1. februari, 2020  |  Skriven av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

På andra sidan... Är Al-Thani en shejk överhuvudtaget?

Det pratas och skrivs mycket om Málaga CF och Al-Thani. De senaste åren har nästan enbart handlat om tråkiga historier som idrottsnedgångar, ekonomiska problem, uppsägningar, rättsfall och tvetydiga twitteruppdateringar från Al-Thani – klubbens president och huvudauktionär. Under de senaste 10 åren har Málagas fotbollsentusiaster gått igenom hela det känslomässiga registret. Från de stora illusionerna om att bli en europeisk toppklubb med stor arena och modern fotbollsakademi till att sluta som bottenlag i division 2 med en begynnande fruktan för total upplösning hängande över sig. Längs denna sorgliga resa har yttrandefriheten använts flitigt bland både spelare, ledare, tränare och, ganska naturligt, av stadens journalister. En person har dock hållit tyst i nästan 10 år – fram till nyligen. Och det har varit just henne som jag helst velat höra någonting ifrån – Yasmin Sahoud Peréz.

Yasmin Sahoud Peréz är utbildad advokat och administrerar nio bolag i Málaga och Madrid. Som namnet antyder trivs hon bra i både spanska och arabiska miljöer. Hennes stora kontaktnät gjorde henne till mellanled i köpet av Málaga Club de Fútbol sommaren 2009. Klubbens dåvarande ägare, Fernando Sanz (med närmaste familj) var sliten och ekonomiskt pressad, medan Al-Thani var äventyrslysten och hade, vad det verkade som, lite pengar i fickan. Yasmin Sahoud Peréz presenterade de två för varandra och när hon samtidigt hade viljan, kunskapen och flera bra resultat som bolagsledare och administratör blev hon klubbens första administrativa direktör. 

Men det höll bara i några månader, sedan gick det fel. Hennes nyligen brutna tysthet förklarar tydligt varför det gått så fruktansvärt fel för Málagas fotbollslag.

”Det handlar enbart om personlighet och kompetens. Al-Thani delegerar samtidigt som han själv fattar egna beslut utanför organisationen. Han lyssnar inte på någon och när han har fel lägger han ansvaret på sina ledare. Det är därför som vi sett så många uppsägningar i Málaga CF, för Al-Thani är helt enkelt inte kompetent att driva en fotbollsklubb eller något annat bolag.” Det var de uppseendeväckande orden från den tidigare första damen, som i korrekta men väldigt tydliga ord beskriver vad Al-Thani står för.

”Vi tog över en klubb med stora skulder och röda siffror i bokföringen. När Al-Thani såg min handlingsplan med nya budgetar kastade han den direkt i papperskorgen. Han läste den inte ens. Han ansåg nämligen att spelarköp var rätt väg att gå. Från och med den dagen visste jag att det skulle komma att gå fel, för redan då visade Al-Thani tydligt att han inte var så rik som han visade utåt”, förklarar Yasmin Sahoud Peréz – och kanske hon syftar på det faktum att betalningen till Fernando Sanz, för köpet av klubben, lät vänta på sig. (Historien visar att sistnämnda tvingades igenom en 5 år lång rättsprocess innan han tillslut fick sina pengar.)

Man kan, med all rätt, fråga sig om Al-Thani överhuvudtaget är en shejk, vilket alltid sagts att han är. För en shejk har inte bara pengar. En shejk har också förmågan att ta hand om sina pengar samt att investera dem förnuftigt. Om Al-Thani bara hade en gnutta av de egenskaperna hade han sålt klubben när den låg i division 1 och rika kineser och araber stod och bankade på dörren med konkreta köpeerbjudande. I en del kretsar tror man att hans intentioner är att tömma klubben, men jag vågar nog påstå att det inte är sant, för det har aldrig funnits någonting att ta av.

Faktum är att Málaga CF nu börjar andra halvan av säsongen, vilket sker utan de nödvändiga spelarköpen och utan det kapitaltillskott på 4-5 miljoner euro som klubben har behov av för att ta sig helskinnade genom säsongen, både sportsligt och ekonomiskt, och undvika den fruktade (tvångs-)nedflyttningen. Al-Thani kommer varken sälja eller (kan) investera. Det är en helt absurd situation vilken skapats av en person som på bästa sätt kan beskrivas med det spanska ordet ”retrasado”. Detta översätts på bästa sätt till en mix av oklok, omogen och brist på omdöme. Det är inte mycket shejk över Al-Thani.

Senaste nyheterna

Ny plan för stadsplanering på väg

Byggbranschen tillbaka på spåret

Bekymmer kring de många små Covid-19-utbrotten

Plaza Mayor utökar sin designer outlet

Coronakrisen slår mot fastighetsmarknaden

Covid-19: Oro kring nya små utbrott

Annons

Läs också

De mest lovande stjärnorna inom spansk fotboll just nu

Skriven av En Sueco

Munskydd obligatoriskt från och med onsdag

Spanskt Covid-19 vaccin färdigt 2021

Ny plan för stadsplanering på väg

Kustpärlan Nerja

På besök i Baskien

Annons

Läs också

Espadrillos

Skriven av Rikke Luell Printz

Byggbranschen tillbaka på spåret

Skriven av En Sueco

Bekymmer kring de många små Covid-19-utbrotten

Skriven av En Sueco

Plaza Mayor utökar sin designer outlet

Skriven av En Sueco

De lokalas Granada

Skriven av Paulo Chichon och Mathias Krøyer Vejrup

Coronakrisen slår mot fastighetsmarknaden

Skriven av En Sueco

Covid-19: Oro kring nya små utbrott

Skriven av En Sueco

Covid-19: IT-branschen skapar fortfarande arbeten

Skriven av En Sueco