17. mars, 2020  |  Skriven av AnyTech365 – www.anytech365.com

Nätbedrägeri i samband med coronaviruset: Här får du 7 tips till säker näthandel

Bedragare utnyttjar svenskarnas rädsla för coronaviruset genom att upprätta falska nätbutiker för att få händerna på kreditkortsupplysningar samt annan privat information.

Under en tid då tankarna kring coronaviruset kör på högtryck är det få människor som tänker på att bli bedragna på internet.

Men de it-kriminella kan hitta på vad som helst och ser nu sin möjlighet att lura godtrogna svenskar som vill köpa handsprit, handskar, andningsmasker och andra virusförebyggande produkter via falska nätbutiker.

Syftet är att locka med attraktiva erbjudanden, bara för att få tag i privata upplysningar som lösenord, kort- och bankdetaljer.

”Var försiktig med e-mails med ovanliga erbjudanden på produkter som handsprit and andningsmasker. Om ett pris verkar för bra för att vara sant, är det troligtvis också det”, säger IT-säkerhetsexperten Janus R. Nielsen, från it-företaget AnyTech365, och han fortsätter: ” Se till att undersöka webbshoppen noggrant och grundligt innan du beställer produkter på internet. En bra idé är att kontrollera med konsumentsidor som Trustpilot, där du får en idé om butiken är verklig eller inte. 

Med sju kom-ihåg-regler kan du skydda dig mot it-bedrägerier när du handlar på internet. Här ger Janus R. Nielsen dig bra tips för att undvika bedrägeri från falska internetbutiker.

7 tips för säker näthandel

  1. Undvik att klicka på länkar i e-mails när du vill besöka en internetbutik. Skriv själv in webbadressen manuellt i browsern (adressfältet), så att du är säker på att du inte länkas till fel nätbutik via en falsk länk. 
  2. Titta efter hänglåsikonen i browsern och kontrollera att internetadressen börjar med HTTPS (s:et står för ”secure”) för att försäkra dig om att sidan är säker att besöka. Titta även efter andra garantimärkningar.
  3. Kontrollera nätbutikens kontaktinformation. Vem är det som står bakom nätbutiken? Anges det telefonnummer, adress, e-mailadress, CVR-nummer osv.? Hos många falska nätbutiker saknas denna information och kan du inte hitta dem så bör du vara på din vakt.
  4. Det kan gå lite snabbt nu när bedragarna upprättar falska nätbutiker i samband med svenskars rädsla för coronaviruset. Kontrollera därför om det finns stavfel och särskrivningar.
  5. Betala alltid dina varor på internt med betalkort. Om du inte mottar dina varor kan banken hjälpa dig med att överföra pengarna tillbaka till dig. Överväg även att använda en extra säkerhetskod, som t ex Verified by Visa eller MasterCard Secure Code. Denna extra kod skyddar dig mot missbruk på internet, om it-bedragare skulle få tag i ditt kort.
  6. Spara alla kvitton, orderbekräftelser osv. i din inbox eller skriv ut dem. Ju mer dokumentation du har på ditt köp desto bättre om någonting skulle gå fel.
  7. Se till att alltid ha ett uppdaterat antivirus och firewall-program installerat på din dator eller i din smartphone, innan du handlar på internet. Se samtidigt till att du köper dina varor på ett säkert nätverk, som antingen kan vara internetuppkopplingen hemma hos dig själv eller ditt 3- eller 4G-nätverk.

Senaste nyheterna

Spanien inför ny medborgarlön

Miljontals spanjorer har ekonomiska problem

Obligatoriskt att bära munskydd

Hotell Hilton redo att öppnas

Lättnader i Spanien: Málaga jublar i Fas 1

Costa del Sol hoppas på den spanska turismen

Läs också

Costa del Sol siktar på Fas 2

Skriven av En Sueco

Turistsäsongen börjar redan i slutet av juni

Spanien inför ny medborgarlön

Drömmen om att flytta till Spanien!

Tydligare regler kring språkbruk på casino

Miljontals spanjorer har ekonomiska problem

Obligatoriskt att bära munskydd

Annons

Läs också

Munskydd blir obligatoriskt

Skriven av En Sueco

EU vill öppna Europa med gemensam plan

Skriven av En Sueco

Lättnader i Spanien: Hela Costa del Sol kan komma att fortsätta till Fas 1

Skriven av En Sueco

Fler har behov av nödhjälp

Skriven av En Sueco

Lättnader i Spanien: Málaga kan få komma i Fas 1 på måndag

Skriven av En Sueco

Vaccin på gång

Skriven av En Sueco

Karantän för alla inresande till Spanien

Skriven av En Sueco

Lättnader i Spanien:

Skriven av En Sueco