27. oktober, 2020  |  Skriven av Else Byskov

Den vackra träbron över Guadalhorces delta är nu öppen

Guadalhorce heter floden som löper ut i havet i närheten av Málagas flygplats, och med sina 166 km är detta en stor flod, som börjar i Sierra de Alhama. Denna flod skänker vatten till hela slätten vid Antequera, och längs sin väg mot havet har den grävt ut den spektakulära ravinen Desfiladero de los Gaitanes, som man i dag kan beundra när man vandrar El Caminito del Rey.

En sådan här flod har naturligtvis ett stort delta och det är över detta delta som det nu har byggts en bro, som öppnades i september 2020. Det handlar om en träbro för endast fotgängare och cyklister. Med sina böljande former är detta en mycket vacker bro och den passar perfekt in i landskapet – ja, den är faktiskt en vacker detalj i detta lite tråkiga och platta delta. Bron är 270 m lång och därmed den längsta av sitt slag i Europa. 

Orsaken till att Málaga kommun har spenderat åtskilliga miljoner på detta projekt är för att bron ingår i La Senda Litoral, som är en lång vandringsled längs med kusten. Denna vandringsled sträcker sig från Nerja i öster till Manilva i väster, och den utgör 160 vackra kilometer, som dels går längs de olika städernas redan existerande strandpromenader och dels på träbroar, som byggts ut över vattnet där det inte gått att ta sig fram tidigare på grund av klippor eller bäckar samt floder.

Varje kommun (14 stycken) är ansvarig för att bygga stigar längs kusten, och då de olika kommunerna har olika ekonomiska tillgångar, är det lite sisådär med att färdigställa projektet med vandringsleden. Den kommun som har kommit längst med projektet är Estepona, som har vandringsled på 19 av sina 23 kilometer långa kust. Bra gjort!

Men nu har alltså Málaga sitt på det torra en stund framöver med denna vackra bro över deltat. För att komma till bron från öster (från centrala Málaga) ska man köra till La Playa de Sacaba och parkera där – det finns mycket plats. Man kan komma till stranden genom att köra mot väster ut längs MA-22 från hamnen och svänger av i en rondell. Där ligger ett par restauranger och några mindre fina byggnader, men dem vänder vi ryggen och går mot väster. När vi når en av flodarmarna svänger vi höger, bort från kusten och korsar flodarmen när vi når en bro. Väl över på andra sidan går vi återigen till höger och snart får vi syn på det nya storslagna byggprojektet.

Nu applåderar vi och ger oss ut på de 270 meter långa bron. Mitt på bron passerar vi Guadalhorces huvudarm, men det kommer fler flodarmar längre fram – ett delta är ju ett delta.

Över på den andra sidan av bron finns det två stora skyltar som berättar om området samt visar var det finns stigar och kojor att se fåglar från. Det är ett ganska stort område och det finns många möjligheter till vandringar, cykelturer och upptäcktsfärder.

För mig är det helt nytt att det ligger ett litet naturområde här, med många promenadstigar, fågelskådningskojor, massa vass och skyltar som visar kartor över området. Med andra ord, här har vi ett litet område att andas i, som är helt orört, precis bredvid storstaden. Och nu kan man ta sig överallt i området tack vare den nya bron. Hurra för det!

Senaste nyheterna

Blodbrist råder på Costa del Sol

Kall ”puente” väntas

Den spanska börsen slår alla rekord

Covid-19: Den positiva utvecklingen fortsätter

Ny Cruzcampo-öl med sockerrörssirap från Frigiliana

Covid-19: Spanska hälsoministern: ”Allt kan bli normalt till sommaren”

Annons

Läs också

9 goda råd för en säker julshopping online

Skriven av AnyTech356

Covid-19: Den goda utvecklingen fortsätter

Var tionde näringsidkare stänger

Blodbrist råder på Costa del Sol

Kall ”puente” väntas

Den spanska börsen slår alla rekord

Covid-19: Den positiva utvecklingen fortsätter

Annons

Läs också

VoxPop: Covid-19, vad säger företagare? (December 2020)

Skriven av Gabriella Elkhouri

Sju positiva saker som covid-19 lärt oss

Skriven av Gabriella Elkhouri

Palos de la Frontera – upptäcktsresandets vagga

Skriven av Else Byskov

Ett ögonblick, vad säger panelen? (December 2020)

Skriven av Sara Laine

Varifrån kommer namnet Spanien?

Skriven av Jette Christiansen

Möt Gabriella Elkhouri

Skriven av Sara Laine

Den nya hängbron över Río Almanchares

Skriven av Else Byskov

Spanska juldelikatesser - som du själv kan laga

Skriven av En Sueco