¿Qué pasa? - Costa del Sol

Málaga värdstad för Goya 2020

Den spanska filmakademin har varje år sedan 1987 utnämt de bästa spanska och utländska filmerna och filmfolket i form av Goya-priserna.

Värdstäderna har hittills varit Madrid, Barcelona och Sevilla – de två sistnämnda bara en gång var. Därmed är det bara tredje gången som ceremonin och galan hålls i en stad utanför landets huvudstad, liksom att det är första gången som Málaga är värd för galan.

Prisutdelningen m.m. sker den 25 januari i idrottshallen José María Martín Carpena.

Dagarna innan kommer det hållas flera olika aktiviteter i staden. Se mer på www.malagadeporteyeventos.com.Vill du veta mer? Läs om Goya-prisutdelningen i artikeln här i månadens En Sueco.

Pärla för välgörenhet

I år kommer tandläkare Christina Radics resa tillsammans med Marianne Steneholm (grundare till Maiti Nepal Marbella) till Maiti Nepal – en icke-vinstdrivande organisation i Nepal som hjälper kvinnor och barn som fallit offer trafficking. På plats kommer Christina Radics att erbjuda gratis tandvård till de boende hos Maiti Nepal. För projektet arrangeras flera insamlingsevenemang. Ett av dessa är en pärldag, då alla som vill är välkomna att komma och pärlar armband, som sedan säljs till fördel för att kunna köpa in den tandvårdsutrustning som krävs för resa till Maiti Nepal.

Pärldagen är den 25 januari kl. 16.00 hos Nordic Dental Centre i Fuengirola. Anmälan görs till: info@nordicdentalcentre.com

100 års magi med Disney

Den stora föreställningen Disney on Ice gästar tre storstäder i Spanien med föreställningen 100 años de Magia (100 års magi).

Ÿ 27 februari – 3 mars: Madrid.

Ÿ 5 – 8 mars: Barcelona.

Ÿ 12 – 15 mars: Sevilla.

Biljetter från 15 euro på: www.elcorteingles.es/entradas.

Julkrubbor året runt

Har du inte fått nog av de fina julkrubborna under helgerna som varit? Då bör du styra kosan mot Mollina, lite norr om Antequera, för där har man nämligen en permanentutställning med julkrubbor. Utställningen huserar 70 julkrubbor och tusentals figurer, som skapats av spanska och internationella konstnärer, och den anses vara den största i världen av sitt slag. Inträde vuxen: 6 euro, barn 3 euro. Se mer på: www.museodebelenes.com.

Slaktardag i Ardales

I staden Ardales firar man årets stora slaktardag, Fiesta de la Matanza, den 2 februari. Här hedrar man den traditionella tillverkningen av korvar och skinkor, som tillagas efter att grisarna slaktats.

Denna dag tillagas även en gryträtt, som liksom korvarna och andra godsaker serveras till besökarna, som mitt på dagen samlas på torget Plaza de la Constitución. I slutet på eftermiddagen är det också musik och underhållning.

Ardales ligger i dalen Valle del Guadalteba, norr om Málaga och sydväst om Antequera. Från t ex Fuengirola, Mijas samt Marbella kan man med fördel köra via Cartama och Pizarra.

Vårlöksfestivitas

Gran Festa de Calçotada är namnet på festen för calçots, som är en slags vårlök, som firas den 26 januari i Valls i Tarragona i Katalonien, där calçots näst intill kan liknas en kulinarisk symbol på allting katalanskt.

Denna dag finns det gott om möjligheter för att få smaka på vårlökarna. Det finns även tävlingar om den bäst tillagade löken över öppen eld samt dem bästa, tillhörande romescosåsen.

Tamborrada: 24 timmars trummande i San Sebastián

I totalt 24 timmar slår tusentals invånare, utklädda till soldater, på trummor under denna festivitas som kallas Tamborrada, eller Donostiako Danborrada, som den heter i San Sebastián. Här koncentreras det öronbedövande ljudet till på och omkring Plaza de la Constitución.

Traditionens rötter sträcker sig tillbaka till 1800-tallet och Carlistkriget, som speciellt drabbade norra Spanien. Och det är alltså detta som det fortfarande väsnas över.

Trumdygnet håller på från midnatt till midnatt den 19-20 januari.

Nyårskonsert i Málaga

Vill man uppleva en nyårskonsert lik den storslagna och traditionsrika konserten i Wien bjuder Málaga på ett bra alternativ. 

Nyåret 2020 firas med en stor konsert och galaföreställning med Málagas Symfoniorkester som på Teatro Cervantes spelar verk av bl.a. Arturo Márquez, Astor Piazzolla, Pacho Flores samt Johann Strauss – både far och son.

Nyårskonserten är den 3 januari och börjar kl. 20.00. Biljetter från 12 euro på: www.unientradas.es.

De Tre Vise Männen är på väg

Heliga Tre Konungar firas sent på eftermiddagen/tidig kväll den 5 januari i nästan alla städer och byar med parader genom de centrala gatorna, där de Tre Vise Männen delar ut gåvor i form av godis till barnen. Varje stad har sitt egna sätt att fira dagen på liksom att tidpunkterna även kan variera.

Världen runt i Madrid

Fitur är en av världens största resemässor och i mässcentret Feria de Madrid kan man på några timmar ta sig världen runt genom att gå från monter till monter och paviljong till paviljong. Mässan hålls den 22-26 januari. De två första dagarna är det enbart öppet för fackfolk inom resebranschen.

Läs mer på: www.ifema.es

Kristna och morer slåss även 2020

Många städer har under de århundraden som gått, sedan morerna tillslut förvisades från Spanien, firat en byfest vari huvudtemat är slaget mellan kristna och morer. I några regioner och kommuner har man dock förbjudit detta eller på annat sätt försökt att få slut på traditionen då striderna alltid slutar med att de kristna vinner, vilket en del menar är diskriminerande mot den muslimska minoriteten i landet. Förespråkare för festen anser dock att det handlar om en gammal tradition som speglar historien, så som en gång utspelade sig i landet.

Fiesta de Moros y Cristianos, som det heter, firas därför fortfarande på många platser och under olika datum under året.

Först ut i kalendern och kanske mest representativ är Valverde de Júcar i Cuenca, där den stora striden äger rum dagarna mellan 5-10 januari. Där har festen firats sedan 1496! Sedan fortsätter slagen från stad till stad, till dess alla städer är ”återerövrade”.

Föreläsningar med The Art Society 

En föreläsning på engelska om ett antal spektakulära konststölder, bl.a. stölden av Munchs "Skriet".Varför stjäls det konst och vad är det som lockar med berömda mästerverk? Föreläsaren kommer också att diskutera om att konststölder är världens tredje största kriminella aktivitet, efter att sälja droger och vapen, och konsekvenserna av detta.

Fuengirola: 14 januari kl. 16.30 på Salon Varietes.

Nerja: 15 januari kl. 18.00 i Centro Cultural

Gratis för medlemmar, 10 euro för icke medlemmar. 

Föreläsning ges på engelska om magi och mysterier i det moriska Marocko och varför ett stort antal konstnärer rest till Marocko genom tiderna. Delacroix ska ha uttryckt sig som följer när han kom dit: "Jag ser Goya överallt. Det är ett ställe som gjort för konstnärer, levande och imponerande. Det är en underbar värld full av tankeväckande intryck."

Mijas: 15 januari kl. 10.30 i Club Danés.

Pris 8 euro för medlemmar, 10 euro för icke-medlemmar. Antalet platser är begränsat, ta kontakt för att boka plats.

För mer information: www.theartsociety-costadelsol.org

Formel 1 2020

Det spanska prix-racet i Formel 1 körs 8 – 10 maj i Montmeló i norra Katalonien, ca 25 km från Barcelona.

Banan, som heter Circuit de Barcelona-Catalunya, öppnades 1991 och har plats för 140 000 åskådare. Mer information och biljetter (från 99 euro för en dag och 149 för tre dagar) kan köpas via bl.a. www.tickets2gp.com och www.formula1.com.


Helgdagar

1 januari: Nyårsdagen

6 januari: Heliga Tre Konungar


Alhaurín de la Torre

12 januari

Tiden för att springa halvmaraton har kommit. VI Media Maratón y Carrera Popular startar vid Polideportivo El Limón. Se mer på: www.dorsalship.es.

20 januari

San Sebastián, stadens skyddshelgon firas med folkdans, verdiales, musik, mässor och kulinariska upplevelser. Se mer på: www.alhaurindelatorre.es.

Almuñécar

2 januari kl. 19.00

Nyårskonsert med Joven Orquesta Mediterránea i Casa de la Cultura.

4 januari kl. 20.00

Banda Municipal de Música ger deras version av nyårskonsert i Centro Cívico La Herradura.

Benálmadena

17 januari - 1 februari

Medelhavets färger är namnet på en utställning med konst av Ana Stebakova, som kan ses i Castillo Bil Bil.

Comares

13 januari

I 1442 gjorde de kristna uppror mot det muslimska styret. Detta markerar man denna dag, samma datum som den heliga Hilario de Poitiers död, vilket har gett namn till dagen: Fiesta de Honor a San Hilario de Poitiers. Det är parader, musik och annan festivitas.

Frigiliana

Permanent

Galería Krabbe har ett stort urval av Arne Haugen Sørensens verk samt verk av bland andra Pierre Alechinsky, Martin Bigum, Morten Schelde och Yujiro Otsuki. Öppet efter avtal per tel. 609 511 195.

Fuengirola

2 – 5 januari

Robinson Crusoe Pantomime sätts upp på Salon Varieres. Olika tider, inkl. matiné. Info om biljetter m.m. på tel. 952 474 542, www.salonverietestheatre.com.

10 – 12 januari

Johnny G spelar en konsert på Salon Varieres. Kl. 19.30, söndag dock kl. 19.00.

21 – 26 januari

Komedin Noises Off sätts upp på Salon Varieres. Kl. 19.30, söndag dock kl. 19.00.

31 januari och 1 februari kl. 19.30

Sultans of Swing, hyllningskonsert till Dire Straits står på plakaten på Salon Varietes.

12 – 16 februari

Föreställningen The Secret Garden spelas på Salon Varieres. Kl. 19.30, söndag dock kl. 19.00.

Málaga

Till och med 2 mars

Centre Pompidou bjuder på en spännande och tankeväckande utställning med titeln Utopías Modernas (moderna utopier). Se mer på: centrepompidou-malaga.eu.

Till och med 1 mars

Museum Carmen Thyssen ställer ut Fantasía Árabe, orientaliska målningar i Spanien. Se mer på: www.carmenthyssenmalaga.org.

Till och med 2 februari

Picasso Museet huserar utställningen Calder – Picasso om de två konstnärernas kreativa relation. Se mer på: www.museopicassomalaga.org.

Till och med 19 januari

Musikalen A Chorus Line spelas i Antonio Banderas teater Teatro del Soho.

Föreställningen visas olika tider. Biljetter från 18 euro på: www.elcorteingles.es/entradas.

6 januari – 8 februari

Teaterfestivalen 37 Festival de Teatro de Málaga bjuder på många olika föreställningar på bl.a. Teatro Cervantes och Teatro Echegaray. 

24 – 26 januari

Retro Auto & Moto Málaga heter en mässa med antika bilar och motorcyklar, som hålls i kongresscentret Palacio de Congresos.

12 och 13 februari

Mässan Foro Transfiere, som handlar om vetenskap, teknologi och innovation, hålls i kongresscentret. Se mer på: www.fycma.com.

20 och 21 februari kl. 20.00

Málagas symfoniorkester spelar verk av Ravel, Elgar och Debussy på Teatro Cervantes. Biljetter från 9 euro på: www.unientradas.es.

Marbella

Till och med 18 april 2020

Museo Ralli har en utställning med latinamerikansk, revolutionär konst under titeln Movimiento Espartaco. Gratis inträde kl. 10.00-15.00 tisdag-lördag.

Varje fredag, lördag och söndag kl. 10.00 – 12.00

Besök i de romerska termiska baden– Termas Romanas de la Bóvedas – i San Pedro. De är från 200-talet. Man måste avtala besök på tel. 952 768 767.

Till och med 31 januari

Picasso, Vilató, Xavier, una linea familiar, utställning på Museo del Grabado i den gamla stadsdelen. Mer info på: www.mgec.es.

Varje fredag, lördag och söndag kl. 10.30 – 13.30

Besök i Villa Romana de Río Verde. Avtala besök på tel. 952 768 767.

31 januari kl. 20.00

Alexander Rosenbaum ger en konsert i kongresscentret. Biljetter från 35 euro. Se mer på: www.marbellacongresos.com.

Mijas

Permanent

En stor samling av Picassos keramiska verk kan ses på CAC Mijas. Se mer på: www.cacmijas.info.

Till och med 7 januari

Målningar och skulpturer av syskonen Madueño kan ses i Casa Museo de Mijas.

17 januari

Denna dag vallfärdar man till kapellet San Antón med hundar, katter, getter och andra husdjur för att få djuren välsignade.

Nerja

Till och med 12 januari

Museo de Nerja har en utställning med konst av Carlos Álvarez.

18 januari kl. 20.00

Flamenco med Ana Pastrana i Centro Cultural Villa de Nerja. Inträde 15 euro.

Torremolinos

2 februari kl. 09.30

Halvmaraton. Start på Estadio Municipal.

6 – 9 februari

Rockin’ Race Jamboree, där internationella band spelar 60-talsinspirerad musik, i kongresscentret. Se mer på: www.rockinrace.com.


Marknadsdagar

Måndag

Marbella: Recinto Ferial (feriaplatsen)

Málaga: Barriada de La Luz och Barriada de las Campanillas

Torrox: Costa och Pueblo

Tisdag 

Nerja: Mellan Urbanizacion Flamingo och Almijara II

Málaga: Puerto de la Torre

Fuengirola: Recinto Ferial (feriaplatsen)

Onsdag 

Estepona: Avenida Juan Carlos I

Málaga: Huelin och De la Paz

Benalmádena Costa: Parque de La Paloma 

Mijas: La Cala de Mijas

Torsdag

Torremolinos: Recinto Ferial (feriaplatsen)

San Pedro de la Alcántara: Recinto Ferial (feriaplatsen)

Málaga: Parque Juan Jurado

Mijas: Calypso, Calahonda

Torre del Mar: Plaza de la Paz

Fredag

Arroyo de la Miel: vid Tivoli World

Benalmádena Pueblo: Plaza del Alguail

San Luis de Sabinillas: Marknad vid Paseo Marítimo

Lördag 

Caleta de Vélez: vid N-340

Marbella: Puerto Banús, Nueva Andalucía 

Málaga: Huelin och El Palo

Fuengirola: Loppmarknad på Recinto Ferial (feriaplatsen)

Mijas Costa: Las Lagunas (Antonio García Bueno, Benajarafe och Alfarnate)

La Cala de Mijas: feriaplatsen

Viñuela: Ekologisk marknad vid trädgårdscentret Eco Market

Söndag

Torremolinos: Recinto Ferrial (feriaplatsen)

Estepona: Hamnen

Nerja: Mellan Urbanizacion Flamingo och Almijara II

Málaga: Konstmarknad Galería de Arte de Muelle Uno (kl. 11.00 - 16.00)

Fuengirola: Vid Miramar, Calle Méndez Núñez

Mijas: Calypso, Calahonda

San Luis de Sabinillas: Loppmarknad vid Valle Romano

Coín: Ekologisk marknad.

De flesta marknader öppnar kl. 10.00 och stänger kl. 14.00. (Med reservation för ev. ändringar i samband med helgdagar m.m.)

Senaste nyheterna

Goya kommer till Málaga

Svenska kyrkan har öppnat med ny kyrkoherde

Andalusien storsatsar

Araber vill bygga för 6 miljoner euro

Spansk polis förhindrade svensk begå självmord efter dödshot mot vän

Annons

Läs också

ITV-anläggningarna kollapsar

Skriven av En Sueco

Pensionen höjs

Goya kommer till Málaga

Svenska kyrkan har öppnat med ny kyrkoherde

Andalusien storsatsar

Araber vill bygga för 6 miljoner euro

Annons

Läs också

Nu blir det lättare att bygga i Fuengirola

Skriven av En Sueco

VTC:are ökar stormartat i Málaga

Skriven av En Sueco

Ny Rotary Club på Solkusten

Skriven av En Sueco

Direktflyg mellan Málaga och Qatar

Skriven av En Sueco

Ny regering nästa vecka

Skriven av En Sueco

Färst antal trafikolyckor under 2019

Skriven av En Sueco

Markanta prisökningar på bostäder

Skriven av En Sueco

Mangocello - njut den som den är eller i en cocktail

Skriven av Sara Laine, sara@norrbom.com
Annons