30. januari, 2021  |  Skriven av Gabriella Elkhouri

Torremolinos under 60- och 70-talet – Den gyllene epoken

Costa del Sol har under flera årtionden varit en populär destination bland semesterfirande skandinaver, engelsmän och inte minst omtyckt av spanjorer från andra delar av landet. I tider som dessa, när avsaknaden av turister är stor, kan vi inget annat än att göra en tillbakablick till när kusten fick sin allra första turistboom för 60 år sedan. 

Det hela började på 1960-talet, när det som ursprungligen bara var en liten fiskeby blev ett av Spaniens ultimata turistområden, när charterflyg började transporterade mängder med turister till Málaga. Människor kom från alla håll för att besöka Torremolinos och även centraleuropéer och skandinaver kom för att njuta av sol och strand. 

Det som tidigare varit svart och vitt på grund av diktaturen kom att bli en fristad där breda marginaler för tolerans blomstrade; allting var tillåtet så länge det inte var en skandal.

I samband med godkännandet av press- och tryckfrihetslagen, mer känd i Spanien som La Ley Fraga, blev censuren i Spanien allt mer avslappnad, och landet började bli allt friare. Avskaffandet av censur 1966 blev ett perfekt tillfälle för den lilla fiskebyn att locka till sig turister genom att marknadsföra den gränslösa och liberala bilden av Torremolinos. Allt flera kändisar och turister började besöka staden, speciellt för att se ny arkitektur som bröt ut i tidernas urbana system. Torremolinos kom att bli den perfekta semesterorten för konstnärer, artister, aristokrater, hippies och kändisar, detta på grund av den liberala, tillåtande och kosmopolitiska atmosfären som differentierade området från andra städer på Costa del Sol.

Torremolinos placeras på kartan

I samband med att fler hittade vägen till Torremolinos började allt flera hotell byggas för att ackommodera alla turister. År 1959 firades den historiska milstolpen för öppnandet av det första lyxhotellet i Torremolinos, hotell Pez Espada. Kändisar som Kirk Douglas, Sofia Loren, Brigitte Bardot, Orson Welles, Ava Gardner, Anthony Quinn och Frank Sinatra var några av många som besökte hotellet. Hotellet Tropicana blev också en stor succé och Tropicana Beach Club blev den första stora "chiringuito" på Costa del Sol samt den första stranden där bikini blev tillåtet. Strändernas upplägg började nu ändras från sitt naturliga tillstånd för att göra plats åt de första solsängarna och det infördes uthyrning av solstolar på stranden för turister. Torremolinos blev symbolen för hela Costa del Sol och en viktig start för turistutvecklingen i Spanien. Totalt anlände 300 000 internationella turister Málagas flygplats 1961 och i slutet av 1970-talet hade hotellen i Torremolinos 19 000 tillgängliga sängplatser för besökande. 

Varför blev Torremolinos så populärt bland svenskarna? 

Torremolinos blev tidigt förknippat med staden där “Las Suecas” fanns, vilket lockade även festsugna spanjorer. 

Men att svenskar sökte sig till Torremolinos förklaras inte bara med fest. Förklaringen går att hitta redan 1954, när Colegio Sueco de Vacaciones en España (svensk sommarskola) invigdes i Torremolinos. Öppnandet av skolan var ett perfekt tillfälle för svenskar med barn att resa bort från det kalla svenska klimatet, samt en chans för spanjorer att lära känna nordborna. Skolan låg i Playamar, vid hotellet Pontinental, och fanns kvar i Torremolinos fram till mitten av 1960-talet.

Nattlivet i Torremolinos 

För att dra nytta av potentiella turistintäkter efter att solen gått ned öppnades flera restauranger, diskotek och festlokaler i Torremolinos. Med sitt stora utbud av klubbar och en atmosfär av tolerans, blev staden också attraktiv bland tusentals ungdomar från den spanska huvudstaden samt närliggande kommuner. 

Med klubbarna bredde diskomusiken ut sig, vilken kom att förändrade allt. El Dorado var den första klubben som spelade discomusik, och lockade många yngre, men den toleranta attityden och livsstilen i Torremolinos började nu också locka stora rubriker. Spanien lydde fortfarande under en extremt hängiven katolsk diktator, så snart stämplades Torremolinos som en skandalös plats där droger var vanliga och dit utlänningar från hela världens kom på jakt efter ett njutningsfullt levnadssätt. 

Minnen berättar historien

Få anläggningar från den beskrivna epoken finns bevarade och med åren har turisternas samt invånarnas intressen förändras. I dag besöks inte Torremilonos längre av stora stjärnor och aristokrater som önskar uppleva några dagars frihet. Och kanske kommer Torremolinos aldrig mer att återuppleva en tid igen där nattlivet är det största, men det kommer alltid att finnas ett outplånligt minne av fotografier, anekdoter och legender, som berättats av dem som upplevde de stora stunderna. 

Torremolinos kommer alltid att bli ihågkommet som en plats som satte färg i Spaniens mörka tid. 


Källor: 

hoy.es

torremolinoschic.com

rtve.es

diariovasco.com

andaluciainformacion.es

Senaste nyheterna

Covid-19: Desinfektion av gator ej nödvändigt

Kyrkan erkänner (några) övergrepp

Arabiska bad från 12:e århundradet hittade i tapasbar i Sevilla

Jättepark på väg i Mijas

Málaga-företag når nya rekord

Engelsmännen kommer den 17 maj

Annons

Läs också

Covid-19: Stor försiktighet trots bra utveckling

Skriven av En Sueco

Covid-19: Färre på sjukhus

Covid-19: Desinfektion av gator ej nödvändigt

Kyrkan erkänner (några) övergrepp

Arabiska bad från 12:e århundradet hittade i tapasbar i Sevilla

Jättepark på väg i Mijas

Málaga-företag når nya rekord

Annons

Läs också

Covid-19: Tredje smittvågen under kontroll

Skriven av En Sueco

Covid-19: Vaccinering på halvfart

Skriven av En Sueco

Fler byggprojekt på väg i Marbella

Skriven av En Sueco

Påskveckan har presenterats

Skriven av En Sueco

Självstyrande buss i Málaga

Skriven av En Sueco

Málaga välkomnar distansarbetare

Skriven av En Sueco

Covid-19: Nanomaterial mot coronavirus

Skriven av En Sueco

Covid-19: 26 kommuner slipper perimeterkarantän

Skriven av En Sueco