4. april, 2020  |  Skriven av Rikke Iuell Printz

Benidorm - Spaniens Manhattan

Den gamla fästningen med kanonbatteri har gjorts om till en fin utkiksplats. Härifrån har man utsikt över de två stränderna, havet och Isla de Benidorm.

Benidorm ska ha varit Spaniens första fiskeby som gick ut och berättade för världen om sina vackra soliga stränder. Redan 1893 gick det i en Madridtidning att läsa att Benidorm kunde bjuda på hälsosamma vistelser i solen. Samma år kom en handfull madrileños med tåg från huvudstaden för att njuta av det lockande erbjudandet. Med tiden ökade antalet besökare men Benidorm var trots det en liten, lugn by med huvudfokus på fiske och fiskebåtar ända fram till början av 1960-talet.


Skyskrapan Intempo sägs vara Spaniens femte högsta byggnad. Den mäter 192 meter och har 52 våningar inklusive källare och tekniska rum. Den stod färdig 2013.

Charterturismens huvudstad

I dag är Spanien ett av världens främsta turistländer med över 80 miljoner besökare varje år. En lång kustlinje, ett stort antal soltimmar per år, unik kultur och riktade både privata och offentliga satsningar på sektorn har bidragit till att Spaniens charterturism utvecklats till att bli bland de främsta i Europa. Turistindustrin är i dag en av Spaniens största intäktskällor med charterturism som den dominerande. Och Benidorm är charterturismens huvudstad! Detta mycket tack vare Pedro Zaragoza Orts (1922-2008) som var borgmästare i staden mellan åren 1950-1967. Han beslutade sig för att göra Benidorm till ett av Spaniens största turistmål, samt en symbol för modernitet och modern byggnadsstil lät han staden växa mot himlen samtidigt som han förberedde staden för massturism. Benidorm var även den första platsen i Spanien där det blev tillåtet för kvinnor att gå i bikini. Borgmästaren Pedro Zaragoza Orts ska själv ha pratat med general Franco och fått det nödvändiga tillståndet.

Benidorm har fortfarande en ”själ” trots att den kan vara svår att se vid första ögonkastet. Den ursprungliga fiskebyn ligger på en liten höjd som delar staden i två, med Playa de Levante på nordostsidan och Playa de Poniente så sydvästsidan.

Playa de Levante ligger på nordostsidan av staden och är ca 2 km lång.

Här ligger bland annat den vackra San Jaime-kyrkan. Den är från 1700-talet och krönt med två blå kupoler i traditionell medelhavsstil. Inne i kyrkan står Benidorms skyddshelgon, La Virgen del Sufragio. Enligt sägnen drev ett tomt segelfartyg i land i Benidorm 1740. Invånarna fruktade att vraket kunde innehålla råttor, så det beslutades att det skulle brännas, inklusive allt som fanns ombord. I askan från båten hittade man, några dagar senare, den vackra figuren av Virgen del Sufragio, och de sågs som ett mirakel att hon inte tagit skada i elden. I dag står hon i en liten glaskupol inne i kyrkan, där hon kan beundras av besökare.

På den högsta punkten i staden står ett gammalt kanonbatteri. Härifrån är det bra utsikt över havet och det är lätt att se om någon närmare sig sjövägen. Sjörövare härjade nämligen längs kusten under många hundra år. I dag har det lilla området gjorts om till en fantastisk utsiktsplats därifrån man kan njuta av havet och himlen – och den lilla ön Isla de Benidorm, som ligger ute i havet. Det går båtar med glasbotten i skytteltrafik mellan ön och fastlandet, vilka bjuder på en spännande tur för dem som är intresserade av den maritima floran och faunan. På sträckan tillbaka till Benidorm fås en bra överblick över den speciella bebyggelsen längs de två stränderna och det är lätt att förstå varför Benidorm också kallas Spaniens Manhattan.

Benidorm är först och främst känd för sina speciella byggnader. Det största bostadskomplexet, som påbörjades 2006, sägs vara Spaniens femte högsta byggnad. Den mäter hela 192 meter på höjden och har 52 våningar innehållande 269 bostäder. Byggnaden består av två ”tvillingtorn” som byggts ihop i toppen av en konstruktion som ska föra tankarna till en diamant.

Den ursprungliga fiskebyn, med små hus och trånga gränder, ligger mellan de två stränderna.

Bred publik

Under vinterhalvåret domineras stadsbilden av pensionärer, och här finns det plats för många. De flesta kommer från England, Tyskland, Nederländerna, Belgien och Skandinavien. En del kommer för att bara slappna av och göra så lite som möjligt medan andra sysselsätter sig med utbudet av strandträning, organiserade vandringar, förmiddagsdans, bingo och frågesporter, bara för att nämna lite.

Under sommarmånaderna sjunker genomsnittsåldern dramatiskt när staden och stränderna invaderas av festglada ungdomar från hela Europa. Det spelas musik på hög nivå dygnet runt och det finns möjligheter för underhållning som täcker hela spektret; från traditionella dansband och kabaréer till karaoke och dragshows. Utbudet går det inte att klaga på. 

Så för dem som vill ge sig iväg på en weekendresa så är det bara att välja den tidpunkten på året som passar en bäst.

www.visitbenidorm.es/

excursionesbenidorm.com/es/isla-de-benidorm.html

San Jaime-kyrkan ligger på staden högsta punkt. Inne i kyrkan står Benidorms skyddshelgon, La Vírgen del Sufragio.

Senaste nyheterna

Hotell Hilton redo att öppnas

Lättnader i Spanien: Málaga jublar i Fas 1

Costa del Sol hoppas på den spanska turismen

Munskydd blir obligatoriskt

EU vill öppna Europa med gemensam plan

Lättnader i Spanien: Hela Costa del Sol kan komma att fortsätta till Fas 1

Läs också

Drömmen om att flytta till Spanien!

Skriven av En Sueco

Tydligare regler kring språkbruk på casino

Miljontals spanjorer har ekonomiska problem

Obligatoriskt att bära munskydd

Hotell Hilton redo att öppnas

Lättnader i Spanien: Málaga jublar i Fas 1

Costa del Sol hoppas på den spanska turismen

Annons

Läs också

Fler har behov av nödhjälp

Skriven av En Sueco

Lättnader i Spanien: Málaga kan få komma i Fas 1 på måndag

Skriven av En Sueco

Vaccin på gång

Skriven av En Sueco

Karantän för alla inresande till Spanien

Skriven av En Sueco

Lättnader i Spanien:

Skriven av En Sueco

Det nationella nödläget förlängt

Skriven av En Sueco

Välkommen till framtidens shopping

Skriven av En Sueco

Coronavirus: Markant minskning av antalet smittade

Skriven av En Sueco