tjänst som förskollärare i Sverige)

Övrigt: Har varit en del aktiv politiskt, tycker om att vandra i fjällen liksom att resa.


Svenska kyrkan på Costa del Sol har återigen öppet! 

Följ med i vad som händer, håll koll på öppettider och mer på kyrkans webbplats och facebooksida.

För att kyrkan ska vara levande behövs du som medlem, volontär och besökare. För mer information, se kyrkans webbplats.

Adress: Edf. Tres Coronas, Avda. Alcalde Clemente Díaz Ruiz 4, Fuengirola.

Telefon och WhatsApp till kyrkoherde Peter Hellgren: +34 643 384 725

E-mail: fuengirola@svenskakyrkan.se

Webbplats: www.svenskakyrkan.se/costadelsol

Facebook: www.facebook.com/SvenskakyrkanCostadelSol

Senaste nyheterna

Fortsatt problem med spillvatten på Costa del Sol

Nu kommer första sensommarregnet

Stora investeringar att vänta

80 procent av kustens hotell stänger

Svensk fond köper idealista.es för 1,32 miljarder euro

Försäljningen av lyxbostäder i Marbella ökar

Annons

Läs också

Covid-19: Bara Madrid bekymrar

Skriven av En Sueco

Spanskt laboratorium ska tillverka vaccin till hela EU

Fortsatt problem med spillvatten på Costa del Sol

Nu kommer första sensommarregnet

Stora investeringar att vänta

80 procent av kustens hotell stänger

Svensk fond köper idealista.es för 1,32 miljarder euro

Annons

Läs också

Covid-19: De första spanjorerna kan vaccineras i december

Skriven av En Sueco

Gigantisk bankfusion på väg

Skriven av En Sueco

Spanien redo för skolstart

Skriven av En Sueco

Covid-19: Nytt smittrekord i Málaga

Skriven av En Sueco

Otraditionella arbetslöshetssiffror

Skriven av En Sueco

Covid-19: 72 procent av spanjorerna vill vaccineras

Skriven av En Sueco

Covid-19: Smittan sprids men endast ett fåtal på sjukhus

Skriven av En Sueco

Endast 2 av 10 hotell öppna

Skriven av En Sueco