Rulla ner för att komma till En Sueco
Stäng annonsen
17. mars, 2020  |  Skriven av AnyTech365 – www.anytech365.com

Nätbedrägeri i samband med coronaviruset: Här får du 7 tips till säker näthandel

Bedragare utnyttjar svenskarnas rädsla för coronaviruset genom att upprätta falska nätbutiker för att få händerna på kreditkortsupplysningar samt annan privat information.

Under en tid då tankarna kring coronaviruset kör på högtryck är det få människor som tänker på att bli bedragna på internet.

Men de it-kriminella kan hitta på vad som helst och ser nu sin möjlighet att lura godtrogna svenskar som vill köpa handsprit, handskar, andningsmasker och andra virusförebyggande produkter via falska nätbutiker.

Syftet är att locka med attraktiva erbjudanden, bara för att få tag i privata upplysningar som lösenord, kort- och bankdetaljer.

”Var försiktig med e-mails med ovanliga erbjudanden på produkter som handsprit and andningsmasker. Om ett pris verkar för bra för att vara sant, är det troligtvis också det”, säger IT-säkerhetsexperten Janus R. Nielsen, från it-företaget AnyTech365, och han fortsätter: ” Se till att undersöka webbshoppen noggrant och grundligt innan du beställer produkter på internet. En bra idé är att kontrollera med konsumentsidor som Trustpilot, där du får en idé om butiken är verklig eller inte. 

Med sju kom-ihåg-regler kan du skydda dig mot it-bedrägerier när du handlar på internet. Här ger Janus R. Nielsen dig bra tips för att undvika bedrägeri från falska internetbutiker.

7 tips för säker näthandel

  1. Undvik att klicka på länkar i e-mails när du vill besöka en internetbutik. Skriv själv in webbadressen manuellt i browsern (adressfältet), så att du är säker på att du inte länkas till fel nätbutik via en falsk länk. 
  2. Titta efter hänglåsikonen i browsern och kontrollera att internetadressen börjar med HTTPS (s:et står för ”secure”) för att försäkra dig om att sidan är säker att besöka. Titta även efter andra garantimärkningar.
  3. Kontrollera nätbutikens kontaktinformation. Vem är det som står bakom nätbutiken? Anges det telefonnummer, adress, e-mailadress, CVR-nummer osv.? Hos många falska nätbutiker saknas denna information och kan du inte hitta dem så bör du vara på din vakt.
  4. Det kan gå lite snabbt nu när bedragarna upprättar falska nätbutiker i samband med svenskars rädsla för coronaviruset. Kontrollera därför om det finns stavfel och särskrivningar.
  5. Betala alltid dina varor på internt med betalkort. Om du inte mottar dina varor kan banken hjälpa dig med att överföra pengarna tillbaka till dig. Överväg även att använda en extra säkerhetskod, som t ex Verified by Visa eller MasterCard Secure Code. Denna extra kod skyddar dig mot missbruk på internet, om it-bedragare skulle få tag i ditt kort.
  6. Spara alla kvitton, orderbekräftelser osv. i din inbox eller skriv ut dem. Ju mer dokumentation du har på ditt köp desto bättre om någonting skulle gå fel.
  7. Se till att alltid ha ett uppdaterat antivirus och firewall-program installerat på din dator eller i din smartphone, innan du handlar på internet. Se samtidigt till att du köper dina varor på ett säkert nätverk, som antingen kan vara internetuppkopplingen hemma hos dig själv eller ditt 3- eller 4G-nätverk.

Senaste nyheterna

Temperaturen faller ytterligare

Fortsatt spridning av coronaviruset

Toppen nås först i april

Den internationella ferian i Fuengirola ställs in

Coronaviruset är fortfarande inte under kontroll

Costa del Sol är väl förberett på coronaviruset

Läs också

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco april 2020

Skriven av En Sueco

Spanien stänger ned helt

Costa del Sol förberett

Temperaturen faller ytterligare

6 goda råd för ett säkert och bekvämt hemmakontor

Konflikten fortsätter – Svenska kyrkan Costa del Sol stänger

Fortsatt spridning av coronaviruset

Annons

Läs också

Costa del Sol är väl förberett på coronaviruset

Skriven av En Sueco

Spanjorerna rädda för att mista sina jobb

Skriven av En Sueco

Vintervädret återvänder

Skriven av En Sueco

Spridningen av coronaviruset fortsätter

Skriven av En Sueco

Andalusien bra förberett i kampen mot corona

Skriven av En Sueco

Málaga C.F.-legenden Joaquín Peiró är död

Skriven av En Sueco

Fråga experten: April 2020

Skriven av Jessica Kamph, delägare & VD

Nätbedrägeri i samband med coronaviruset: Här får du 7 tips till säker näthandel

Skriven av AnyTech365 – www.anytech365.com