Plocka skräp – befria din stad från sopor

”Är det frivilligt?” frågar en förbipasserande man när han rynkar på näsan medan han tittar på ungdomarna som går runt nere i en torr flodbädd och ivrigt plockar skräp. Själv står jag på trottoaren ovanför med kameran i handen och kan informera den frågande mannen om att det som pågår där nere visst är frivilligt, varefter han bara skakar på huvudet och går vidare. Jag vet inte vad som är värst i ögonen på mannen – att tvingas till att plocka skräp som en form av samhällstjänst eller att göra det för sin egen skull. 

Jag ansluter mig till de unga. En del är rutinerade och har varit med flera gånger medan ytterligare andra, som jag, är med för första gången och är lite mer försiktiga i sitt plockande.

”De flesta tror att vi skickats ut av kommunen”, ler en av tjejerna, som varit med och arrangerat gruppen och tillägger att det inte är någonting som de direkt bryr sig om. Kommunen är informerad om deras ”arbete” och ställer efter överenskommelse ut containrar till skräpplockarna.

Två av tjejerna som, liksom de andra deltagarna, har tagit ett par timmar ledigt från examensstudierna för att samla skräp. Foto: Mario Muñoz Martín.

Säkerhet framför allt

Först delas det ut handskar till alla. Handskarna har tvättats noga och torkats efter förra veckans skräpplockande berättar arrangören Javier Gavilán Gonzalez för mig. Det handlar om ordentliga arbetshandskar, närmare bestämt skärskyddshandskar, så att man inte skär eller sticker sig på glas och kanyler, som hittas då och då. När de plockas upp kanyler sker det mycket försiktigt, noggrant samt med största säkerhet, försäkrar Javier.

Det är en brokig flock ungdomar, de flesta mellan 16-20 år, som är igång och plockar skräp denna dag när En Suecos utsända ansluter sig till plockgänget. Då det för tillfället är examenstider är det ”bara” drygt 15 personer som kommit. Normalt är de många fler. Det är söndag men de som kommit är klädda i helt andra kläder än fina söndagsstassen. I stället har folk klätt sig i, förståeligt nog, praktiska kläder, som passar när det plockas skräp, med andra ord kläder som sjunger på sista versen. Vi befinner oss i Fuengirola, i flodbädden bakom Aqua Pool och vi går upp mot Birdie Vinos.

I en av buskarna ligger vansinnigt många läskburkar och spritflaskor. Bänken ovanför busken verkar onekligen vara ett populärt ställe för att sitta och dricka, varefter soporna kastas ned i busken. Foto: Mario Muñoz Martín.

Vem har glas!? 

Detta rop hörs med jämna mellanrum i flodbädden. Ansvarsfullt fylls bestämda påsar med glas, som ju kan återvinnas om det läggs i glascontainern, och andra med plast (från förpackningar), som också sorteras i en speciell container. När jag själv går och plockar upp gröna och blå skärvor är jag glad över att handskarna är skärskyddade. Särskilt glad över att ha på mig handskarna är jag också när jag fångar upp ett snörliknande föremål som när det släpper från gyttjan visar sig vara en tampong.

Jag frågar försiktigt ungdomarna vad det är som får dem att skänka några timmar av deras dyrbara söndag till att gå och plocka skräp i en flodbädd.

”Ja men man hör ju så mycket om klimatet och det är enormt frustrerande att inte kunna göra någonting. Det här är ett sätt, och vi känner att vi i alla fall gör någonting”, berättar Javier och en av de andra i gruppen håller med och tillägger att det bara handlar om att göra någonting bra för miljön.

Utmed flodbädden ligger mängder av våtservetter och skräpar. Först är det svårt att se vad det är, för våtservetterna har fått en jordliknande färg, men när man väl får syn på dem ses man dem överallt.

Gå med och plocka skräp 

Alla kan vara med och för det mesta arrangeras det en skräpplockardag varje helg. Håll koll på Facebooksidan Salvamos Fuengirola samt på Instagram @Salvamosfuengirola, där det informeras om när och var nästa skräpplockardagar hålls.

Den förhållandevis nya organisationen Salvamos Fuengirola har sedan de började i våras plockat skräp på över 75 000 m2 i Fuengirola och i närområden.


#Trashtag

Denna hashtag trendade på Instagram våren 2019. Trenden var att fotografera ett område först fyllt med skräp och sopor och sedan ta ytterligare ett foto när området städats, naturligtvis taggat med hashtaggen. Detta fick människor i hela världen att städa stränder, vägrenar, skogsområden, flodmynningar, parker och många andra platser, och allt dokumenterat på Instagram. En del gjorde det utifrån deras sanna omtanke för miljön medan andra var mer intresserade av antalet ”likes” de kunde få. Resultatet var dock det samma – mindre sopor och skräp i naturen.

Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.