27. oktober, 2020  |  Skriven av Henrik Andersen

På andra sidan... Står vi mitt i ännu en gåta?

Det är hårda tider, för alla, över hela världen. Trots det verkar det gå ganska utmärkt på världens börser. För trots att vi befinner oss mitt i en kris, då de ekonomiska bakslagen är mycket, mycket större än under finanskrisen, har förlusterna på aktiemarknaden varit minimala.

På flera platser är man till och med tillbaka på samma nivå som i början av året, innan coronakrisen bröt ut. Men hur kan detta komma sig? Hur kan aktiemarknaden hålla denna nivå, och i vissa tillfällen till och med stiga än högre, när världsekonomin blöder mer än någon i dag levande människa kan minnas?

Nästan alla inom facket är eniga om att det är anmärkningsvärt och förvånande. Men dessa två ord är inte stora nog för gemene man. Det är nämligen årets största gåta.

Jag är med på att aktiemarknaden nästan alltid ligger ett steg före den ekonomiska utvecklingen. Jag är också med på att vi kommer att se goda tider igen, och att vi redan nästa år kan hoppas och förvänta oss högre omsättningar och intäkter inom riktigt många områden. Men den förklaringen är väl knappas tillräcklig!

Ekonomiskt ligger vi nästan alla för räkning, och det måste väl påverka företagens intäkter – även de börsnoterade bolagen. Återigen är jag med på att det bestämt inte behöver betyda att omsättningen störtdykt i alla företag, som här i Spanien. Jag är också med på att den nuvarande nollräntan kan stimulera lusten att investera i aktier. Men återigen: är den förklaringen tillräcklig? De investeringslystna kan väl också hitta godbitar på bostadsmarknaden, bland start ups eller, lite mer konservativt, på obligationsmarknaden.

Vänder vi blicken ut i världen, mot de riktigt stora börserna, behöver man inte vara knivskarp för att se att teknologiaktierna blomstrar. Det ger mening under en tid då allt mer digitaliseras. I gengäld ser jag inte logiken i, att en enda sektor, på egen hand, kan dra ut den globala aktiemarknaden ur en allvarlig kris. Det har inte skett förr i alla fall.

Vi ser – glatt – hur världens alla centralbanker och regeringar näst intill kollektivt skickar ut oanade summor i samhällena för att stötta ekonomierna. Denna massiva stimulans, speciellt de gigantiska obligationsuppköpen, ger en likviditet som kommer att hamna någonstans. Och denna plats kan naturligtvis vara aktiemarknaden. Det verkar rimligt, men återigen: är denna förklaringen tillräcklig? Knappast – för det förklarar fortfarande inte framgångarna på den finansiella marknaden och den ekonomiska verkligheten. Och inga nyckeltal har hittills skingrat våra tvivel kring en snabb och övertygande återhämtning efter coronakrisen. Men aktiemarknaderna håller nivån. För mig är detta – just nu – årets största gåta. Strunt i det – bara det förblir en gåta och inte ännu en bubbla som plötsligt säger pang.

Vi hoppas på det bästa. Allting blir bättre nästa år.

Senaste nyheterna

Ännu svårare att besiktiga bilen

Tornado i Estepona

Covid-19: Andalusien förlänger restriktionerna

Covid-19: Vaccineringsplan för befolkningen färdig

Stor tumult kring ny skollag

Black Friday förväntas slå alla rekord

Annons

Läs också

Covid-19: Regeringens vaccineringsplan är färdig

Skriven av En Sueco

Covid-19: smittsiffrorna störtdyker i Andalusien

Ännu svårare att besiktiga bilen

Tornado i Estepona

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco december 2020

Ett fenomen här för att stanna – Onlineunderhållning i Spanien

Covid-19: Andalusien förlänger restriktionerna

Annons

Läs också

Kommuner sparar förmögenheter på årets julbelysningar och event

Skriven av En Sueco

Covid-19: Restriktionerna revideras i helgen

Skriven av En Sueco

Covid-19: Positiv utveckling i det mesta av Spanien

Skriven av En Sueco

BBVA kanske köper Banco Sabadell

Skriven av En Sueco

Covid-19: Restriktionerna börjar ge effekt

Skriven av En Sueco

Covid-19: Ytterligare ett vaccin på väg till Spanien

Skriven av En Sueco

Stor bankfusion på väg

Skriven av En Sueco

Den nya P.A.D.-kalendern är färdig, så var redo för 2021 och hjälp djuren på samma gång!

Skriven av En Sueco