3. januari, 2020  |  Skriven av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

På andra sidan: Är vi bätre sjelva...?

Den slog inte undan benen under mig men det är sällan som en fiskfilé gett mig så mycket att tänka över. Det är en dansk flagga på skylten, men den hade lika gärna kunna ha varit svensk eller norsk. En ny skandinavisk restaurang har nämligen sett dagens ljus på Costa del Sol. Det är varken den första eller den sista. I gengäld är det en av de första gångerna som jag ser att skandinaviskt restaurangfolk vänder sig direkt till de lokala spanjorerna. Så ska det vara – bara det görs på rätt sätt! Att man på menyn skriver ”TAPAS VARIDADES ESCANDINAVICO” med stora bokstäver är inte bara pinsamt, det är dessvärre också ett tydligt tecken på hur osmarta och lata en del av oss härboende skandinaver kan vara. Till och en snabb Google Translate-översättning hade gjort det bättre och, i värsta fall, finns det väl en kollega, vän eller en rar spanjor runt hörnet som skulle kunna ha hjälpt till med att formulera de tre gyllene orden rätt: ”Tapas escandinavas variadas”. 

Det är bara tre ord, men trots det tillräckligt för eftertanke, för många av oss tvekar inte när det kommer till att slänga ut kommentarer om våra spanska grannar – att de är både lata, ineffektiva, oorganiserade... och så är det naturligtvis enormt dåligt att de inte pratar bättre engelska. Vi är snabba med att tycka till, men om och om igen är det utan att ha sopat rent framför egen dörr. Naturligtvis bör vi härboende skandinaver lära oss spanska. Och kan vi inte det bör vi klara av att fråga våra grannar om hjälp innan vi mitt på ljusan dag ställer oss som en flock skandinaviska klåpare som inte kan tre ord på spanska. HJÄLP! 

I vanliga fall avskyr jag att vara negativ – speciellt när det kommer till entreprenörer. Jag älskar nya skandinaviska initiativ på Costa del Sol – stora som små. Oavsett om ett projekt går bra eller inte så lyfter jag alltid på hatten av respekt när någon försöker. I allmänhet lyfter jag mycket på hatten för utlandsskandinaver. Vi kommer från små länder, med små befolkningar och är av naturen inte bättre än andra. Men vi har slagit oss ned utomlands, och blivit framgångsrika, i stora delar av världen. Flera små, undervärderade projekt har slagit igenom eller som H.C. Andersen skulle ha formulerat det: ”Flera fula ankungar har blivit till vackra svanar”. Det bör vi vara stolta över.

Dock är jag inte stolt över personerna som står bakom restaurangen i fråga, som inte ens kan formulera restaurangens meny rätt. Det kräver flit och engagemang om man vill nå framgång – på alla nivåer. Även här under solen i Spanien. Så det får de göra om. Och det är synd, för varken trivseln, servicen eller fiskfilén på den nya restaurangen felade.

Senaste nyheterna

Goya kommer till Málaga

Svenska kyrkan har öppnat med ny kyrkoherde

Andalusien storsatsar

Araber vill bygga för 6 miljoner euro

Spansk polis förhindrade svensk begå självmord efter dödshot mot vän

Annons

Läs också

ITV-anläggningarna kollapsar

Skriven av En Sueco

Pensionen höjs

Goya kommer till Málaga

Svenska kyrkan har öppnat med ny kyrkoherde

Andalusien storsatsar

Araber vill bygga för 6 miljoner euro

Annons

Läs också

Nu blir det lättare att bygga i Fuengirola

Skriven av En Sueco

VTC:are ökar stormartat i Málaga

Skriven av En Sueco

Ny Rotary Club på Solkusten

Skriven av En Sueco

Direktflyg mellan Málaga och Qatar

Skriven av En Sueco

Ny regering nästa vecka

Skriven av En Sueco

Färst antal trafikolyckor under 2019

Skriven av En Sueco

Markanta prisökningar på bostäder

Skriven av En Sueco

Mangocello - njut den som den är eller i en cocktail

Skriven av Sara Laine, sara@norrbom.com
Annons