Rulla ner för att komma till En Sueco
Stäng annonsen
4. januari, 2020  |  Skriven av Jette Christiansen

Teresas hand i Ronda - som Franco sov med under sin kudde

De spanska kyrkorna har ett överflöd av reliker. De skulle ge gudaskydd och göra underverk. En av de viktigaste relikerna är den heliga Teresa av Ávilas vänstra hand, som kallas Den Okorrumperade Handen. 


I klostret Corazón Eucarístico de Jesús vid kyrkan Nuestra Señora de la Merced i Ronda lever i dag elva nunnor. De vaktar över Teresa av Ávilas hand och är medlemmar av ordern Barfotakarmeliterna, som Teresa av Ávila grundade på 1500-talet.

Teresa av Ávlia är helgonförklarad och hon är en av bara tre kvinnor som räknas som kyrkolärare av Vatikanen. Hon föddes 1515, i just Ávila. Hon var både mycket troende, författare, fritänkare och humanist, och hon ansåg att medlemmar i karmelitorden skulle vara fromma, vilket bland annat innebar att gå barfota. Hon skapade därmed ordern Barfotakarmeliterna. När hon dog 1582 begravdes hon först i Alba de Tormes. När man senare ville hämta hem hennes kvarlevor till Ávila upptäcktes att kroppen inte ruttnat, hon var ”okorrumperad”. Det var ett tecken från gud att hon var ett helgon, som redan uträttat mirakel. 

Henne hjärta, som menas ha varit genomborrat av en ängels spjut, förvaras i Alba de Tormes.

Alla ville ha en del av hennes kropp

Då alla ville ha en del av hennes kropp skar man av delar av henne, som var vanligt på den tiden. Henne hjärta, som menas ha varit genomborrat av en ängels spjut, förvaras i Alba de Tormes, medan hennes vänstra hand så småningom kom till Ronda.

Först var den dock i Lissabon dit den blev förd av karmeliternunnor. År 1914 förbjöds ordern i Portugal och nunnorna reste till Spanien, där de 1923 samlades i Ronda. De tog med sig handen, men den kom inte att bli kvar där speciellt länge.

Förd till Franco under inbördeskriget

När inbördeskriget rasade i hela riket (1936-1939), och inte minst i Ronda, stal republikanerna handen. Falangister hittade den senare på ett kontor i Málaga, någonting som general Francisco Franco fick reda på. Han beordrade då att få den förd till sig i Salamanca. Det sägs att han alltid hade handen i sitt sovrum, antingen på sitt nattduksbord eller under sin huvudkudde. Efter krigets slut bad nunnorna om att handen skulle föras tillbaka till Ronda men Franco vägrade. Han ansåg sig ha rätt till handen då den kommit till honom tack vare ett mirakel. Handen hittade inte tillbaka till Ronda förrän 1976, året efter Francos död.

Det sägs att han alltid hade handen i sitt sovrum, antingen på sitt nattduksbord eller under sin huvudkudde.

Reliken finns i kapellet

I dag finns handen i en silverhandske som är dekorerad med ädelstenar och under den tid som Franco hade den fick den ett San Fernando-kors om handleden, liksom det som Franco själv bar på sin uniform.

Reliken förvaras i ett kapell i klostret, där man kan se den i samband med mässa. Man kan dock även be om att få låna nyckeln till kapellet vid den karusell genom vilken nunnorna säljer sina hembakade kakor.

Senaste nyheterna

Temperaturen faller ytterligare

Fortsatt spridning av coronaviruset

Toppen nås först i april

Den internationella ferian i Fuengirola ställs in

Coronaviruset är fortfarande inte under kontroll

Costa del Sol är väl förberett på coronaviruset

Läs också

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco april 2020

Skriven av En Sueco

Spanien stänger ned helt

Costa del Sol förberett

Temperaturen faller ytterligare

6 goda råd för ett säkert och bekvämt hemmakontor

Konflikten fortsätter – Svenska kyrkan Costa del Sol stänger

Fortsatt spridning av coronaviruset

Annons

Läs också

Costa del Sol är väl förberett på coronaviruset

Skriven av En Sueco

Spanjorerna rädda för att mista sina jobb

Skriven av En Sueco

Vintervädret återvänder

Skriven av En Sueco

Spridningen av coronaviruset fortsätter

Skriven av En Sueco

Andalusien bra förberett i kampen mot corona

Skriven av En Sueco

Málaga C.F.-legenden Joaquín Peiró är död

Skriven av En Sueco

Fråga experten: April 2020

Skriven av Jessica Kamph, delägare & VD

Nätbedrägeri i samband med coronaviruset: Här får du 7 tips till säker näthandel

Skriven av AnyTech365 – www.anytech365.com