31. augusti, 2020  |  Skriven av Jette Christiansen

Spaniens kärlek till fönsterluckor

När solen värmer som mest och luften näst intill står still stänger de flesta spanjorer de utvändiga fönsterluckorna eller drar ned de invändiga persiennerna för att förhindra det starka ljuset och den extrema värmen från att tränga in i bostaden.

Det sker dock inte enbart under varma sommardagar utan hela året om. Spanjorerna älskar fönsterluckor, persienner, jalusier och rullgardiner lika mycket som de tycker om galler för fönstren. Och alltihop ska vara stängt och fördraget.

I de nordiska länderna vill vi i stället släppa in så mycket sol och värme som möjligt, kanske för att man oftast lider brist på bägge, och traditionellt läggs det högt värde i att ha stora och öppna fönster för att jaga ut mörkret, kanske även för att visa att man bor fint. Men spanjorerna verkar vara de européer som mörklägger sina hem mest.

Varför är det så?


Orsaker till kärleken

Medan traditionen med att sätta galler för fönstren menas härstamma från morerna finns inte samma tydlighet kring fönsterluckornas ursprung. Man vet inte hur eller när denna vana uppstått, och i andra länder, där morerna inte varit, använder man också fönsterluckor, om än ej i samma utsträckning.

Det kan tyckas naturligt att man vill stänga ute en del av det man är berikad med i överflöd.

Kärleken till fönsterluckor och allt annat man kan sätta upp eller hänga för sina fönster kan ha flera orsaker. I övrigt kallas fönsterluckor för persianas, vilket även innefattar jalusier m.m.

Spanien har mellan 2 500-3 000 soltimmar om året och i södra Spanien är det inte ovanligt med dagstemperaturer över 40 grader. Så det kan tyckas naturligt att man vill stänga ute en del av det man är berikad med i överflöd.

Men är det bara ljuset man vill stänga ute?

Traditioner och tro

Det menar inte sociologen Juan Carlos Barajas. Till nyhetstidningen El País har han berättat att det egentligen inte handlar så mycket om att stänga ute ljus och värme, utan snarar om att man vill stänga ute omvärlden, så att ingen kan se vad man har för sig i hemmet. Det hör ihop med spanjorernas tradition med att spendera mycket tid utanför hemmet, på patior och caféer, där en stor del av det sociala livet utspelar sig. Ju mer de är ute desto bättre lär de känna sina grannar, menar Juan Carlos Barajas. Vidare förklarar han att man på så sätt kan lära känna andra människor bättre samtidigt som man, i kanske mindre grad, låta dem veta någonting om en själv. Och det skulle alltså vara därför som dessa barriärer sätts.

Till nyhetstidningen El País har han berättat att det egentligen inte handlar så mycket om att stänga ute ljus och värme, utan snarar om att man vill stänga ute omvärlden.

En del av förklaringen kan även hittas i den katolska kyrkans dogmer om korrekt beteende och därmed rädsla för vad andra skulle tänka och säga om ens sysslor och bestyr, om de kunde titta in.

Förklaringen på spanjorernas förhållande till fönsterluckor m.m. finns kanske i alla aspekter, nämligen traditionen från morerna, eller ett av de andra tidiga folkslagen, från katolicismens dogmer och solens värme.  

Senaste nyheterna

Ännu svårare att besiktiga bilen

Tornado i Estepona

Covid-19: Andalusien förlänger restriktionerna

Covid-19: Vaccineringsplan för befolkningen färdig

Stor tumult kring ny skollag

Black Friday förväntas slå alla rekord

Annons

Läs också

Covid-19: Regeringens vaccineringsplan är färdig

Skriven av En Sueco

Covid-19: smittsiffrorna störtdyker i Andalusien

Ännu svårare att besiktiga bilen

Tornado i Estepona

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco december 2020

Ett fenomen här för att stanna – Onlineunderhållning i Spanien

Covid-19: Andalusien förlänger restriktionerna

Annons

Läs också

Kommuner sparar förmögenheter på årets julbelysningar och event

Skriven av En Sueco

Covid-19: Restriktionerna revideras i helgen

Skriven av En Sueco

Covid-19: Positiv utveckling i det mesta av Spanien

Skriven av En Sueco

BBVA kanske köper Banco Sabadell

Skriven av En Sueco

Covid-19: Restriktionerna börjar ge effekt

Skriven av En Sueco

Covid-19: Ytterligare ett vaccin på väg till Spanien

Skriven av En Sueco

Stor bankfusion på väg

Skriven av En Sueco

Den nya P.A.D.-kalendern är färdig, så var redo för 2021 och hjälp djuren på samma gång!

Skriven av En Sueco