1. januari, 2020  |  Skriven av Sven Källström, Alamo Costa del Sol Real Estate

Vet du att du kan få ROT-avdrag för din bostad i Spanien?

Svenskar som betalar skatt i Sverige och äger bostäder i ett annat EU-land kan göra avdrag för rotarbete som utförs där, precis på samma sätt som de kan göra för bostäder i Sverige. Många vet inte om detta och här i artikel berättar jag mer om denna fantastiska möjlighet att finansiera din renovering eller ombyggnad av din spanska fritidsbostad.

Köper du en bostad i Spanien som behöver renoveras eller byggas ut så finns det ett utmärkt sätt att sänka kostnaderna. Rotavdrag är en skattereduktion som ges till privatpersoner för vissa typer av arbeten som utförs i bostaden. Om du är resident i Sverige och använder den spanska fastigheten som fritidsbostad har du rätt till rotavdrag på samma sätt som om fastigheten legat i Sverige.

Så fungerar ROT-avdraget vid arbeten i Spanien

Du måste äga fastigheten, huset eller lägenheten där renoveringen eller bygget ska genomföras. Du måste ha betalat svensk inkomstskatt. Du ansöker inte själv om rot- eller rutavdraget. Det gör företaget som har utfört arbetet. De drar av en del av arbetskostnaden på fakturan till dig.

Om företaget du anlitar är spanskt så måste de begära ut ett skuldfrihetsbevis från spanska skattemyndigheten. Detta är ett krav för att de sedan ska kunna få ut ROT-pengarna från svenska Skatteverket. Du som kund och beställare får avdraget gjort direkt på slutfakturan, alltså inget pappersarbete för din del. Endast arbetskostnaden ger rätt till avdrag, men inte materialkostnader. Följande regler gäller:

·       Rotavdraget får vara max 30 procent av arbetskostnaden

·       Rotavdraget får max uppgå till 50 000 kronor per person

Krav på elektronisk betalning för rätt till rotavdrag från och med 1 januari 2020

Riksdagen har fattat beslut om att införa krav på elektronisk betalning för att få rätt till rotavdrag.

Exempel på elektronisk betalning är betalning med kontokort, BankID eller Swish. Även en betalning med inbetalningskort på bank eller via e-tjänst är en elektronisk betalning. Reglerna gäller för alla arbeten som betalas från och med 1 januari 2020, även om arbetet påbörjades tidigare.

Vad behöver du tänka på när du ska renovera din fastighet i Spanien?

Generellt sett är det billigare att renovera i Spanien än i Sverige. Framför allt är arbetskostnaden betydligt lägre. Det handlar också om vilka material du använder. Trämaterial till exempel är dyrare i Spanien än i Sverige, medan kakel- ellerkeramikplattor kan vara betydligt billigare i Spanien. En tumregel är att ett standardkök kan kosta 7 000–15 000 euro, ochför ett badrum bör du kalkylera 4 000–10 000 euro. Skillnaderna i priser är naturligtvis beroende på vilken kvalitet ochvilket material du använder. Om en modernisering respektive om- eller tillbyggnad av en fastighet kräver externa förändringar av exempelvis ytterväggar, installering eller byte av fönster eller dörrar, så måste man ansöka ombyggnadstillstånd hos kommunen där fastigheten är belägen. Detta tillstånd heter Licencia de Obra (byggnadstillstånd). Det finns två huvudsakliga typer av byggnadstillstånd i Spanien. Licencia de Obra Mayor (större byggnadstillstånd) behövs för att bygga ut huset eller ändra dess konstruktion och görs i samarbete med en arkitekt som utarbetar ett byggnadsprojekt. För mindre renoveringar ansöker man om Licencia de Obra Menor (mindre byggnadstillstånd). 

Vem kan hjälpa dig med att söka rotavdrag?

Vem ska du vända dig till för att få arbetet utfört? Och hur hittar du en hantverkare eller byggfirma som har kontroll på hur rotavdragen fungerar? Det finns flera skandinaviska, varav en del svenska, företag som arbetar med renoveringar, ombyggnader och inredning. Kontakta mig för mer information om detaljerna hur man ansöker om rotavdrag och lycka till med ditt renoveringsobjekt som du nu kan få hjälp med att finansiera genom rotavdraget. 

Senaste nyheterna

Hotell Hilton redo att öppnas

Lättnader i Spanien: Málaga jublar i Fas 1

Costa del Sol hoppas på den spanska turismen

Munskydd blir obligatoriskt

EU vill öppna Europa med gemensam plan

Lättnader i Spanien: Hela Costa del Sol kan komma att fortsätta till Fas 1

Läs också

Drömmen om att flytta till Spanien!

Skriven av En Sueco

Tydligare regler kring språkbruk på casino

Miljontals spanjorer har ekonomiska problem

Obligatoriskt att bära munskydd

Hotell Hilton redo att öppnas

Lättnader i Spanien: Málaga jublar i Fas 1

Costa del Sol hoppas på den spanska turismen

Annons

Läs också

Fler har behov av nödhjälp

Skriven av En Sueco

Lättnader i Spanien: Málaga kan få komma i Fas 1 på måndag

Skriven av En Sueco

Vaccin på gång

Skriven av En Sueco

Karantän för alla inresande till Spanien

Skriven av En Sueco

Lättnader i Spanien:

Skriven av En Sueco

Det nationella nödläget förlängt

Skriven av En Sueco

Välkommen till framtidens shopping

Skriven av En Sueco

Coronavirus: Markant minskning av antalet smittade

Skriven av En Sueco