5. maj, 2020  |  Skriven av Louise Mercedes Frank

Världens största lilla museum i Mijas Pueblo

Dalís Kristus på ett knappnålshuvud.

”Carromato de Max” står det med stora bokstäver på sidan av den gula vagnen i Mijas Pueblo som egentligen är en cirkusvagn. Det är dock inte mycket ”max” över miniatyrmuseet, som vi nu ska besöka, utöver att de har ”världens största utställning av små ting”, som broschyren vid ingången säger. ”Max” refererar inte heller till storleken på museet utan till Professor Max, som grundade museet 1972.

I dag inhyser det lilla museet 360 miniatyrer som finns i små glasbubblor inne i den gamla cirkusvagnen. På bubblorna finns starka luppar, så att besökarna kan se de pyttesmå konstverken eller koristerna som finns inuti.


Professor Max – hypnos och miniatyr 

De pyttesmå konstverken är oerhört intressanta att titta på. Dock är det helt omöjligt för en kamera att göra dem rättvisa eller visa det pillarbete som ligger bakom t ex målningen av Den Sista Nattvarden på ett riskorn. Du som läsare måste därför besöka vagnen själv och se verken med dina egna ögon. Låt oss i stället fokusera på mannen bakom samlingen, Professor Max, vars borgerliga namn var Juan Elegido Mallán. Han var, på sin tid, en av de kändaste hypnotisörerna i världen, vilket också var orsaken till att Professor Max reste världen runt samt till fjärran länder. Under sina resor fick han till vana att köpa med sig miniatyrer hem, vilket blev en stor samling av föremål från 50 länder. De föremål som Professor Max köpte var t ex små minikonstverk målade på riskorn eller utskurna i tandpetare, bara för att nämna några.

Detaljerna är många och imponerande. Här ses ett schackspel i mycket mindre version än dockhusstorlek.

Enastående krympta exemplar

Det mest enastående föremålet i utställningen i Mijas finns längst bak i den gula vagnen. Längst in i den ena delen finns utställningens största minisak. Inifrån glasbubblan tittar ett krymphuvud ut på de förbipasserande. Ovanför bubblan berättar en skylt om att krymphuvudet är verifierat av FBI som ett äkta krymphuvud från en kaukasisk man. Huvudet införskaffades under Professor Max resa till Kongo, då han besökte en stam som praktiserade denna häxkonst. Här hypnotiserade han flera av stammens medlemmar och som tack gav stammens ledare honom ett av de enda krymphuvuden från en kaukasisk person som finns i hela världen. Krymphuvudet är över 100 år gammalt och kan vara en missionär som hamnade fel och kom in på stammens territorium, även om det inte är helt säkert.

Professor Max dog i en trafikolycka 1975, 63 år gammal. Han efterlämnade en samling med 65 000 föremål från hela världen. I dag är samlingen fördelad mellan ett museum i Alicante samt i vagnen i Mijas Pueblo.

Troligtvis en olycksalig missionär som hamnade fel i Kongo för mer än 100 år sedan. I dag hänger hans krymphuvud på museet i Mijas Pueblo. 

Inträdet hjälper psykiskt sjuka

Museet i Mijas Pueblo drivs av en icke-vinstdriven organisation, Afesol, som hjälper psykiskt sjuka eller personer med olika mentala svårigheter. Mijas kommun upplåter marken och Afesol sörjer för museet. Organisationen har bland annat arbetsträningsprogram för personer som är psykiskt utsatta och den dag när En Suecos utsända besöker museet satt det två kvinnor i biljettkassan. Pilar Esteban, som varit med sedan organisationen började 1999, samt en yngre kvinna, som arbetstränade, och som leende svarade på journalistens frågor.

Praktisk information

Du ser den gula cirkusvagnen på backen uppe till vänster när du kommer upp från parkeringen i Mijas Pueblo.

Avenida del Compás, s/n 29650 Mijas Pueblo

Öppet kl. 10.00 – 22.00 (sommartid) och kl. 10.00 – 18.00 (vintertid)

Inträde Vuxna: 3 euro.Barn (6-14 år): 1,5 euro. Personer över 65 år: 2 euro.

www.carromatodemijas.org


Detta och mycket mer kan du se på museet 

Världens sju underverk målade på en tandpetare.

Mijasåsnan målad på ett riskorn.

President Lincoln målad på ett knappnålshuvud.

Äkta krymphuvud av en kaukasisk man.

Senaste nyheterna

Ny plan för stadsplanering på väg

Byggbranschen tillbaka på spåret

Bekymmer kring de många små Covid-19-utbrotten

Plaza Mayor utökar sin designer outlet

Coronakrisen slår mot fastighetsmarknaden

Covid-19: Oro kring nya små utbrott

Annons

Läs också

De mest lovande stjärnorna inom spansk fotboll just nu

Skriven av En Sueco

Munskydd obligatoriskt från och med onsdag

Spanskt Covid-19 vaccin färdigt 2021

Ny plan för stadsplanering på väg

Kustpärlan Nerja

På besök i Baskien

Annons

Läs också

Espadrillos

Skriven av Rikke Luell Printz

Byggbranschen tillbaka på spåret

Skriven av En Sueco

Bekymmer kring de många små Covid-19-utbrotten

Skriven av En Sueco

Plaza Mayor utökar sin designer outlet

Skriven av En Sueco

De lokalas Granada

Skriven av Paulo Chichon och Mathias Krøyer Vejrup

Coronakrisen slår mot fastighetsmarknaden

Skriven av En Sueco

Covid-19: Oro kring nya små utbrott

Skriven av En Sueco

Covid-19: IT-branschen skapar fortfarande arbeten

Skriven av En Sueco