4. maj, 2020  |  Skriven av Sara Laine

Baraja española - den spanska kortleken

Det är lätt att tro att den kortlek som vi känner igen med spader, hjärter, ruter och klöver, med 52 kort, även kallad den fransk-engelska kortleken, är den självklara när det talas om en kortlek. Men en bit bort från de spanska turiststråken hittas lätt en kortlek som ser annorlunda ut jämfört med den du är van vid från Sverige. Spanien har nämligen en egen variant av spelkort – den spanska kortleken baraja española (baraja = kortlek).

Färre kort och fyra sviter

Den spanska kortleken härrör, inte förvånande med hänsyn till landets historia, från de arabiska spelkorten. Den består av 40 eller 48 kort och delas upp i fyra sviter med symboler bevarade från medeltiden: oro (guld), basto (stav), espada (svärd) och copa (bägare). Beroende på om kortleken har 40 eller 48 kort består varje svit av nummer 1-7 eller 1-9 samt de klädda korten knekt, ryttare och kung, som är de högsta i ordningen och motsvarar 10, 11 och 12. Runt varje kort finns en ram som beroende på svit har olika många markeringar (la pinta), som gör det lätt att se svit utan att titta på hela kortet – guld har en obruten ram, bägaren har ett mellanrum i ramen, svärdet har två och staven har tre.

Den spanska kortleken har även likheter mer tarotkort, och används även till kartomani, och i Latinamerikanska länder betraktas den spanska kortleken ofta som del av det ockulta.

Exklusiva elfenbenskort innan papperskonsten

Ursprunget till spelkort hittas i Kina där det redan under Tangdynastin (år 618-907) spelades med spelkort. Dock skulle vi i dag kanske inte kalla dessa spelkort, för dessa första varianter var gjorda i ben och elfenben. Men när papperstillverkningen utvecklades och mynt började ersättas med papperspengar (ca 900-talet) började man även göra spelkort i papper, som målades för hand.

Mode för vissa förbud för andra

Med handeln mellan Kina och Mellanöstern tog arabiska köpmän med sig spelkortsidén hem och vidare till Spanien, som ju låg under arabiskt herradöme (år 711-1492). Under senare delen av 1300-talet hade spel med kort introducerats i även andra europeiska länder. Men än så länge skapade de flesta sina egna kortlekar samt hittade på egna spel, som oftast var i form av dobbel, och medan spelkort blev mode på vissa platser förbjöds de på andra. Dels förbjöds spelkorten i delar av Europa då de liksom pesten kom via handelsvägar österifrån och troddes därför kunna orsaka smitta, och dels förbjöds de av vissa makthavare samt kyrkan, då spel och dobbel stred mot deras moral. I Valencia har det hittats förbud från 1384 mot ”ett nytt spel kallat kort”.

Kastar vi i stället en blick mot Katalonien under samma århundrade hittas där ordet naipes (spelkort) i en katalansk ordbok från 1371, dock utan definition, och år 1380 erkändes yrket naipero (kortmakare) i Barcelona.

Ny kortlek

Korten som det spelades med i Spanien så långt i historien hade generellt morisk stil och var som sagt ofta egengjorda. Med tiden började landets regioner att skapa sina mer eller mindre typiska kortlekar och sent under 1700-talet beslutades att en och samma design skulle gälla i hela Spanien. Denna var nu den gamla katalanska designen, från 1600-talets Barcelona, och det var också den som skulle användas vid export av spanska spelkort. 

Sedan början av 1900-talet följer den spanska kortleken en standardisering som designades 1889 av Heraclio Fournier och som kallas den kastilianska designen. Det som stod ut i Fourniers design var att kungarna fick skägg, mynten fick ansikten, svärdet liknar en dolk och bägarna fick röd färg, liksom att de klädda korten fick pseudo-medeltida kostymer. 

Baraja española i världen

Den spanska kortleken är naturligtvis populär i Spanien, men det spelas även med den i södra Italien samt delar av Frankrike. Den är lik italienska carte da gioco, men har färre likheter med franska jeu de cartes.

Andra länder vari det spelas med baraja española är Latinamerika, Nordafrika och Filippinerna. Är du intresserad av andra former av spel, spelautomater, t ex online, finns det många portaler som erbjuder detta, annars får du ha så roligt med baraja española.


La pinta

La pinta, markeringarna i ramen på de spanska korten, har lagt grunden för det spanska uttrycket Le conocí por la pinta (jag kände igenom honom på markeringarna).


Olika spel med spanska kort

Det finns mängder med olika spel med spanska kort och att förklara bara ett skulle ta för stor plats här. Men det finns utförliga förklaringar på både spanska och engelska på Google.

Några spelvarianter är:

Tute

Botifarra

Chinchón 

Pocha

COLLABORATION

Senaste nyheterna

Ännu svårare att besiktiga bilen

Tornado i Estepona

Covid-19: Andalusien förlänger restriktionerna

Covid-19: Vaccineringsplan för befolkningen färdig

Stor tumult kring ny skollag

Black Friday förväntas slå alla rekord

Annons

Läs också

Covid-19: Regeringens vaccineringsplan är färdig

Skriven av En Sueco

Covid-19: smittsiffrorna störtdyker i Andalusien

Ännu svårare att besiktiga bilen

Tornado i Estepona

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco december 2020

Ett fenomen här för att stanna – Onlineunderhållning i Spanien

Covid-19: Andalusien förlänger restriktionerna

Annons

Läs också

Kommuner sparar förmögenheter på årets julbelysningar och event

Skriven av En Sueco

Covid-19: Restriktionerna revideras i helgen

Skriven av En Sueco

Covid-19: Positiv utveckling i det mesta av Spanien

Skriven av En Sueco

BBVA kanske köper Banco Sabadell

Skriven av En Sueco

Covid-19: Restriktionerna börjar ge effekt

Skriven av En Sueco

Covid-19: Ytterligare ett vaccin på väg till Spanien

Skriven av En Sueco

Stor bankfusion på väg

Skriven av En Sueco

Den nya P.A.D.-kalendern är färdig, så var redo för 2021 och hjälp djuren på samma gång!

Skriven av En Sueco